Ma: Alin Minteuan – Resicabányai Munkás Sportklub

A Resicabányai Munkás Sportklub (románul: Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița), a szebb időket is megélt munkásváros csapata. A szó legszorosabb értelmében, hiszen szervezetileg a helyi önkormányzat alárendeltségébe tartozó közintézmény, akár Csíkszeredában a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vagy a Csíki Székely Múzeum. A közintézményi státus legfontosabb előnye a közpénzből történő közvetlen finanszírozás, tudniillik a helyi költségvetésből táplált pénzcsap működtetésének nincs jogi akadálya. Valamit valamiért alapon, jogi státusa miatt a resicabányai csapat nem juthat az élvonalba, emiatt az első hatba kerüléstől függetlenül, idén tavaszon a kiesés elkerüléséért száll harcba.

A Resicabányai MSK valódi közintézmény. Nemcsak sportklub, hanem múzeum és táncegyüttes egyben. Múzeum, hiszen a helyi vélekedés szerint, jogelődjét, a Resicabányai Üzemek és Birtokok (Uzinele și Domeniile Reșița) sportegyesületét 1926. május 25-én alapították. A virtuális helyi sportértéktár két legbecsesebb trófeája: az 1931-ben megszerzett bajnoki cím, valamint az 1954-es Románia Kupa győzelem. Utóbbi Metalul néven. Az MSK múzeum mivolta a tartalmas, sikerekkel és kudarcokkal teletűzdelt küzdelmes múltban gyökerezik, táncegyüttes jellegének magyarázatát azonban az intézményi alárendeltségében kell keresni. Ugyanis az MSK alkalomadtán úgy táncol, ahogy fölöttes intézményként és finanszírozóként a helyi önkormányzat diktálja. A nótát természetesen a polgármester mondja be. Választások előtt pörgőbb, azokat követően lassabb ütemben. A ritmusváltás jegyében, legutóbb az MSK kézilabda szakosztályának finanszírozását vágták meg. Alig néhány hete, 2021. január 4-től. A klubelnöknek a felnőtt csapat bértömegét, azonnali hatállyal 60 százalékkal kellett csökkentenie.

A futball egyelőre megúszta, de okos ember más kárán tanul alapon, bizonyára értett a szóból. Különösen, hogy a kispadon, a menesztett Alexandru Pelici helyét, 2020. november 4-én a kolozsvári Alin Minteuan vette át. Az új mester érkezésekor a gárda nyolc mérkőzésből nyolc ponttal kieső helyen állt. Az edzőváltás felrázta a csapatot és az MSK legénysége a decemberi pihenőig hátra maradt hat bajnoki mérkőzésen tíz pontot szerzett. Téli visszalépésével a Kisnikápolyi Turris Oltul is az együttes segítségére sietett, hiszen törölték a 4-1-es vereségüket, így a gólarányuk is jelentősen javult. A téli szünetben a táblázaton egy helyet előre lépve, 18 ponttal és 8-12-es gólaránnyal bizakodva várták a folytatást. Különösen, hogy a védelmük megerősítése érdekében a megszűnt Turris két játékosára is lecsaptak. A rutinos Sălcianu és a 18 éves Sima mellett, a Rapidnál létszámfölöttivé vált Dulca, Temesvárról pedig Matiș és Cristodulo játékjogát is megszerezték.

A többnyire sikeresen megvívott felkészülési mérkőzéseket követően, bizakodásnak Minteuan mester is hangot adott. A csíkszeredai kiszállást megelőzően a szakvezető arról beszélt, hogy csapatát az első hatba, azaz a felsőházi rájátszásba várja. A rendkívül optimista célkitűzés megvalósítása matematikailag ugyan lehetséges volt, de ehhez a tavaszi folytatásban a csapatnak mind a hat mérkőzésen diadalmaskodnia kellett. Amint azt fent bővebben kifejtettük, a kiírás szerint ez is kevés lett volna, de a jogi akadályokat az ábrándozó szakvezető elegánsan elhallgatta.

Minteuan mester és csapata alig egy percig álmodozott. A kezdő sípszó után 84 másodperccel Marvin Schieb rángatta vissza a valóságba. Fél órát követően Kelemen fejjel nyomatékosította: Csíkszeredában másképp gondolják. A vendég helyzetek nem mentek be, így szünetre két gólos hátrányba vonult az MSK. Ehhez Apró góllal felérő mentése és Astafei felső lécre küldött büntetője is kellett. Az FK Csíkszereda 45 percnyi játékot követően a vendégek első hatba jutási szándékának, megálljt parancsolt.

„Sajnos a célkitűzésünk egyértelműen a kiesés elkerülése. Többet reméltünk, de úgy tűnik nekünk is megvannak a korlátaink.” – ismerte be kénytelen, kelletlen Alin Minteuan a Temesvári Rádióban. Az említett „korlát” ezúttal FK Csíkszereda névre hallgatott.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2021. február 21.