Gyászol az FK Csíkszereda és csíki futball. Alig 48 évesen elhunyt Burus Csaba, a csíki labdarúgósport utóbbi két évtizedének meghatározó alakja.

Burus Csaba középiskolás korában a Csíkszeredai ISK ifjúsági csapataiban játszott. Testnevelő tanárnak készült, és az 1980-as évek második felében, amikor csak egyetlen testnevelési főiskola volt az országban, 25 helyre versengtek közel ezren, sikeresen vette ezt az akadályt, bejutott a bukaresti testnevelési főiskolára. Tudatosan készült tanári, edzői pályájára. Előbb csak testnevelő tanárként dolgozott, majd az 1990-es évek második felében két idényben is Csíkszereda C-ligás (akkor ez volt a neve) felnőtt csapatának volt a vezetőedzője.

buruscsaba

Szívügyének tekintette az utánpótlás-nevelést, a tehetségek felfedezését és nevelését, ezért 2000-ben megalapította Csíkszeredai Start 2000 nevű klubot, amelynek korosztályos csapatai tíz éven keresztül részt vettek a megyei és országos bajnokságokban. 2010-től a VSK és az FK ifjúsági csapatainak volt az edzője, idén ősszel az U19-es csapatot vezette, októberben ült utoljára a csapat kispadján.

Több éven át tagja volt a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület vezetőségének, ahol az utánpótlás-nevelésért felelt. Mindig fejlesztette magát, továbbképzőkre járt, érdekelték az edzésmódszerek – A-licences edzői képesítéssel rendelkezett. Munkáját mindig a komolyság, a pontosság és a fegyelem jellemezte, tanítványait – a pályán és a pályán kívül is – mindig sportszerű viselkedésre kérte.

Edzői tevékenysége mellett a csíksomlyói Szent Anna Speciális Iskola tanára, majd haláláig igazgatója volt. Az egyetlen romániai magyar nyelvű speciális iskolánál sokat tett a tanintézmény korszerűsítéséért, fejlesztéséért azért, hogy a hátrányosabb helyzetű székelyföldi gyerekek szakmát tanulhassanak.

Isten veled Csaba! Nyugodjál békében!

Temetése csütörtökön 11 órától lesz a Kalász-lakónegyedi temetőben.

Az összeállítást Dobos László készítette (Csíki Hírlap)