Az FK Csíkszereda nyerte a Székelyföld OTP Bank Kupa harmadik kiírását, U17-es csapatunk a döntőben a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát győzte le büntetőpárbaj után. A nemzetközi labdarúgótornán megismétlődött a tavalyi döntő, egy éve szintén a PFLA alakulatánál bizonyultunk jobbnak a fináléban.

PZP_7219

A csíkszeredai OTP-kupa ezúttal is színvonalas mérkőzéseket és sok gólt hozott. A szombati helyosztókon előbb a TSC Topolya 3–1-re gyűrte le a DAC-ot és ezzel az ötödik helyen végzett, majd a Munkács Futball Akadémia ugyanilyen arányban nyert az NK Eszékkel szemben, így a kárpátaljaiak szerezték meg a bronzérmeket. A kedvezőtlen, esős időjárás ellenére a döntőre megtelt a Márton Áron Gimnázium mögötti műfüves pálya lelátója, az FK Csíkszereda–PFLA döntőre sokan kilátogattak.

PZP_6933

A döntőt jól kezdték Kurucsai Milán és Antal Szilamér legényei, akik gyorsan magukhoz vették az irányítást, és a hetedik percben Szabó Andor meg is szerezhették volna a vezetést, de Pataki Márk kapus lábbal védte 16-osunk próbálkozását. A 13. percben a Puskás Akadémia került előnybe, egy jobb oldali támadás végén Sós Máté vállalkozott lövésre, amely becsapta kapusunkat, Karácsony Márkot.

PZP_6996

Győri Benjámin kétgólosra növelhette volna az előnyt, ám az éles szögből leadott keresztlövése kevéssel mellé szállt.

A piros-fekete szerelésben játszó akadémistáink rendezték a sorokat, a 25. percben Finna László jó ütemű indításánál Szabót még blokkolni tudták a tizenhatosban, de a támadást követő szögletnél a középhátvéd Szin Ferenc fejesével kiegyenlítettünk.

PZP_6979

Egyre keményebb párharcokat láthattak a nézők, kevéssel a szünet előtt Szujó Attilának mutatott fel sárga lapot a játékvezető.

A második félidő elején mindkét csapat a maximumon pörgött, egymást követték a veszélyes támadások. Sós Máté duplázásának a kapufa mondott nemet, a másik oldalon egy jobb oldali beadás után Patakinak kellett védenie. A döntő szépen-lassan a büntetőpárbaj felé tartott, az edzők cserékkel frissítettek, de egyik fél sem tudta megszerezni a győztes találatot. Győri és a csereként beállt Barabás Marius előtt adódott a legnagyobb lehetőség, amellyel nem tudtak élni.

PZP_7053

Ahogy lejárt a 80 percnyi játékidő, következett a mindent eldöntő tizenegyespárbaj. Elsőként Demeter Zsombor állt a büntetőponthoz és lőtte előnybe az FK Csíkszeredát, erre Mayer János felelt egy ugyancsak magabiztos tizenegyessel. A második sorozatban Barabás Marius a kapu bal oldalába belsőzte a labdát, ezt próbálta Győri Benjámin is, de Karácsony Márk kitalálta a szándékát és kivédte a büntetőt. A folytatásban Gergely Botond, Szujó Attila, Csáki Dániel és Muth Martin is sikerrel járt. Az ötödik sorozatban Csala Róbert dönthette el a kérdést, és a román U17-es válogatottba behívott középpályásunk  el is döntötte: kilőtte a jobb alsót, ami után kezdődhetett az ünneplés.

PZP_7073

Az FK Csíkszereda U17-es csapata megvédte címét az OTP Bank Kupán, míg a Puskás Akadémia sorozatban a harmadik évben zárt a második helyen.

A torna gólkirálya Kevin Durueke (Munkács) lett három találattal, a legjobb kapusnak Karácsony Márkot (FK Csíkszereda), a legjobb mezőnyjátékosnak Sós Mátét (Puskás Akadémia), a legsportszerűbb csapatnak pedig a DAC-ot választották.

III. Székelyföld OTP Bank Kupa, döntő

FK Csíkszereda–Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia 1–1 (1–1), büntetőkkel: 5–3
gól: Szin (26.), ill. Sós (13.)

FK Csíkszereda: Karácsony Márk – Veres Róbert, Szin Ferenc, Veregut Dániel, Hadnagy Tamás – Csala Róbert, Demeter Zsombor, Szakács Szilárd – Ketesdi Nimród, Szabó Andor, Finna László. Játszott még: Csáki Dániel, Bontás Kristóf, Barabás Marius.
Vezetőedző: Kurucsai Milán.

PFLA: Pataki Márk – Bika Zalán, Alaxai Áron, Szujó Attila, Pap-Kolbert Csaba – Yaroslav Horbanov – Gruber Zsombor, Berzsenyi Kevin, Sós Máté, Dani Zoltán – Győri Benjámin. Játszott még: Mayer János, Lőrinc Dániel, Muth Martin.
Vezetőedző: Nagy Ádám

Kurucsai Milán értékelője a döntő után: „Nagyon örülök, mert a gyerekek nagyon sokat dolgoztak, és amikor ez a sok munka eredménnyel párosul, akkor ők talán jobban elhiszik, hogy érdemes sok energiát belefektetni a sportba. Szerintem egy nézhető, jó mérkőzést játszottunk, utánpótlásszinten megfelelő volt a színvonal. Eléggé felfokozott hangulatú volt a meccs, nehéz hideg fejjel látni a történteket. A tizenegyeseknél abszolút a srácokra bíztam a dolgot, aki jelentkezett, az végzett el tizenegyest.”

PZP_6943

A harmadik helyért:
Munkács Futball Akadémia–NK Eszék 3–1 (2–1)
gól: Durueke (12., 35.), Suckij (79.), ill. Bakovic (9.)

Az ötödik helyért:
TSC Topolya–DAC 3–1 (2–1)
gól: Zekic (8., 11.), Dimitrovic (41.) illetve Beran (31.)

A torna végeredménye: 1. FK Csíkszereda, 2. Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, 3. Munkács Futball Akadémia, 4. NK Eszék, 5. TSC Topolya, 6. FC DAC.