Akárcsak múlt szombaton a Brassói FC egy évvel idősebb alakulata ellen tartott főpróbán, legfiatalabb akadémistáink a nyitófordulóban is meggyőző sikert arattak. Jakab Krisztián vezérletével hétszer vették be az ellenfél kapuját. Csapatunk, négy gólt szerezve, már szünetre eldöntötte a találkozót. A meggyőző előny tudatában, a második félidőre főleg hátul lazult fel a fegyelem, de a két bekapott gól dacára, fiataljaink ezt a játékrészt is megnyerték. Elől Jakab volt elemében, hátul pedig – amikor szükség mutatkozott – Deáky résen volt.

Első rész: meggyőző különbség

Amint arról a csapat helyszínen levő másodedzője, Burus Bernát tájékoztatott, az első percben, Varró hibáját követően, Deáky védett nagyot, két perccel később – a Jakab által elvégzett sarokrúgás nyomán – Bödő nyitja meg a gólok sorát (0:1). Támadásban maradunk és a 8. percben Bödő szolgálja ki Jakabot, aki 20 méterről bombáz a hálóba (0:2). Jakab a harmadik gólban is benne van: a 19. percben balról a kapu előterébe ívelt labdáját, Gál tereli fejjel a hálóba (0:3). A túloldalon ismét Varró gondoskodik az izgalmakról, de a 22. percben vétett újabb hibáját követően Deáky újfent hárít. A félidő legszebb mozzanatát Tóth-Pál szolgáltatta, a 30. percben, 30 méterről kilőtte a jobb felsőt (0:4).

Második rész: Jakab show

A 49. percben, a két perccel korábban beállt Vass, a kapufát találta telibe, majd az 52. percben a hazaiak sarokrúgást követően Oancea révén szépítettek (1:4). Mielőtt még elhitték volna, hogy van esély a felzárkózásra, az 59. percben Jakab állította vissza a négygólos különbséget (1:5). Hátul Varró sem hagyja magát, a 63. percben büntetőt érően avatkozik játékba, de Deaky – a tizenegyest hárítva – immáron harmadjára is javít. Az újabb friss emberek nem szállnak be jól, a 66. percben végrehajtott kettős cserénket követően, Răducanu góllal büntet (2:5). A kiváló formában futballozó Jakabnak, akárcsak a hazaiak első találatánál, most is van válasza: a 70. percben, remek egyéni akcióból, önmaga harmadik, csapata hatodik gólját szerzi (2:6). Az utolsó percekben is Jakab marad a főszereplő, a hetedik találatot megelőzően, remekül szolgálja ki Nagy Lórándot (2:7).

A meccs legjobbja: Jakab Krisztián

Ugyan Deáky Zsombor fontos pillanatokban hárított ziccereket, sőt egy tizenegyest is kivédett, de Jakab Krisztián teljesítménye messze kiemelkedett a mezőnyből. Szélsőnk, a nyolcvan perces játékidő alatt, három találattal és három gólpasszal jeleskedett. Természetesen a többieket is, egytől egyig, dícséret illeti. A futball csapatjáték, a játékosok együtt nyernek, együtt veszítenek. Akárcsak a kudarcot követő szomorúság, a győzelem örömmámora is közös. A nyitóképünk beszédes példa erre…

Ploiesti Petrosport – FK Csíkszereda 2:7 (0:4). Strejnicu, Conpet Stadion. Vezette: Hrusca Dan, Dobre Vasilică Viorel, Oancea Sergiu Ciprian (mindhárman Bukaresből). Gólszerzők: Oancea Andrei (52) és Răducanu Yanis (67), illetve Bödő Efraim (3), Jakab Krisztián (8, 59 és 70), Gáll Péter (19), Tóth-Pál Előd (30), Nagy Lóránd (75).

Petrosport: 72. Gheorghe Călin – 7. Văcărescu Gabriel (19. Stan Antonio, 70), 3. Sîrbu Luca, 16. Adam Mario, 21. Dinescu Radu (71. Alexe Mihai, 41), 15. Prepeliță Adrian, 30. Spiridon Ianis (17. Voicu Cătălin, 41), 6. Lefter Eric (31. Ciofu Mario, 61), 11. Răducanu Yanis, 50. Ninaci Mihai (9. Barbu Rareș, 70), 10. Oancea Andrei. Vezetőedző: Cojocaru Anton.

FK Csíkszereda (4-1-2-3): 1. Deáky Zsombor – 21. Lungu Alex, 15. Varró Csaba, 19. Vorga Hunor (3. Sas David, 56), 4. Nagy Loránd – 10. Tóth-Pál Előd (5. Papp György, 66) – 11. Ambrus Szabolcs (18. Nagy Botond, 66), 8. Bödő Efraim – 20. Keszler-Nagy Roland (13. Vass Lóránt, 41), 17. Gáll Péter (9. Brügger Dániel, 41), 7. Jakab Krisztián. Vezetőedző: Szakál Csaba.

Ráduly Róbert Kálmán

2022. augusztus 20.