Hétközi mérkőzésen fogadjuk az ország egyik legeredményesebb labdarúgó klubját, a Bukaresti Dinamót. A két csapat eddig sohasem találkozott bajnoki meccsen, ám a közelmúltban emlékezetes kupacsatát vívtunk a fővárosiakkal.

Korábban még nem szerepelt azonos osztályban csíkszeredai futballcsapat a Bukaresti Dinamo együttesével. Az 1948-ban alapított fővárosi gárda 2022. május 29-éig kizárólag az legfelsőbb szinten, azaz a Liga 1-ben játszott, ám a klub pénzügyi gondjai, valamint a Kolozsvári Universitatea elleni elveszített osztályozós párharc a másodosztályba taszította a „vörös kutyák” becenévre hallgató csapatot.

A piros-fehérek múltja azonban kétségtelenül dicsőséges. A Dinamo 18-szoros bajnok, 13-szoros kupagyőztes, két alkalommal elhódította a Szuperkupát és egyszer a Ligakupát is. A fővárosiak a nemzetközi színtéren is letették a névjegyüket. A Bajnokok Ligája elődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) az 1983/1984-es szezonban  hatalmas menetelést mutattak be és egészen a elődöntőig jutottak. A finn Kuusysi Lahti, a Hamburger SV és a Dinamo Minszk kiejtését követően a Liverpoollal találkoztak a döntőbe jutásért.

Az albioni vörösök 1–0-ra megnyerték az első mérkőzést, amelyen a Liverpool csapatkapitánya, Graeme Souness eltörte a Dinamo középpályásának, Lică Movilănak az állát. A visszavágót Rush két gólja után 2–1-re nyerte a Liverpool. A Liverpool 3–1-es összesítéssel jutott be a negyedik európai kupadöntőjébe, ahol a hazai pályán játszó AS Roma ellen tizenegyesekkel hódították el a trófeát. Az elődöntőbe jutás bravúrját megismételték a Kupagyőztesek Európa Kupájában is az 1989/1990-es idényben. Akkor az Anderlecht parancsolt megálljt a bukarestieknek.

Pénzügyi gondok

A Dinamo legújabb kori, XXI. századi történelme is tartogatott néhány remek eredményt, többek között nyertek a 2000-es évek első évtizedében négy honi bajnoki címet. Ám a nemzetközi porondon már nem tudtak különösebb eredményeket felmutatni, sőt, elérkezett a klub az anyagi csődhöz méghozzá kétszer is. A fizetésképtelenség mindkét alkalommal tulajdonosváltáshoz kötődik. 2013-ban Ionuț Negoiță üzletember vásárolta meg a klubot, ám a remélt fellendülés helyett anyagi és szakmai mélyrepülés következett. A csapat öt egymást követő szezonban nem tudta kiharcolni a Liga 1. felsőházi rájátszásába jutást.

A 2020-ban bekövetkezett újabb tulajdonosváltás után, amely során a klubot egy spanyol cég, a Benel International SA vásárolta meg, ismét fizetésképtelenné váltak. Majd következett a kiesés, 2022. május 29-én a Dinamo 74 éves története során először kiesett a Liga 2 -be, miután az osztályozó párharc során 3–1-es összesítéssel kikapott a Kolozsvári Universitatea ellen.

Jegyek már kaphatók

A másodosztályú szezon eddig lejátszott fordulói sem sokat enyhítettek a „kutyák” híveinek szenvedésein. A Dinamo öt-öt győzelemmel és vereséggel, valamint két döntetlennel a bajnoki tabella 11. helyén áll, négy ponttal lemaradva a még rájátszást jelentő hatodik helytől. Az idegenben lejátszott hat mérkőzésükből hármat tudtak behúzni a piros-fehérek, akiknek a 12-14-es gólkülönbségük sem nevezhető éppen acélosnak. A legutóbbi fordulóban hazai pályán csupán gól nélküli döntetlenre végeztek a Slatinával szemben.

A fővárosiakkal korábban bajnoki mérkőzésen még nem találkoztunk, azonban szinte napra pontosan 4 évvel ezelőtt emlékezetes csatában győztük le őket a Románia Kupa nyolcad-döntőjében. A találkozó november 3-án, csütörtökön 20.00 órakor kezdődik a Városi Stadionban. Jegyek kaphatók a bilete.ro oldalon és a találkozó előtt egy órával a stadion pénztáránál. A belépők ára 20 lej.