Április havának tizenegyedik napja, 1964 óta számít a magyar költészet ünnepének. Ugyanis az Úr 1905. esztendejében, ezen a napon született görögkeleti vallású bánáti szappanfőző munkás Iosif Aron, és a Kiskunságból Budapestre került parasztlányból lett mosónő Pőcze Borbála fia, József Attila.

A magyar vers ünnepe a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia és a Márton Áron Tehetséggondozó Központ fiataljait is lázba hozta. Este kilenc órától az FK Csíkszereda Nagyrét utcai épületének könyvtára diákok verselésétől volt hangos. Kurkó Enikő és Petres Aranka nevelők szervezésében, Csergő Máté, Csíki Réka, Ferencz Dorottya, Gál Mátyás, Konrád Emőke, Laczkó-Albert Anna, Molnár Adél, Orbán Amanda, Szabó Barbara, Török-Láday Hunor és Urkon Karola ajkáról csendültek fel nemzetünk költőóriásainak versei. Reményik Sándor, Szabó Lőrinc, Kovács András Ferenc, Ady Endre, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Csoóri Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Varró Dániel költeményei mellett, Csergő Máté, Laczkó-Albert Anna és Szabó Barbara saját szerzeményeiket is felolvasták. Tizenegy fiatal, háromszor tizenegy vers, tizenegyedikén.

József Attila nagyívű és sokoldalú költészetéhez visszakanyarodva, a magunk részéről felebaráti ragaszkodással ajánljuk a száz évvel ezelőtt írt Nem! Nem! Soha! című versét. Az, hogy a kétségkívül mellbevágó, történelmi sorok kire milyen hatással vannak, embere válogatja. Sokakban a vér pezsdül, másokban a lélek kavarog, megint másoknál a test rángatózik. Mondhatni természetesen, hiszen József Attila sorai senki számára nem maradnak közömbösek. Ráadásul, április 11. a Parkinson-kór világnapja is. A Parkinson-kóré melynek sajátos tünete a maszkszerű arc, a halk beszéd, a járási nehézség, a depresszió, a végtagok apró és gyors remegése. Ez senkinek sem kívánjuk. Nem! Nem! Soha!

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. április 11.