Az FK Csíkszereda focistái, a kollégium leendő diákjai, hozzátartozóik, illetve egyházi és világi vezetők gyűltek hétfőn, hogy felavassák a Márton Áron Tehetséggondozó Központot.

Ünnepi felszólalásában Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke köszönetét fejezte ki a támogatóknak és a felcsúti barátaiknak, mert szerinte a baráti kapcsolatok hozták létre ezt a létesítményt. A magyar kormány képviseletében Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára szólt az ünneplőkhöz. „Igyekszünk, mind stratégiai partnerként, mind biztos támaszként segítséget nyújtani a székelység részére, éppen ezért a magyar kormány fontosnak tartja támogatni a határon túli magyarság identitásának megőrzését és megerősítését, anyanyelvének, kultúrájának ápolását és rokoni kapcsolatainak fenntartását” – emelte ki az államtitkár.

Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke beszédében felidézte, hogy 3-4 évvel ezelőtt döntötték el, hogy nyitnak határon túlra és szakmai partnereket keresnek labdarúgás terén, így esett végül a csíkszeredai klubra a választásuk. Ráduly Róbert Kálmán egykori projektmenedzser azt emelte ki, hogy sokan megkérdőjelezték, még a kollégium építésének kezdetén, hogy összefér-e a sport és a tanulás. „Ezt a kérdést az, aki fiatalon sportolt és tanult, az nem fogja feltenni, a sportnak és a tanulásnak együtt kell lennie” – hangsúlyozta a polgármester. Ünnepi beszéde végén a megyeszékhely vezetője Pro Urbe-díjjal tüntette ki Mészáros Lőrincet, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökét önzetlen támogatásáért, valamint Szondy Zoltánt, a Futball Klub Csíkszereda elnökét, a csíkszeredai labdarúgás sport fellendítéséért.

Darvas Kozma József római katolikus esperes kiemelte, hogy Márton Áron püspök nevét viseli a központ, a neve pedig kötelez. „Törekedni kell, hogy hitünkben erősek, erkölcsünkben tiszták, identitásunkban, magyarságunkban szilárdak legyünk” – fogalmazott Darvas Kozma József.

A létesítményt a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a magyar állam támogatásával építették, működtetését közösen az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia vállalták.

A fényképet Veres Nándor készítette.