Képességek mérése és fejlesztése a labdarúgásban címmel tartott ma előadást a Székelyföld Labdarúgó Akadémia edzőinek Csáki István a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia sporttudományos csoportvezetője.

DSC_0672

Az előadás során edzőink megtudhatták, milyen mérési rendszerben dolgozik a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Mint, kiderült hat területen figyelik a labdarúgókat (orvosi, humánbiológiai, élettani, motoros, edzés és mérkőzés monitoring, társadalomtudományi) és különböző mérési technikákat alkalmaznak. Van amit évente 2 alkalommal végeznek el, ilyen például az általános anamnézis, antropometria, spiroergometria vagy sportpszichológia, de van amit naponta, ilyen a CK és a laktát. Ezenkívül minden edzésen és minden mérkőzésen teljesítményt mérnek (Catapult, Polar).

DSC_0674

Az előadást követően a négy akadémiai csapatunk Yo-Yo tesztet végzett, majd újdonságként laktát szintet is mértek a labdarúgóinknál.

DSC_0688

Csáki István a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sporttudományos csoportvezetője, így értékelte a felmérést:

“Ez a harmadik határontúli hely, ahova eljutottam és jellemzően a kinti szakemberekkel és a helyi szervezéssel, soha nem volt gond. Mostani esetben is teljesen profi a szervezés és a körülmények is nagyon jók, nem beszélve a kollégák segítőkészségéről. A gyerekek hozzáállása pozitív, mindig várják és érdeklődőek, mind a teszttel, mind az eredményekkel kapcsolatban. Amit, hozzátettünk az eddigiekhez az-az, hogy most laktátot is mértünk, ugye három perces terheléses laktát mérés volt a Yo-Yo határterhelés után, amiből a játékosok aktuális edzettségi állapotára következtetünk.”