FK Csíkszereda – Bukaresti Metaloglobus: Percek, események, benyomások

3. perc Jebari szerez labdát a jobb oldalon, gyorsan középre ível, de ez csak a vendég hálóőrnek Gavrilașnak jó.

9. perc Tetszetős vendégtámadás. A jobbszélről beívelt labdát, a hosszú oldalról Chiriac fejeli vissza a kapu előterébe, de Veres résen van és fejjel tisztáz.

12. perc Támadó labdavesztést követően a hirtelen ellentámadást Majzik a felezővonal közelében Vîlceanu lerántásával akadályozza meg. Sárga lap a jutalma.

13. perc A csíkiak letámadása megzavarja a vendégeket. Az ellenfél térfelének jobb oldalán Eder szerzi meg a labdát, majd azonnal a középen helyezkedő Jebarihoz továbbít, aki miután a kapu irányába gyorsít, remek ütemben talál a tizenhatos előteréből induló Hodgyai elé. A leshatárról kilépő középcsatár, a kifutó hálóőr mellett, a játékszert jobb lábbal a kapu jobb oldalába küldi. A közönség önfeledt ünneplését a partjelző akadályozhatja meg, de a zászló lent maradt, a hangulat pedig épp ellenkezőleg. A Gondviselés különleges ajándéka, hogy a csíki labdarúgás második vonalbeli nyitógólját egy ízig-vérig csíkszeredai játékos, a korán távozott Burus Csaba egykori tanítványa szerzi (1-0).

Negyedóra után megnyugodhatnak a házigazdák. Az első percek kóstolgató, építkező játékát a Hodgyai által értékesített ziccer zárta le. A futballra koncentráló és kizárólag a játékkal foglalkozó két csapat közül az első komoly lehetőségét értékesítő hazai együttes került előnybe. Nem csak a szívünk mondatja velünk, hogy megérdemelten.

19. perc A Simó felezővonal közelében vétett hibáját követően kibontakozó gyors Metaloglobus támadás végén Ljuljánovics varázsolja le a labdát Vîlceanu lábáról.

23. perc A tizenhatos jobb oldali sarka közelében jut szabadrúgáshoz az FK. Az ötösfeles előterébe tömörülő játékosok csoportján átszálló, Jebari által középre tekert labda, a hosszú oldalon árválkodó Hodgyai elé pattan, de ő a kapu fölé emeli a játékszert. Nagy helyzet maradt ki.

26. perc Saját térfelükről a labdát gyors passzokkal kihozni próbálkozó vendégeket a területet jól szűkítő hazaiak újfent összezavarják. Az eladott labdát Jebari köszöni szépen, a bal oldalon Edert indítja, aki betör a tizenhatoson belülre és egy csel után az ötösfeles sarkáról a hosszú sarokba gurít. A vendégek vesztét másodjára is a csíki letámadás okozta ugyan, de a találattal a vendégkapus is belopta magát a hazai szurkolók szívébe. (2-0)

Az első fél órát a hazai oldalon az elszántság, a koncentráltság és a harciasság jellemezte. Tucatnyi szerzett labda, három lehetőségből két gól. Mifelénk szokatlan, de ezen a szinten szükségszerű hatékonyság. Az első gól feldobta a hazai csapatot és láthatóan megfogta a vendégeket.

31. perc A rendkívül labdabiztos Jebari tör a kapu fele és akárcsak az első gólnál, most is a tizenhatos vonalánál, a leshatárról kiugró Hodgyait szeretné megjátszani, de átadása túl hosszúra sikerül. A túloldalon Ljuljánovics üt ki egy jobboldali beadást.

37. perc A támadó térfél közepén Hodgyai-Jebari közös csapdázási kísérlete labdaszerzést eredményez, előbbi ugratja az utóbbit, de az ellen oldal jól helyezkedő kapusa, Gavrilaș ér oda előbb és öleli magához a játékszert.

45 perc A besárgult és később a játék késleltetéséért figyelmeztetett Majzik beadása a Gavrilaș ölében hal el.

Ráadás Az első percben a Metaloglobus vezette támadása Lalics felszabadításával zárul, a másodikban a Jebari szép cseleit utánozni próbáló Eder veszít könnyedén labdát, de Herea Andrei jó helyzetből fölé lőtt.

Az első félidőben a több párharcot megnyerő és a sokkal több labdát szerző, illetve a saját térfelén kevesebbet tévedő FK Csíkszereda akarata érvényesült. A kétgólos előny birtokába a félidő hajrájára a házigazda körültekintőbbé és egy árnyalattal ráérősebbé vált. Ezzel együtt a vendégek továbbra sem tudtak igazi gólhelyzetet kialakítani.

46. perc Szünetben Magyari fut ki Hodgyai helyére. Az első gól szerzője fájdalomra hivatkozva kért cserét.

47. perc Újabb labdaszerzést követően Jebari nyitja Erdeit a bal oldalon, a jó beadást Simó az ötösfelesről egy ellenfél szorításából épp csak elvéti. A fiatal hátvéd ezúttal nem mutatott kellő határozottságot.

52. perc Bara Majzik összjátékot követően Magyari a mélységi indítás kiszemeltje, de ezúttal is Gavrilaș ér oda előbb.

54. perc Jebari kápráztatja el cseleivel a publikumot, visszarántják. Nincs sárga…

56. perc Gördülékeny és tetszetős játék után, több egyérintéses átadást követően Herea Andrei nézhet farkasszemet Ljuljánoviccsal. A párharcot a vendégcsatár nyeri, hálóban a labda, de lobog a zászló. Les volt. Ezt megúsztuk.

59. perc Eder szabálytalankodik. Herea Andrei csavar a jobb oldalról a kapu előterébe, Veres fejjel röviden szabadít fel Vîlceanu balról azonnal visszaküldi az ötösfeles tájékára a játékszert, jó ütemben ugrik a támadó… A hibásan kivitelezett, amolyan „csúsztatott” fejes könnyed csemege Ljuljánovics számára.

A második félidő első tíz percében az FK volt kezdeményezőbb, a hirtelen megtáltosodott Metalaloglobus a kapuba juttatta a labdát, de akárcsak Hodgyai góljánál, ezúttal is a házigazda javára állt a zászló. A 2-0 veszélyes eredmény, szokták felemlegetni a szakavatott szurkolók a lelátókon. Anélkül, hogy a mondás igazságtartalmáról értekeznénk, halkan tegyük hozzá, hogy a 2-1 veszélyesebb…

61 perc Erdei helyett, a nyári alapozás hajrájában megszerzett Juliá a pályán.

63 perc Juliá két jó perce. Beadását Gavrilaș kiejti, de erre egyetlen FK játékos sem számít, majd Chiriac csak sárga lap árán tudja megállítani az ellentámadását.

65 perc A Metaloglobus támad. Akárcsak az 56. percben, ezúttal is gyorsan és pontosan járatják a labdát, de a „lyukra játékot” ezúttal Ljuljanovics nyeri.

66. perc Az eredményességi versenyt pedig az FK húzza be. Jebari, a támadó térfelének közepéről indulva, három játékoson is átcselezi magát, majd a játékszert a tizenhatos vonaláról a bal alsó sarokba továbbítja. Az előző két találatnál az utolsó átadást jegyző spanyol-marokkói játékmester ezzel megkoronázza saját és csapata teljesítményét (3-0).

68. perc Jebari indítja Magyarit, aki egy az egyben vezetheti rá a játékszert a védőre, de a leolvasott gyorsítási kísérlete kapus kirúgásra jó.

75. perc Az ivószünet után is az FK a kezdeményezőbb. Jobbról, majd balról építkezünk, a középen megjátszott Barát lerántják. Sárga nincs. Magyari 18 méterről elvégzett szabadrúgása a sorfalról az alapvonalon túlra pattan. Szöglet.

76. perc Jebari végzi el a jobboldali szögletet, a beívelt labdát az ötösfelesről Csonka fejjel a hosszú felső mellé küldi. Nagy helyzet volt ez is.

A félidő középső negyedórája is az FK erőfölényét hozta. A hazai játékosok nemcsak frissebbek, hanem pontosabbak és szervezettebbek maradtak. Néhány apróbb hiba és a kétgólos előny közepette jelentkező „cifrázás” jelentkezett, de a csodálatos egyéni akciót követő harmadik gól végleg lezárta a találkozót.

79. perc Ljuljánovics ölel magához egy jobb oldali beadást.

81. perc Az egykoron Svájcban is légióskodó Ovidiu Herea tör be a jobb oldalon, tetszetős cselsorozata csak kapus kirúgást ér.

83. perc Juliá szúrja rá 25 méterről, a középre tartó labdát Gavrilaș könnyedén magához öleli. Veres a félpályánál lent marad, ápolni kell. „Felépülését” követően az integető játékost pedagógiai célzattal hosszan a pálya szélén „pihenteti” a játékvezető.

85. perc Újabb hazai labdaszerzés, Juliá jó érzékkel vár ki, de a kiugratott Magyari lövését fogja a kapus. A partzászló magasban, csatárunk lesállásról indult.

87. perc Majzik játsza meg mélységben Magyarit, a csatár jobbra sodródik, középre ível, de Gavrilaș megelőzi Juliát.

88. perc Jebarit ünnepli az egész lelátó. A végjátékra Kálmán kap néhány percet.

Ráadás A háromperces többletjáték második percében Plămadă lép oda sárga lapot érően Juliának. A bíró sípja utoljára szól, az ezerkétszázötven fős publikum – ezen a szinten – először ünnepel. Jól szervezett, helyenként tetszetős játékkal, háromgólos győzelemmel zárta a 115 éves FK Csíkszereda az első hazai mérkőzését a második vonalban.

A hazai oldal számos jó teljesítménye közül kiemelkedett az Eder-Jebari páros. A gólokon túl, utóbbi a sikeres cseleivel, labdabiztosságával és magas energiaszintű játékával, előbbi a rendkívül nagyszámú szerelésével, megnyert párharcával és szerzett labdájával tűnt ki. A Csonka-Lálics-Veres hármas jó helyezkedésével biztonságot adott ugyan a védelemnek, de a fölöslegesen bonyolított labdajátékuk Valentin Suciu vezetőedzőnek és a hazai kispadnak, az amúgy verőfényes nyári napsütésben, néhányszor extra meleg pillanatot okozott.

A második vonalban ezúttal bemutatkozó Majzik-Simó szélső hátvédpáros, a szakmai stáb szándékainak megfelelően, jól szolgálta a támadó szellemű játékot. A bodzavásári mérkőzéshez viszonyítva a jobb oldali beadások száma és minősége is emelkedett, a bal oldalon pedig a védőmunka egyértelműen javult. Az összevetésnél fontos hangsúlyozni, hogy a bodzavásári csapat a „fémgömbös” alakulatnál jobb minőséget képviselt, különösen a fiatalkorú játékosok tekintetében billent egyértelműen feléjük a mérleg. Az utánpótláskorúaknál maradva, ezúttal azonban az FK fiataljai voltak a jobbak és ennek a ténynek leginkább a Simó Csongor teljesítménye adott nyomatékot. A kapuban Ljuljánovicsnak kevés dolga akadt. Egy alkalommal ő is tehetetlen volt, de a partjelző indokoltan emelkedő zászlója jelezte, hogy az ellenfél középcsatára játékon kívülről talált be.

Az FK Csíkszereda szakvezetésének a fiatalszabály mellett, a támadó hármas megtalálása jelenti a legnehezebb feladatot. Hodgyai történelmi góllal hálálta meg a bizalmat, de egészségügyi gondjai miatt, a szünetben le kellett cserélni. A nyitófordulóban pályára küldött Becze-Barta fiatalpáros helyett, a már említett Simő mellett, a hat nappal korábban csereként pályára lépő Bara kapott második utánpótláskorú játékosként lehetőséget. Harcolt, küzdött, próbálkozott, de különösen a gyors és jó döntések tekintetében, szoknia kell ezt a szintet. A bodzavásári mérkőzésen az FK leginkább a bal oldalon szenvedett. Elől-hátul. Az öt helyen változó kezdőcsapatnak védekezésben sikerült előre lépnie, de támadásban sajnos nem. Erdei ezúttal nem tudott élni a szakvezetés által felkínált lehetőséggel.

A középső támadóként otthonosabban mozgó Magyari, kitartóan keresi tavaly őszi formáját, a spanyol negyedosztályból érkező Juliának, fél órányi szereplése alapján ítélve, még alkalmazkodási időszakra van szüksége. Két hónap alatt két szintet lépni kemény, de nem lehetetlen feladat.

RRK