Győzelemmel kezdte az U19-es kvalifikációs tornát a Gergely Botondot is soraiban tudó romániai válogatott.

A törökországi Manavgatban rendezett 2022-es Európa-bajnokság selejtező csoportjában az Adrian Văsîi által irányított csapat Ştefan Bodişteanu 43. percben szerzett góljával nyert Lettország ellen. Az összecsapás eseményekben gazdag volt: a 29. percben Amzar rúgta fel Vapnet, így a baltiak büntetőhöz jutottak. Hiába a tizenegyes, Alexandru Borbei ki védte. A 40. percben a román válogatott is büntetőhöz jut, de Bodisteanu is elhibázta. Két perc múlva kijavítja korábbi hibáját és Tanasa passzát gólra váltja. Szünet után a lettek újabb büntetőhöz jutottak, ezúttal Borbei kapus jött ki rossz ütemben, de hibáját azonnal korrigálta, Vapne lövését is hárította. A 76. percben növelhette volna előnyét Románia, de Hofman a kapufát találta el, így maradt az 1-0.

Fiatal hátvédünk Gergely Botond végig pályán volt és nagyban hozzájárult az EB-selejtezős győzelemhez. Elmondása szerint jól érzi magát a válogatottban és örvend annak, hogy kezdőként kapott lehetőséget:

“Egy jó képességű játékosokból álló csapat ellen játszodtunk. Az első 20-25 percben gyengébben, mint az ellenfelünk, de aztán belejöttünk a játékba és sikerült megszerezni a vezetést. A második félidőben az volt a cél, hogy tartsuk meg az eredményt és ez sikerült is. Igaz, egy kis szerencsénk is volt mivel két tizenegyest is hibázott az ellenfél, de a lényeg hogy sikerült megnyerni a mérkőzést és mostantól a következő meccsre kell koncentráljunk.”

U19-es Európa-bajnokság, selejtező, 9-es csoport:

Románia–Lettország 1–0 (1–0)

Gólszerző Bodișteanu (43.)

Románia: Alexandru Borbei – Alexandru Pantea (Andrei Coubiş, 58), Gergely Botond, Cristian Ignat, Costin Amzăr (Bogdan Lazăr, 75) – Dan Sîrbu, Andrei Pandele – Doru Andrei (Albert Hofman, 46), Răzvan Tănasă, Ştefan Bodişteanu (Alex Trifan, 78) – Andreas Chiriţoiu (Rareş Burnete, 58).

Szombaton délben San Marinóval játszik a romániai válogatott, majd kedden Törökország lesz az ellenfél.

Szép Zoltán