… énekelték közösen a versenybe szálló elsősök a nézőtéren helyet foglaló kollégista társaikkal és meghívottakkal karöltve a Márton Áron Tehetséggondozó Központ idei gólyabáljának nyitányaként.

Rendhagyó gólyabál volt, hiszen ahogy Ráduly Annamária tanulmányi igazgató üdvözlőjében fogalmazott:

2022 írunk és zavaros időket élünk. 

Meggyőződésem, hogy ilyenkor még nagyobb a felelősségünk, hogy fogódzókat nyújtsunk számotokra. Hagyományaink, szokásaink alkalmakat teremtenek arra, hogy megtapasztaljuk múlt, jelen és jövő folytonosságát.

Valóban, az ép ésszel hónapok óta nehezen felfogható járványügyi korlátozások, a Székelyföldet erőteljesen megosztó oltásmizéria és a közel két éve tartó egyre groteszkebb maszkabál közepette, minden korábban megszokott esemény létrejötte valóságos pirosbetűs ünneppé nemesül. Ez a bölcselkedés „A Pál utcai fiúk” címmel 2022. március 3.-án délután öt órától, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai által szervezett gólyabál esetében is maradéktalanul igaznak bizonyult.

A jó hangulaton és a közösségkovácsoló jellegén túl, a gólyabál alapvetően „egy rituálé, egy jelképes beavatási szertartás, és akik részesei ennek, ezáltal a kollégium teljes jogú tagjaivá válnak”. A 2021/22-es tanév újdonsült kollégistái közül hat gólya pár, éspedig 

Csortán Dávid és Tamás Bernadett

Márton Ákos és Csibi Noémi Rebeka

Mihály Hunor és András Szandra

Péter Miklós és Szőcs Tímea 

Simon Máté és Molnár Adél

Tamás László és Konrád Emőke

dalolt, táncolt, improvizált, küzdött és harcolt azért, hogy legyen szabad a grund.

Köszönet Szabó Barbara főszervezőnek, az Angi Szilamér, Csergő Máté, Gál Mátyás, Fazakas Anita, Simó Alexandra és Szőcs Kata összetételű „biztos kezű” szervezőcsapatnak és mindenkinek, aki a rendezvényt megtisztelte jelenlétével. A lelkes társaságot elnézve egészen hihető a Pál utcai fiúk musical legismertebb dalbetétjének „Véssük ide ma fel, hogy megmarad ez a hely vagy egyszer belehalunk” fogadalma.

Még akkor is, ha felvésni sokkal könnyebb, mint belehalni…

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. március 6.