Székelyföldi Labdarúgó Akadémia labdarúgó tornát rendeztek az elmúlt három napban Csíkszeredában a 2004-es, 2005-ös és a 2006-os korosztályok számára. A cél a játék volt és nem az eredmény. Mindhárom korosztályból kiemelnek 20-25 játékost, akik a korosztályos akadémiai válogatott fogják alkotni. A válogatást a nagyobb korosztályoknak is megszervezik a közeljövőben.

Három nap alatt közel 150 kisfocis fordult meg Csíkszeredában az Erőss Zsolt Aréna szomszédságában levő műgyepes labdarúgó pályán, ahol a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia belső házibajnokságát rendezték meg három korosztálynak. A tornákon – amelyen nem az eredményesség, hanem a játék, a labdarúgás szeretete kapta a fő hangsúlyt – az akadémia központjai képviseltették magukat. A három korosztályban – 2004-es, 2005-ös és 2006-os – Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, illetve Barót és Sepsiszentgyörgy közös csapatai vettek részt. Hozzájuk csatlakozott továbbá a Székelyudvarhelyi ISK 2006-os és 2005-ös gárdája is.
A torna megrendezése a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kérése. A a játék, illetve a sportág megszerettetése mellett a cél az volt, hogy a három korosztályban egy-egy válogatottat állítsanak össze.

„Ezen a tornákon válogatjuk ki a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia korosztályos válogatottjait. Egyenként 20-25 fős csapatokat fogunk kialakítani. Ezen csapatoknak közös edzéseket fogunk rendezni, illetve Székelyföldi Labdarúgó Akadémia néven igyekszünk majd minél több tornán részt venni. Cél az, hogy már kisebb kortól kezdve követni tudjuk a játékosok fejlődését. Továbbá, hogy majd mire elérik az U16-os korosztályt, akkor egy hazai kerettel rendelkezzünk, amely az FK Csíkszereda korosztályos csapatának magját, gerincét fogja adni. Reméljük, hogy több kisfocis jut majd el erre a szintre.” – fogalmazott Dusinszki Zoltán az akadémia technikai igazgatója, aki az U14-es korosztályig felügyeli a szakmai munkát.

Dusinszki elmondása szerint már most több remek képességű kisfocist látott, akikben van jövő. A „válogatott” gerincét egyelőre az udvarhelyi, a csíki, illetve a gyergyói kisfocisok fogják alkotni. A baróti és a sepsiszentgyörgyi alközpontokban most kezdődött el a munka, így számukra még időbe telik, hogy megfelelően képzett kisfocisokat tudjanak kinevelni. „Van remény arra, hogy a sepsiszentgyörgyi akadémiai csapat összeolvadjon a másik sepsiszentgyörgyi klubbal a Junior Soccerrel. Ez amennyiben megtörténik, akkor onnan is már jóval több gyerek kaphat a válogatottba szerepet.” – tette hozzá Dusinszki.
Dusinszki, aki egyébként az FC Székelyudvarhely trénere is, megjegyezte, hogy a közeljövőben a nagyobb korosztályoknak is rendeznek házibajnokságot, ahol szintén kialakítanak egy-egy válogatottat.