A szakszövetség által a mai nappal útjára indított Ifiliga történetében játszott első mérkőzésén, csapatunk nemvárt kudarcot szenvedett. A mutatott játékunk jócskán elmaradt az előzetes várakozásainktól. A negyed órányi minőségi futball kevésnek bizonyult. Ma kora délután Csíkszeredában a Temesvári Politechnika volt a jobb csapat.

Kezdőmatek

A zömében 2005-ös születésű csapatmag mellé, mindkét oldalon három-három 2004-es fiatalembert neveztek a kezdőbe. Nálunk – akárcsak a legutóbbi felkészülési mérkőzésen – Biró, Boni és Bujdosó, a vendégeknél pedig Bălănescu, Bakos és Olariu. Érdekesség, hogy a temesvári mester – a fiatal tehetséget nem ismerők számára nemvárt módon – a 2007-es évjáratú Adam Ericnek is bizalmat szavazott.

Hibák, hibák hátán

A vendégek kezdenek veszélyesebben. a 7. percben Bakos fejese, húsz perccel később pedig Olariu, hat méterről, a hosszú sarok irányában leadott lövése suhan kevéssel mellé. Csapatunk első félórában mutatott ötlettelen játéka nem sok jót ígér. Különösen, hogy nemcsak a támadásépítéssel vannak gondjaink, hanem könnyelműen elszórt labdákkal teremtettük az ellenfél számára lehetőséget. A 36. percben a Csedő által felkínált ajándékkal, Bakoș iramodik meg a jobb oldalon és miután lefutja az adományozót, a kapu torkába berobbanó Olariut találja meg remek ütemben (0:1).

Sebességváltás, egyenlítés

A szünetet követően a hazai oldalon Göndör, a vendégeknél a gólszerző marad az öltözőben. Utóbbit a szintén túlkorosnak számító Țurcas, előbbit Búza váltja. Ez nálunk egyben azt is jelenti, hogy Tamás Bence visszahúzódik bal belső védőnek, a védekező középpályás szerepkörét pedig Boni veszi át.

A második játékrész elejét megnyomják fiaink. A feljavulásunk az 54. percben góllá érik: Tamás Bence játssza meg mélységben Biró Tamást, aki a közvetlen ellenfele szorításában remek ütemben indítja a védők mögé berobbanó Birtalan Tamást, a balszélsőnk pedig, köszöni szépen, kilövi a rövid alsót. (1:1)

Ekkor úgy tűnt, hogy közel a fordítás. Különösen, hogy röpke öt perccel később Biró Tamás, enyhén kisodródva, mintegy hét méterről, balról, az oldalhálóba küldte a labdát. Kicsit később Birtalan duplázhatott volna, de a védők közül hiába lépett ki újra jó ütemben, Bujdosó indítása hosszúnak bizonyult.

Nemvárt összeomlás

Bő negyedórát követően oda lett a lendület. A 68. percben Bakoș keresztlécen csattanó átlövése jelzi, hogy a vendégek nem egy pontért érkeztek Csíkszeredába. A szerencse ekkor és tíz perccel később – a bal kapufa tövét telibe találó Țurcaș szólónál – is Becze-Máthé mellett van. De nem tart ki a végletekig. A tizedik (!) vendégszögletnél, csapatunk újabb védelmi megingása közepette, a gólvonalon túlra kerül a labda. Legalábbis a sarokzászló környékén tanyázó Gașpar Vlăduț oldalvonali segédjátékvezető szerint. Fiaink nem vitatkoznak, így a derék partjelző segítségével Ștef Claudiu sípmester bizonyára helyes ítéletet hozott. A döntést követően a csapatkapitányukat ölelgették a vendégek, tehát Mada volt az aki a kapu irányába terelte a labdát (1:2). Ezzel, bár a találkozó ráadással együtt még hat percet tartott, kialakult a végeredmény. Számunkra nemvárt módon.

A meccs embere: Bakoș Ervin Raul

A bánsági magyarajkú fiatalember végig kiemelkedett a mezőnyből. Jókor volt jó helyen, párharcainak jelentős részét megnyerte, rengeteg labdát szerzett, gólpasszt adott. Ráadásul a mintegy féltucat átlövési kísérletéből az egyik a keresztlécet találta telibe. Megmutatta, hogy miért számítanak rá a felnőtt csapatnál, ahol a Sellemberk ellen egy héttel ezelőtt 21 percnyi játékidőt kapott. Jegyezzük meg ezt a nevet, hallani fogunk még róla.

FK Csíkszereda – Temesvári Politechnika 1:2 (0:1).

FK Csíkszereda Sportpark, 250 néző. Vezette: Ștef Claudiu, Bojan Cosmin és Gașpar Vlăduț (mindhárman Marosvásárhelyről). Tartalék: Papp Csaba (Marosludasról). Gólszerzők: Birtalan (54), illetve Olariu (36) és Mada (87).

FK Csíkszereda: 1. Becze-Máthé Mátyás – 17. Péter Zsombor, 2. Csedő Szilárd (csk), 3. Göndor Alex (23. Buza Balázs, 46), 20. Dencsák Kristóf – 16. Boni Csaba, 4. Tamás Bence, 10. Bujdosó Szilárd – 6. Fazakas Henrik (14. Orbán Milán, 58), 9. Biró Tamás, 11. Birtalan Tamás. Vezetőedző: Ubrankovics Zoltán.

Temesvári Politechnika: 1. Urdeș David-Alexandru – 2. Manea Andrei (6. Archideanu Cristian, 67), 5. Mada Armin (csk), 19. Avramescu Adin, 3. Bălănescu Paul – 15. Bakos Ervin, 55. Adam Eric, 8. Oprea Mario – 82. Boariu Denis, 9. Oprea Mario (24. Țurcaș Raul, 46), 10. Pop Albert (7. Paleacu Patrik). Vezetőedző: Brîndescu Sorin.

Ráduly Róbert Kálmán

2022. augusztus 21.