A labdarúgás manapság már nemcsak a fiúk, hanem a lányok körében is egyre népszerűbb és vonzó sportág.

Az FK Csíkszereda utánpótlásában is számtalan kislány rúgja a bőrt, van már U9-es, U13-as és U15-ös lánycsapatunk is. A napokban bemutatjuk a lánycsapatok edzőit, elsőként Portik Helgát.

Mosolygós, vidám és barátságos, így lehetne jellemezni az FK Csíkszereda lány csapatainak utánpótlás edzőjét, aki 2006-ban végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Testnevelés és Sport szakon. Mesteri tanulmányai alatt Csíkmindszenten kezdett tanítani, majd 2008-ban egy kis kitérőt tett Csíkszentdomokoson, onnan került Csíkszentkirályra, azóta is a helyi általános iskolában oktat. Ahol megfordult, ott minden iskolában focicsapatot alapított, hisz gyermekkora óta szereti a focit. Nagyobb fiútestvérével gyermekként is mindig rúgta a bőrt az udvaron a többi fiúval együtt, igaz általában csak kapusként szerepelhetett. Édesapja egyébként minifocizott, vele is sokat járt meccsekre, ezáltal is nagyon megszerette a labdarúgást.

Sajnos akkoriban nem volt lehetőség lányként foci edzésre járni, így aztán a kézilabdát választotta, azóta is az NKSZ nevű csapat tagja és beállósként játszik – vallotta be Portik Helga. Az iskolában tanárként mindenhol azt tapasztalta, hogy a focira van a legnagyobb igény a gyermekek körében, így hetente többször is edzést tartott fiúknak és lányoknak egyaránt. Következtek a különböző tornák, ahol a megyei és az országos bajnokságtól a nemzetközi megmérettetésig több kupán is részt vett a tanítványaival. 2018 nyarán Szondy Zoltán az FK Csíkszereda elnöke kereste meg, hogy vegye át az utánpótlás lánycsapatot. Kezdetben fél évet az Albu László által edzett felnőtt női csapatnak is tagja volt, de nehéz volt összeegyeztetni az utánpótlás munkával, ezért inkább az edzősködésre koncentrált. Úgy érzi, hogy két év alatt a foci vonzó sportág lett a lányok körében is, és a toborzás is egyre gördülékenyebb, tavaly már volt U9-es korosztálya is, ahol a foci alapjait kezdték lefektetni. Ezenkívül U13 és U15-ös korosztályban is jól állnak és folyamatosan zajlik a toborzás, sőt büszkén idézte fel, hogy tavaly és tavalyelőtt is országos bajnokok lettek az U11-es korosztállyal.

Portik Helga elmondta, azt tapasztalta, hogy a kislányoknak fontos az, hogy lássák szemtől szemben az edzőt épp ezért tavaly is folyamatosan járta az iskolákat. Szerinte a foci manapság már nem egy fiús sportág, és ez a számokban is látszik, hisz nyolc leányzót adtak a felnőtt csapatnak, akik U17-es korosztályúak. Jelenleg az U13 és U15-ös korosztály edzései együtt vannak, ott 25 lány van a csapatban, míg a kicsiknél nagyjából húszan járnak edzésre. Segítői Szőcs Renáta és Nagy Noémi, előbbi a haladóknál segít be, utóbbi a kezdőknél. Portik Helga kiemelte, ő azt tapasztalta, hogy a lányoknál az elején mindig hatalmas a fejlődés, aztán következik egy kis stagnálás és ez általában addig tart, míg nem kerülnek fennebb egy korosztállyal.

Jövőre nézve célja egyértelműen az, hogy minél több tehetséget neveljenek ki a felnőtt női csapatnak, emellett a korosztályos országos bajnokságokban is indulnak, sőt az U9-es lányokkal a fiúk között szeretnének versenyezni a megyei bajnokságban, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsenek. Idővel azt is szeretné, hogy a fiatalok közül egy-egy játékos a válogatottba is be kerüljön. Amennyiben lesz rá alkalom szeretne UEFA képesítést is szerezni, de a koronavírus járvány miatt erre jelenleg nem sok lehetőség van.

A következőkben Szőcs Renátát ismerhetik meg.