A futballmindenevők kedden Messiért ültek a képernyők elé, de a mérkőzés a másik tízes varázslatos alakításáról marad emlékezetes. Aki látta, nem felejti el egyhamar.

A futballmindenevők kedden Messiért ültek a képernyők elé. Mifelénk délben, azaz a hagyományos munkaidő kellős közepén. Szokatlanul korán mondhatnák, de akkor mit szólnának erre a pampák derék fiai. Argentínában ugyanis reggel hétkor rajtolt a találkozó. A nebulók nyolc órakor a papírforma szerinti könnyed győzelem tényével ülhettek be az iskolapadba, kedvenceik ugyanis Messi büntetőből szerzett találatával nemcsak vezettek, de további két góljuk is centiken múlt. A Pumák gólörömét mindkétszer a videóbiró szakította félbe. Az első tanórát követő szünetben aztán jött a hidegzuhany: Argentina vereséget szenvedett Szaúd-Arábiától!

A szünet nemcsak az iskolásoknak, az argentin játékosoknak sem tett jót. A második félidő ugyanis, az első játékrészben látottakhoz képest, másik mérkőzést hozott. A derék szaúdiak előbb a 48. percben egyenlítettek, aztán öt perccel később a másik tízes alakítását bámulhatta ország-világ. Al-Dawsari előbb labdát szerzett az argentin tizenhatoson belül, majd miután két ellenfelet megbolondítva a kapu felé fordult, még egy harmadikat is beültetett a hintába, mintegy tizenhárom méterről, a bal felső sarok irányába tekert. Az argentin hálóőr újbeggyel érintette ugyan a labdát, de nem tudta kitolni.

A másik tízes, teljes nevén Salem bin Mohammed bin Shafi Al-Dawsari, a tippmixelők százezreivel tolt ki. Szaúd-Arábia Argentina feletti győzelme, a világbajnokságok történelmének legnagyobb meglepetése. Legalábbis 1958-tól, amióta az esélylatolgatással foglalkozó statisztikusok tevékenységüket a futballra is kiterjesztették. Abban, hogy a harminckét csapatos mezőny, fogadóirodák által legesélytelenebbnek tarott csapata, legyűrte a világbajnokjelöltet Salem bin Mohammed bin Shafi Al-Dawsarinak elévülhetetlen érdemei vannak. Bár a derék középpályás kétségkívül történelmet írt, attól tartok évtizedek multán egyszerűen csak „a másik tízesként” emlegetjük majd.

RÁDULY Róbert Kálmán

2022. november 23.