Hét apró tanács ahhoz, hogy a következő hónap futballőrületét viszonylag józanul kibírjuk és sem a tévénk, sem mi ne kerüljünk az utcára.

1. Nézzük magyarul. Annak idején, az 1982-es és az 1986-os tornákat nézni, ezrek vonultak a hegytetőre. Hordozható TV-n, fekete-fehérben, orosz vagy éppen bolgár kommentárral ment a közvetítés. Most ki sem kell mozdulnunk, ráadásul az M4 Sport végre geokódolás nélkül elérhető. Éljünk az alkalommal, nézzük magyarul. Garantáltan életre szóló élmény lesz.

2. A futballra figyeljünk, ne a körítésre. A focivébé a modern világ legjelentősebb eseménye. A földkerekség jelentős része a következő hónapban Katarra figyel. Ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, ilyenkor a magamutogató, deviáns alakok és csoportok turbó fokozatba kapcsolva próbálják – bár a másodperc töredékéig – magukra irányítani az érdeklődést. A figyeleméhes és népszerűséghajhász percemberek helyett, koncentráljunk a labdakergetőkre. Számunkra, fociszeretők számára, legyenek és maradjanak ők a főszerepben.

3. Fogyasszuk mértékkel. A 48 mérkőzéses, naponta négy találkozót összezsúfoló csoportkör egészen fárasztó lesz. Aki mohón beleéli magát, annak a közvetlen kieséses szakaszra odalehet az étvágya. Amint a vendéglőben sem szerencsés egy ültünkben a teljes menüt végigzabálnunk, úgy a csoportkör során is inkább csak ízlelgessük az eseményeket. Így a hitvestársunk is megnézheti a kedvenc műsorát és a gyerekek is örülhetnek a lefekvés előtti rajzfilmnek. Ráadásul, november folyamán a heti rendszerességgel szervezett haveri focit sem kell kihagynunk. Elegendő december 3-án, délután élesre kapcsolunk. A nagy dolgok úgy is a kiesési szakasz 16 mérkőzésén dőlnek el.

4. Éljük át társaságban. A futball közösségi játék, magányosan még a TV-ben sem ajánlatos nézni. Ha tehetjük, keressünk társat, a mérkőzéseket nézzük családi vagy baráti körben. Az ilyenkor óhatatlanul elhangzó ízes-zamatos észrevételek, megszólalások a közös élményt még inkább emlékezetessé tehetik.

5. Legyünk tartózkodóak. A többség nem csak úgy nézi a meccseket, hanem a szíve egyik vagy másik irányba húz. Van, akinek gyerekkora óta van kiválasztott csapata és olyan is akad, aki minden alkalommal az esélytelenebbnek számító alakulatnak szorít. Ne vigyük túlzásba a szurkolást. Ne legyünk hivalkodóak, próbáljunk szimpatikusnak maradni. A meccs előtt, közben és után egyaránt. A foci vb hamar elillan, a körülöttünk lévő emberek maradnak.

6. Sörözzünk felelősen. Ha már a katari vallási törvények miatt, érthető módon a helyszínen tilos, a TV előtt mi nyugodtan kortyolhatjuk a söritalt. Természetesen, csak akkor ha szeretjük az élet habos oldalát. Akárcsak a meccsek tekintetében, a mennyiség helyett itt is érdemes a minőségre koncentrálni. Félidőnként egy prémiumkategóriás adag habozás nélkül belefér. A direkt kieséses szakasz ráadásfélórájában pedig, az izgalom hevében, jól jön egy extra kör. Így aztán a dalban is megénekelt „ami befolyik, az rögtön kifolyik” sem zavarja meg a meccskövetés folytonosságát.

7. Ne hanyagoljuk el az egyéb teendőinket. Különösen a csoportkör alatt, hiszen a nyolcórás meccsnézés aligha fér bele a dalban előírt „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés és nyolc óra szórakozás” ideális életritmusba. Pihenni biológiai szükségszerűség ugyebár és az sem szerencsés, ha a focitúladagolás a szórakozás vagy a munka kárára megy. Előbbiért az otthoni, utóbbiért az idegenbeli főnökünk orrol meg ránk. Megéri?

RÁDULY Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. november 20.