Az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK, módosító indítványt nyújtott be a Román Labdarúgó Szövetséghez az elmúlt időszakban tapasztalható magyarellenesség miatt.

A ma délelőtti közös sajtótájékoztatón Szondy Zoltán az FK Csíkszereda elnöke és Kertész Dávid a Sepsi OSK alelnöke nyilvánosságra hozta azt a módosító javaslatot, amely a FRF fegyelmi szabályzatának az 54. cikkelyét egészítené ki. Mint, ismert az Augusztus 4-ei Steaua – FK Csíkszereda, illetve az Augusztus 9-ei Konstancai Farul – Sepsi OSK mérkőzésen tapasztalt incidensek miatt mindkét klub közleményben tiltakozott, de úgy érzik, ahhoz, hogy változzon a helyzet, szigorításra lenne szükség.

Szondy Zoltán szerint az volna a lényeg, hogy ha ezek az incidensek megismétlődnek, akkor a vétkes klub kapjon nagyobb pénzbüntetést és akár pontlevonással is büntethető legyen. Az FK elnöke hozzátette, a pénzbüntetés eddig is létezett, de vagy nem tartották be, vagy kis tételben büntettek. Hangsúlyozta azt is, hogy mindig egyoldalú konfliktusok voltak és mindig az volt a magyarázat, hogy történt, ami történt, de a magyar kluboknál magyar feliratok vannak, magyar nevek, magyar szimbólumok, stb. A különbség csak az, tette hozzá Szondy, hogy a petárda használata, a rasszista és xenofób bekiabálás az nem törvényes. A szimbólumaink használatát ezzel szemben az alkotmány garantálja.

Kertész Dávid a Sepsi OSK alelnöke, szerint fájó, hogy ezek a dolgok bekerülnek a sportba, majd feltette a kérdést: “Az a baj, hogy focizunk, hogy gyerekeket nevelünk? Vagy az, hogy az FK Csíkszereda, ifi bajnokságot nyert? Vagy az, hogy magyarul beszélünk? Ez a viselkedés tűrhetetlen!” – mondta a szentgyörgyi klub alelnöke, aki azt is hozzátette, “a Farul 10 ezer lejes büntetést kapott, ez nem példaértékű büntetés. Személyes véleményem, hogy amíg pontlevonás nincs, addig a pénzbüntetéssel nem fognak elérni semmit. Nézték a játékvezetők, megfigyelők, mindenki tétlenül…ez lázító.” – fejtette ki Kertész Dávid.

Szondy Zoltán a jelenlévő újságíróknak azt is elmondta, senki se higgye azt, hogy azért tették szóvá a magyarellenességet, mert a csapat vereséget szenvedett Bukarestben. “Ezt az ominózus mérkőzést a Steaua megérdemelten nyerte meg, és eredménytől függetlenül ugyanígy reagáltunk volna. Minden törvény által garantált eszközzel felfogunk lépni azért, hogy ezek a dolgok ne történjenek meg.” – zárta a gondolatait az FK Csíkszereda elnöke.

A módosító indítványt az alábbiakban olvashatják:

Szép Zoltán