Az FK Csíkszereda és a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia országos szinten is követendő példának bizonyul, a kormánynak pedig el kellene gondolkodnia azon, hogy milyen hatást gyakorol a sportéletre, ha eltiltja a szurkolókat a szabadtéri mérkőzésektől.

A szövetség elnökségének tagjai a megyében található összes, a klubunkhoz tartozó alközpont vezetőivel, valamint az egyes települések képviselőivel is találkoztak. Elsősorban a folyamatos kapcsolattartás, a közvetlen párbeszéd, valamint az aktualitásokkal való lépéstartás motiválta a találkozót. A találkozón részt vett az FK Csíkszereda elnöke, Szondy Zoltán, valamint Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is, a Román Labdarúgó Szövetség részéről pedig Răzvan Burleanu elnök, Mihai Stoichiță technicai igazgató, Grigore Felix versenyigazgató, Gabi Bădescu főtitkárhelyettes voltak jelen. A barátias hangulatú beszélgetésen szó esett az utánpótlás csapatokról, a román labdarúgó szövetség további fejlesztési terveiről, valamint egyéb szakmai és technikai kérdésekről is.

Nem szalasztottuk el ugyanakkor ez alkalomból a lehetőséget, hogy néhány kérdést intézzünk a Román Labdarúgó Szövetség elnökéhez, Răzvan Burleanuhoz.

A mai nap alkalmuk volt ismételten találkozni klubunk vezetőségével és szakmai stábjával. Milyen tapasztalatokkal tér haza?

“Nagyon szoros kapcsolatot ápolunk a Csíkszeredai Futball Klubbal. Mindig nagyon szívesen találkozunk az itteniekkel, mivel valahányszor visszajövünk Csíkszeredába új beruházásokat találunk és az utánpótlás futball fejlesztési stratégiájának következetes folytatását, amely nagy örömünkre szolgál.

Jelen pillanatban az FK Csíkszereda egy modell, az országos futball akadémiák sorában pedig az elsők között foglal helyet.

Nem véletlen, hogy ez a klub nyerte meg ezen a nyáron az U19-es Elit Ligát szemben a Viitorul Constanta csapatával. Ezek a fiatal játékosok egyre gyakrabban tűnnek fel az országos válogatottakban, aminek szintén nagyon örülünk, akárcsak annak, ahogyan a felnőtt második ligában is nagyon fiatal játékosokkal lépnek a pályára.

Ez akár egy újabb követendő példa lehetne, nem csupán második ligás, hanem akár az első ligás csapatok számára is.”

Mi a véleménye az újonnan hozott korlátozó intézkedésekről, amelyekkel a szabadtéri futballmérkőzéseken való részvételt is betiltották? Kérdezem ezt annak fényében, hogy miközben az oltakozási kedv növekedésével egyre többen oltatták be magukat, a szurkolók között sokan kimondottan csak azért tettek így, hogy mérkőzésekre járhassanak, ám ezt most mégsem tehetik meg.

“A futball elsősorban a szurkolóknak szól és bizonyára minden játékos teljesítményéhez pozitívan járul hozzá, ha a szurkolók a stadionok lelátóiról támogathatják a csapatukat. Éppen ezért mi is, mint a Román Labdarúgó Szövetség azt szeretnénk, hogy a szurkolók mielőbb visszatérjenek a stadionokba, kiváltképp mivel a szövetség is aktívan részt vesz az oltásra buzdító kampányokban. Úgy hiszem, hogy ma a román futball ebből a szempontból modellértékű lehet egyéb intézmények, szervezetek számára is. Amikor erre gondolok, akkor szeretném megjegyezni azt is, hogy:

A szövetségen belül az alkalmazottak 95%-a legkevesebb két oltással rendelkezik, a teljes országos futballközösség három szintjén a játékosok több mint 50%-a szintén legkevesebb két oltással rendelkezik. A technikai személyzet esetén ez az arány 80% fölötti, a bírók esetében 98% fölötti az első ligában, 90% fölötti a második ligában és kb.82% fölötti, ha nem tévedek, a harmadik ligában. Ami a nemzeti válogatottakat illeti már elértük a 100%-ot.

Visszatérve ismételten azt tudom mondani, hogy azt szeretnénk leginkább, hogy a szurkolók mielőbb visszatérhessenek a stadionokba. Arra is gondolnunk kell, hogy az országban olyan mérkőzések is vannak, amelyeket nem csak hogy szurkolók nélkül játszanak, de nem is közvetítenek. Arról nem is beszélve, hogy idézőjelesen az az öröm, amit a szerencsésebbek a tv képernyők előtt élhetnek meg nem összetehető azzal, amikor második vagy első ligás szurkolóként veszünk részt egy mérkőzésen.

Ez a dolog pedig el kellene hogy gondolkodtassa azokat, akik meghozzák ezeket a szabályokat és megismétlem, mi mint szövetség a kezdetektől fogva támogattuk azt, hogy a stadionokba engedjék be azokat, akik be vannak oltva vagy akik már átestek a betegségen.

Mit üzen a szurkolóknak?

“Azt, hogy még legyen egy kis türelmük. Meggyőzőbbek szeretnénk lenni Románia kormányával szemben, el szeretnénk érni, hogy visszatérhessenek a szurkolók a stadionokba. Azoknak, akiknek gyerekeik vannak pedig azt üzenjük, hogy lehetőségük szerint minél hamarabb hozzák vissza a gyerekeket futballozni, ha netán pedig már ezt megtették, akkor támogassák őket továbbra is ebben a tevékenységükben és ne csupán csak azért, hogy híres futballista váljon belőlük, hanem azokért az értékekért is, amelyet a futball képvisel nem csupán a társadalom, hanem az egészség szempontjából is.”

Vizi Balázs