A tizennegyedik forduló után, az FK Csíkszereda – a Konstancai Unirea ellen hátrányból fordítva – a dobogóra lépett. Korábban egyetlen egyszer voltunk ennyire magasan, a Rapid ellen Buftean aratott emlékezetes győzelmünket követően, 2021, március 6-án. Sajnos a következő héten válogatott összetartás miatt szünetel a bajnokság és csapatunknak a legutóbbi megszakítás nem tett jót.

2022. november 15. Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Dobogó: Steaua, Szlobozia, FK Csíkszereda a sorrend

Újabb, ezúttal a Concordia ellen aratott diadalával, a Bukaresti CSA Steaua az alapszakaszgyőzelem toronymagas esélyesévé vált. A kényelmes, négy, illetve hétpontos előny azonban csalóka lehet és a honvédelmi minisztérium csapatának, a hátralévő öt fordulóban sem írják jóvá hivatalból a pontokat. Ahhoz, hogy biztosan az élről mehessenek telelni, december elejéig a Brassó és Bodzavásár duóból legalább az egyiket le kell győzniük. Az élre törésre a következő két játéknap során matematikailag esélyes Szloboziai Unirea 04 gárdájának sincs könnyű sorsolása. A nagyalföldiek előbb a lendületvesztésben levő désieket fogadják, majd a veszett fejsze nyelét kereső Concordia vendégei lesznek.

A tizennegyedik játéknap egyik nyertese kétségkívül az FK Csíkszereda. A Konstancai Unirea elleni győzelmével csapatunk egyrészt a dobogóra lépett, másrészt – a téli szünetig – két kézenfekvő ellenféllen keresztül vezet számára az út. A tapasztalt, sokat látott és átélt sportemberekből álló Dican-legénységnek immáron tűzzel-vassal vigyázniuk kell a dobogóra. Különösen, hogy ameddig a Steaua az élen áll, a harmadik hely is közvetlen feljutással kecsegtet.

Ahol a part szakad: Tisztulni látszik a kép

A tizennegyedik fordulóban, a felsőházba igyekvő csapatok összecsapásain a Dési Unirea – Bodzavásári Gloria volt kiemelten fontos. A vendéggyőzelem – a döntetlennel végződő Brassói FC – Jászvásári Politechnika találkozóval karöltve – azt jelentette, hogy november derekáig öt gárda egyaránt 25 pontot gyűjtött. Közülük a Dési Unirea van leginkább lendületvesztésben, hiszen a szamospartiak a legutóbbi három játéknapon mindössze egyetlen pontot szereztek. A rossz sorozat folyamodványként, az ötödik játéknap végén éllovas désiek, a bajnoki évad során először kicsúsztak az első hatból. A folytatás sem ígérkezik egyszerűnek, hiszen a következő fordulóban a hármas győzelmi sorozatnál tartó Szloboziánál vendégeskednek. Jelenleg a dobogóra kapaszkodó három gárda mellett, a Bodzavásári Gloria, a Jászvásári Politechnika, valamint a Galaci FC Oțelul Suporter Club tűnik a felsőházi rájátszásra leginkább esélyesnek.

 CsapatMeccsPontGKZsM
1.Bukaresti CSA Steaua143229:14+4 pont
2.Szloboziai FC Unirea 04142824:8zsinórmérték
3.FK Csíkszereda142520:9-3 pont
4.Jászvásári Politechnika142517:10-3 pont
5.Bodzavásári Gloria142521:16-3 pont
6.Dési Unirea142524:20-3 pont
7.Galaci FC Oțelul Suporter Club142515:11-3 pont
Megjegyzés: Arra számítunk és azzal számolunk, hogy a két pont/meccs teljesítmény elégséges lesz a rájátszáshoz és nagy valószínűséggel a közvetlen élvonalbeli tagság kiérdemléséhez is. Ezt tekintjük tehát az idei teljesítmény zsinórmértékének.

Az ácsingózók: háromra szűkült a kör

A fordulót megelőzően, az első hatba kerülésre emberi számítások szerint esélyesek körét tekintve, öt csapattal számoltunk, a legutóbbi játéknapon azonban – ahogy arra az előző elemzésünkben számítottunk – valamelyest tisztult a kép. Újabb vereségével a CS Concordia Chiajna (17 pont) egyértelműen kicsúszott ebből a körből. Matematikailag ugyan még nem lehetetlen, de idén a felsőházi rájátszáshoz aligha lesz elegendő 32 pont. Arról nem is beszélve, hogy a 14 mérkőzésen szerzett 17 pontot, a folytatásban öt mérkőzéses győzelmi meneteléssel kellene megfejelniük. Ráadásul a téli szünetig ehhez a Bodzavásárt és a Szlatinát kell legyőzniük. Mi szorítunk nekik, nehogy ezen múljék…

A Concordia mellett, a Sellenberki CSC 1599 (18 pont) alakulata a másik olyan társaság, amelynek az első hatba kerülésre már csak matematikai esélyei maradtak. A bajnokságot – a Dési Unirea csapatához hasonlóan – kirobbanó formában kezdő, a hetedik fordulót követően 14 ponttal az előkelő negyedik helyen tanyázó „vörös lovagoknak”, a legutóbbi hét játéknapon csak négy döntetlenre futotta.

A fenti páros kiválásával lőtávon belül csak a Bukaresti Dinamo 1948 SA (21 pont), a Szlatinai VSK (20 pont) és a Brassói Fotbal Club (20 pont) triója maradt. Egyelőre, hiszen a téli szünet előtti utolsó fordulóban a Brassói FC éppen a Dinamo gárdájával játszik, aki veszít, kiszáll téttel bíró mérkőzést. Felvezetésként, a barcaságiak a Steaua alakulatánál vendégeskednek, a Dinamo pedig Jászvásárra látogat. Ha mindez nem volna elegendő, a pályán rájuk háruló kemény próbatételek mellett, mindkét klub komoly anyagi gondokkal küszködik. Az is meglehet, hogy a felsőházba kerülés lehetőségének elpuskázásával, a létük kerül heteken belül veszélybe. Nem kizárt, hogy a téli szünet kezdetére a Szlatinai VSK lesz a nevető harmadik. Az oltyánoknak közintézményként nincsenek anyagi gondjaik, igaz joguk sincs az élvonalba jutni. A soros ellenfeleik sem túlzottan acélosak: előbb a sereghajtó Temesvári Politechnikát fogadják, majd a Progresul 1944 Spartac csapatához látogatnak.

Az esélyesek különcsatája: Ott vagyunk a dobogón

Az első hatba kerülésre általunk a bajnokság nyitófordulóit követően esélyesnek gondolt csapatok közül, a tizennegyedik játéknapon a Concordia – Steaua és Dés – Bodzavásár rangadókon a vendégek kerültek ki győztesen. A pontvadászatban nincs megállás, különösen, hogy a tizenötödik fordulóban négy közvetlen összecsapásra is sor kerül.

 FKSTEGLOGALSZLOJÁSZDÉSSELDINCONPontDMDPPAR
FK  3:2    XV0:00:125 p711 p52%
Steaua0:4 XVI1:0 2:12:0   32 p716 p76%
Gloria    XVIII  1:02:1XV25 p610 p56%
GalacXVIII 1:1  0:0   1:025 p89 p38%
Szlobozia0:1XVII 1:0 0:0XV   25 p55 p33%
Jászvásár0:0 1:0    XVIIXV2:125 p712 p57%
Dés2:1 2:32:0 1:2   1:125 p811 p46%
Sellenberk 1:1 1:11:1 1:1 XVIII 18 p67 p39%
Dinamo 1:2 1:31:0 2:3   21 p87 p29%
Concordia 0:1  XVI.  0:10:1 17 p74 p19%
Magyarázat: DM – közvetlen mérkőzések száma, DP – a közvetlen mérkőzéseken szerzett pontok száma, PAR -a megszerzett és a megszerezhető pontok aránya

Tizenötödik: négy döntő jelentőségű rangadó

A bajnoki kiírás legfontosabb játéknapjához érkeztünk. A tizenötödik forduló ugyanis öt kemény összecsapást, mondhatni igazi rangadót ígér. A Szloboziai Unirea 04 – Dési Unirea, Jászvásári Politechnika – Dinamo 1948 SA, Bodzavásári Gloria – Concordia Chiajna, Bukaresti Steaua – Brassói Fötbal Club találkozókon bármi megtörténhet. Különösen, hogy az utóbbi három összecsapáson. a vendégek számára, a felsőházba jutási álmaik életbe tartása a cél. Bárhogyan is alakuljanak ezek a mérkőzések, az első hatba kerülésért folytatott versenyfutásban a játéknap végére jelentősen tisztul a kép. Különösen, hogy a Sellemberki CSC 1599 elleni győzelmével, csapatunk tartósan a dobogóra kerülhet.

FK Csíkszereda: kötelező a győzelem

Csapatunk számára a kötelező pontgyűjtő szakasz során, a Sellenberk CSC 1599 a következő állomás. A mérkőzésre hétfőn, 2022. november 28-án este nyolc órától kerül sor. A téli szünetig elengedhetetlen háromból három sorozatból, a Konstanacai Unirea legyőzésével az első megvolt, a „vörös lovagok” ellen jöhet a következő. A Szeben megyei község csapata nincs jó sorozatban, hiszen legutóbb 2022. szeptember 17-én Chiajnan diadalmaskodtak. A soros ellenfelünknek az edzőváltással sem sikerült egyelőre kikászálódnia a gödörből. Ezzel együtt, a Sellenberk kitűnő játékosokból álló, szervezett, bravúrokra képes csapat. Legényeinknek bizonyára keményen meg kell dolgozniuk a sikerért.