Csapatunk számára, a válogatott összetartás miatti bajnoki kényszerszünet, ezúttal sem tett jót. Az első ilyen megszakítást, szeptember végén a kupakudarc követte, most pedig a bajnokságban úszott el a három pont. A Sellenberk elleni vereségével, az élboly utazósebességét tartani képtelen FK Csíkszereda, a harmadikról a hatodik helyre csúszott vissza. A viszonylag nyugodt téli pihenőhöz, szombaton elengedhetetlen a siker a Temesvári Politechnikával szemben.

2022. november 28. Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Dobogó: Steaua, Szlobozia, Jászvásár a sorrend

A játéknap előtti dobogóról két csapat jókora pofonba szaladt bele és a harmadiknak is csak döntetlenre futotta. Jelentős meglepetésre a Bukaresti CSA Steaua és az FK Csíkszereda gárdája is hazai pályán maradt alul. A bajnoki kényszerszünetet követő kudarc bennünket érintette érzékenyebben, hiszen vereségével csapatunk a harmadikról a hatodik helyre csúszott vissza. A második helyezett Szloboziai Unirea 04 szintén hazai pályán botladozott. A nagyalföldieknek hazai pályán a Dési Unirea ellen csak döntetlenre futotta, de az éllovashoz viszonyított hátrányukból így is egy pontot faragtak. A Jászvásári Politechnika és a Galaci FC Oțelul Suporter Club a forduló két nagy nyertese. Győzelmével, a felsőházba kerülés irányába, mindkét csapat határozott lépést tett. Ráadásul, jobb gólarányuknak köszönhetően, a jászvásáriak a dobogóra is felkapaszkodtak.

Ahol a part szakad: Némileg bonyolódott a kép

A tizenötödik fordulót megelőzően úgy tűnt, hogy a felsőházba igyekvő csapatok összecsapásai közül a Szloboziai Unirea 04 – Dési Unirea lesz kiemelten fontos. Aztán a mindenki számára jónak tűnő pontosztozkodást követően, a Steaua, az FK Csíkszereda, valamint a Bodzavásári Gloria hazai pályán elszenvedett kudarca, illetve a Jászvásári Politechnika és a Galaci FC Oțelul Suporter Club győzelmei, a rangsort alaposan átrendezték. Ráadásul, a Ghencea stadionban aratott bravúrgyőzelmével, a Brassói Fotbal Club is lőtávon belül zárkózott.

CsapatMeccsPontGKZsM
1.Bukaresti CSA Steaua153229:15+2 pont
2.Szloboziai FC Unirea 04 152925:9-1 pont
3.Jászvásári Politechnika152818:10-2 pont
4.Galaci FC Oțelul Suporter Club152816:11-2 pont
5.Dési Unirea152625:21-4 pont
6.FK Csíkszereda152521:12-5 pont
7.Bodzavásári Gloria152521:17-5 pont
Megjegyzés: Arra számítunk és azzal számolunk, hogy a két pont/meccs teljesítmény elégséges lesz a rájátszáshoz és nagy valószínűséggel a közvetlen élvonalbeli tagság kiérdemléséhez is. Ezt tekintjük tehát az idei teljesítmény zsinórmértékének.

Talán poszt kényszerszünet-szindróma?!

Ha van, amennyiben egyáltalán létezik ilyen, akkor az FK Csíkszereda és a Bodzavásári Gloria is szenved benne. Korisméje mindenképp adott, hiszen szeptember második felében elrendelt első válogatott kényszerszünetet követően az FK Alexandrian kizúgott a kupából, a Gloria pedig az éppen soros fordulóban kapott ki simán a Konstancai Unireatól. Aztán november végén, a második kényszerszünet után a Gloria a Concordiaval, az FK a Sellenberkkel szemben maradt alul. Ha létezik kényszeszünet-szindróma, ha nem, az ok-okozati összefüggés elvitathatatlan.

Az esélyesek különcsatája: Itt is lecsúsztunk a dobogóról

Az első hatba kerülésre általunk a bajnokság nyitófordulót követően esélyesnek gondolt csapatok közül, a válogatott összetartás miatti kényszerszünetet követő első, összeségében tizenötödik játéknapon a Bodzavásár – Concordia, Szlobozia – Dés, Jászvásár – Dinamo, FK Csíkszereda – Sellenberk rangadókat rendezték. A pontvadászatban nincs megállás, a tizenhatodik fordulóban újabb két közvetlen összecsapásra kerül sor.

FKSTEGLOGALSZLOJÁSZDÉSSELDINCONPontDMDPPAR
FK3:21:20:00:125 p811 p46%
Steaua0:4XVI1:02:12:032 p716 p76%
GloriaXVIII1:02:1XV25 p710 p48%
GalacXVIII1:10:01:028 p89 p38%
Szlobozia0:1XVII1:00:01:129 p66 p33%
Jászvásár0:01:0XVII1:02:128 p815 p63%
Dés2:12:32:01:21:126 p912 p44%
Sellenberk1:11:11:11:1XVIII21 p710 p48%
Dinamo1:21:31:02:321 p87 p29%
Concordia0:1XVI0:10:120 p87 p29%
Magyarázat: DM – közvetlen mérkőzések száma, DP – a közvetlen mérkőzéseken szerzett pontok száma, PAR -a megszerzett és a megszerezhető pontok aránya

Tizenhatodik: újabb három döntő jelentőségű rangadó

Bár a bajnoki kiírás legfontosabb játéknapjának a tizenötödik forduló tekintettük, a felsőházi különcsatában a tizenhatodik etap máris három újabb kemény összecsapást, mondhatni igazi rangadót ígér. A Bukaresti CSA Steaua – Bodzavásári Gloria és a Concordia Chiajna – Szloboziai Unirea 04 találkozókon nemcsak bármi megtörténhet, de a vendégcsapatok esetleges veresége, a felsőházba jutási esélyeik jelentős zsugorodását eredményezi. Különösen a bodzavidékiek kudarca lehet fájó, mert újabb pontveszteségükkel a felsőházért folytatott versenyfutásban akár döntő hátrányba is kerülhetnek.

A foduló igazi ki-ki mérkőzésére a Cenk alatt kerül sor, ahol az utolsó szalmaszálban megkapaszkodni próbálkozó csapatok rangadóján, a Brassói FC a Bukaresti Dinamo gárdáját fogadja. Amolyan, aki nem nyer végleg kiszáll, pókercsata ez, hiszen az esetleges pontosztozkodás mindkét fél számára vereséggel egyenértékű.

Az éllovasok közül négy csapatnak is viszonylag egyszerűbb dolga van. Legalábbis, az eddigi erőviszonyokon és mutatott teljesítményen alapuló, előzetes várakozások szerint. Jászvásár és az FK Csíkszereda a Konstancai Unireahoz, illetve a Temesvári Politechnikához látogat, miközben a Dési Unirea a Nagybányai Minaur, a Galaci Oțelul pedig a Bukaresti Metaloglobus csapatát fogadja. Természetesen egyik mérkőzés sincs lefutva, de hármuk közül – a négyes győzelmi sorozatban lévő fémgömbösök ellen – a galaciaknak lehet a legnehezebb dolga. Ezen négyesfogat számára az a kérdés: tudják-e tartani az utazósebességet.

FK Csíkszereda: sikerül-e azonnal talpra állni?

…mégpedig a kényszerszünetet követő mélyütésből?! Nincs sok időnk töprengeni. A válogatott összetartás miatti kényszerszünet, a tavalyi idény óta a Liga 2-es futball része. Bár úgy tűnik, hogy ennek hasznos és eredményes kihasználásához számunkra másfél év sem volt elegendő, szombaton kötelező visszatérnünk a győzelem útjára. Csapatunk számára, a Temesvári Politechnika a következő állomás és magabiztos győzelemmel kell tovább lépnünk. A Poli kifejezetten rossz idényt fut, hiszen eddigi egyetlen győzelmét még 2022. augusztus 6-án a nyitófordulóban szerezte. Bár az utóbbi meccseiken a játékukban voltak biztató jelek, a soros ellenfelünk az edzőváltással sem jutott néhány döntetlennél előbbre. Az utolsó helyet érő 9 pontjuk, eddigi teljesítményük beszédes lenyomata. Bár csapatunk toronymagas esélyes, legényeinknek bizonyára ezúttal is keményen meg kell dolgozniuk a sikerért. Poszt kényszerszünet-szindróma ide vagy oda, a pontokat sehol és semmikor sem adják könnyedén.