FK Csíkszereda kirakatcsapata számára, május első szombatján, a bajnoki idény véget ér. Az alsóházi rájátszás utolsó játéknapján a Dican-fiúknak a Duna parton van jelenésük. A soros ellenfél, a Dunărea Călărași gárdája, finoman fogalmazva sincs jó formában. A Bukaresttől mintegy 100 kilométerre fekvő megyeszékhely pénzügyi gondokkal küszködő felnőtt futballja, a tavaly – éppen csapatunkat megelőzve – még az elvonalba jutásért játszott osztályozót, jövőre pedig a harmadosztályba folytatja. Ha folytatja egyáltalán.

A felek eddig hat alkalommal találkoztak. Az első mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult még 2019. augusztus 24-én, majd a 2020. február 29-i visszavágón, egy késői gólnak köszönhetően a Dunărea Călărași kihasználta a hazai pálya előnyét. A 2022 tavaszán a Duna-partiak Csíkszeredában kétszer is nyerni tudtak, márciusban az alapszakasz végjátékában 1-0-ra, áprilisban a felsőházi rájátszás keretében pedig 2-1-re. Májusban magabiztos kétgólos győzelemmel az FK-nak sikerült idegenben visszavágnia, de ettől a feljutásért még a Dunărea Călărași játszott osztályozót, ahol a Voluntari ellen kettős vereséggel maradt alul. Legutóbb 2021. október 31-én szintén Călărași-on és szintén 2-0-as FK sikert érően mérkőztek meg a felek. Az FK Csíkszereda szempontjából tehát a két csapat egymás elleni pillanatnyi mérlege, időrendi sorrendben: egy döntetlen, három vereség és két győzelem, összesen 7 rúgott és 6 kapott gól.

A szombaton lezárásra kerülő idényben, a Dunărea Călărași meglehetősen szerényen teljesített. Játékosai 19 mérkőzésből egyetlen győzelemmel és négy döntetlennel, mindössze hét pontot szorgoskodtak össze. Ezt nehéz lesz alulmúlni, gondolhatták a hazai szurkolók, de a helyi csapatnak sikerült. Az alsóházi rájátszásban a Dunărea mind az öt mérkőzését elbukta, ráadásul a teljes mezőnyből egyetlen csapatként még a gólszerzésre sem futotta.

Épp ellenkezőleg, az alsóházi rájátszásban a gólszerzés volt az FK Csíkszereda legfőbb erőssége. Jelena Ricsiék öt mérkőzésen 16 alkalommal vették be az ellenfél kapuját, amihez hasonlóra csak a Sellenberk volt képes. Az FK találatok felét négy-négyes leosztásban a Kovács Lóránt – Jelena Richárd duó vállalta.

A közvetlen csatározások sorában hetedik Dunărea Călărași – FK Csíkszereda mérkőzésen szórakoztató, sok gólos sporteseményre van kilátás. Különösen, hogy a második liga gólvágóinak rangsorában 11 góllal ötödik Jelena Richárd mellett, a legutóbbi játéknapon sérülés miatt már az első játékrészben cserét kérő, tíz gólos Kovács Lóránt is elutazott a csapattal. Amúgy a komolyabb sérüléssel bajlódó és az idényt már korábban befejező Apró Claudiu és Schieb Marvin kivételével, a csütörtöki edzésen a teljes keret részt vett, tehát mindenki bevethető.

Várható győzelmével csapatunk a 7. helyezettjeként zárja a 2021/22-es futballidényt.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. május 6.