A háromszoros bajnok és tizenháromszoros kupagyőztes Bukaresti Rapid ellen játszunk holnap (szombaton) a második liga 13. fordulójában.

A Bukaresti Rapidot 1923-ban alapították a Grivițai vasúti járműjavító dolgozók, Asociația culturală și sportivă C.F.R. (Román vasutak kulturális és sport egyesülete) néven. A csapat három alkalommal (1966-67, 1998-99, 2002-03) nyerte meg a román bajnokságot, a román kupát pedig 13 alkalommal hódította el. 1940-ben a Rapid bejutott a Közép-európai Kupa döntőjébe, melyet nem játszottak le a világháború kitörése miatt. Első bajnoki címüket 1942-ben, a világháború idején nyerték meg, melyen viszont sok elsőosztályú csapat nem tudott elindulni, ezt a sorozatot Besszarábiai bajnokságnak nevezik, és a Román Labdarúgó Liga hivatalosan nem ismeri el mint országos bajnokság.

Magyarok a Rapid csapatában

A Magyar labdarúgás története című könyv második kötetét böngészve több érdekességet fedeztünk fel. Igy például kiderült, hogy a bukaresti Rapid csapatában több magyar származású játékos és edző is megfordult, de már a csapat alapítói között is találunk magyar nevet: Ginzer Géza személyében. 1932-ben a játékos keretben több magyar nevű labdarúgót fedeztünk fel: Molnár, Fetzko, Hladt, Géza, Weiss, Albert, Block, Orosz, Ujlaki, Kelemen, stb. Azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy a Rapid első A divíziós gólját 1932. szept. 11-én a Temesvári Ripensia ellen Boros Ferenc rúgta. Néhány éven belül újabb magyar neveket találunk a keretben: Attila István, Márton Zoltán, Theimler Ferenc, vagy Medve.

Szintén híres magyar játékosa volt a Rapidnak Avar István (Stefan Auer), aki 1936 aug. 25-től lett a fővárosi vasutasok labdarúgója és ő volt az, aki egy hónappal később az Üllői úton két gólt vágott az Újpest, Hungária és Ferencváros alkotta vegyes csapatnak, amely lényegében a magyar B válogatott volt, csapata végül 3-0-ra nyert. Ekkor a bukarestiek edzője szintén magyar volt, Konrád II néven található meg. 1937 májusában menesztették és a helyébe a már említett Avar István lépett, mint játékos-edző.

1940 nyarán 21 találattal gólkirályi címet szerzett és a giulesti barna-fehérekkel zsinórban négy Román Kupát nyert. Ugyanebben az évben a Rapid a Közép-európai Kupában a Hungária FC MTK elleni győztes meccsen a következő „színromán” csatársorral állt fel: Sipos, Wetzer (Veder), Avar, Barátky, Bogdan.

Fotó: 1923.ro

Ugyanebben az időszakban játszott a vasutasoknál Raffinsky László is, aki ráadásul a Rapidnál fejezte be pályafutását. A nagyváradi Barátky Gyula 1936-1944 között 97 mérkőzést játszott a vasutasok színeiben, ezeken 74 alkalommal volt eredményes, majd 1944-1946 között a kispadról irányította a giulestieket. A második világháború után a következő magyarok fordultak meg a csapatnál: Demeter György, Ferenczi Antal, Bakos János (Bacos Ioan). A nyolcvanas évek után nem sok magyar ajkú került a Rapid csapatához, 2002-ben aztán a  csíkszeredai Ilyés Róbertet igazolták le, aki játékos karrierje csúcsát itt érte el, öt szezonon át ölthette magára a vasutasok mezét, ezalatt 26 gólt rúgott, bajnokságot és kupát nyert.

Fotó: 1923.ro

Ellenfelünk az ország egyik legnagyobb szurkolótáborával rendelkezik és a mérkőzésre a vendégek szurkolói is szép számban jelentkeztek be.

Fotó: Peluza Nord – Rapid Bucuresti

Az FK Csíkszereda a stadion befogadó képességéhez mérten 75 jegyet biztosított a Rapid szurkolótáborának, de várhatóan ennél jóval többen érkeznek majd a helyszínre, ezért arra kérünk minden csíki szurkolót, hogy az esetleges torlódást elkerülve érkezzenek meg időben a stadionhoz. A jegypénztár mérkőzés előtt másfél órával nyit. Az összecsapás 16 órakor kezdődik.