Háború elől menekült, most Akadémiánk bentlakója, magyarul tanul és szervezett keretek között edz egy fiatal ukrán kapus.

A 15 éves Andrii Trebushnyi hatévesen kezdett focizni és az FC Vorskla Poltava játékosa volt, de az ukrajnai háború miatt több társával együtt menekülnie kellett Poltavából. Elmondása szerint édesanyjával együtt március elején érkeztek Romániába egy busszal, amelyet az Ukrán Labdarúgó Szövetség szervezett a kimenekítésükre. A buszon több csapat fiatal játékosai voltak egész Ukrajnából, mindannyian édesanyjukkal és testvéreikkel léphették át a határt, de az apák nem tarthattak velük.

Mint, arról korábban beszámoltunk az FK Csíkszereda 13 Marosfőn elhelyezett ukrán fiatalnak biztosított edzéslehetőséget, hogy a futball által ideig-óráig eltudják terelni figyelmüket a háborúról. Néhány napja Andrii beköltözhetett az Akadémia bentlakásába és amellett, hogy rendszeresen edz az U15, U16-os csapatainkkal, magyarul tanul és közben online folytatja az ukrán iskolát.

“Hálás vagyok azért, hogy ilyen jó körülmények között edzhetek és tanulhatok. Itt minden adott ahhoz, hogy profi futballista legyek.”

– Andrii Trebushnyi

Elárulta azt is, hogy kedvenc labdarúgója Cristiano Ronaldo, míg a kapusok közül Olekszandr Sovkovszkijt kedveli a legjobban. Szobatársaival jelenleg angolul és kézzel-lábbal értekeznek, de jól megértik egymást. “Kutya, macska, Jó napot, köszönöm“, csak néhány szó azok közül, amit már az ukrán fiú megtanult az ittléte alatt és bár nehéz nyelvnek tartja, úgy érzi hamarosan beszélni is fog magyarul.

Szép Zoltán