A járvány hatásait mindenki érezte, érzi és még egy jó ideig érezni fogja. Minden tekintetben és minden síkon. Amint azt beszámolónk első két részében olvashatták, a visszaszorítására meghozott hatósági intézkedések bennünket is érzékenyen érintettek. Ezúttal ezeket részletezzük és számszerűsítjük. Temészetesen a teljesség igénye nélkül és csak a 2020-as évre vonatkozóan.

A kötelező tesztelésről már szóltunk. A lényeget felidézve: 1.736 PCR RT és 78 antitest vérteszt, összérték 319.480 lej. Az akadémistáink két heti kötelező karanténja és a felnőtt csapat tíz napos buborékba helyezése is negatívan érintette pénzügyeinket. A be nem tervezett kiadásaink ezáltal további 85.600 lejjel növekedtek.

A tavaszi idény eltörlése miatt öt meccsünk maradt el (Konstancai Farul, CS Mioveni, Chiajna, ASU Poli, Viitorul Pandurii), ősszel pedig zárt kapukkal voltunk kénytelenek hét hazai bajnokit (Krajovai U 1948 SA, Petrolul, ASU Poli, Szloboziai Unirea, Pandurii, Chiajna, Kolozsvári U) és egy kupameccset (Aradi UTA) lejátszani. Előre menekültünk és a Digi, a Look, a Telekom, illetve az Erdély TV, valamint a YouTube csatornánk révén az összes mérkőzésünket elérhetővé tettük. Ugyanakkor az Erdély TV-n és a YouTube csatornánkon az összes idegenbeli mérkőzés látható volt (Lénárdfalva, Bákó, Bukaresti Metaloglobus, Bodzavásár, Mioveni, Kisnikápoly, Konstanca). A mi gyártásunkban és a mi költségünkön összesen 11 találkozó került képernyőre, ami hozzávetőleg 100.000 lejes kiadást jelentett. Ugyanakkor, az elmaradt tavaszi hazai mérkőzések és a zárt kapus őszi találkozók bevétel-kiesése mintegy 65.000 lej volt.

A tavasszal az idényt ugyan befagyasztották, de a játékosok, edzők és stábtagok szerződése a mérkőzések elmaradása dacára is élő maradt. Kötelezettségeinknek a futball szünetelése közepette is eleget tettünk. A juttatások részbeni átvállalásával némi kormányzati segtség érkezett ugyan, de a fizetések nagy része játék nélkül is a klubunkat terhelte. Április és június között a sportolóinknak és a stábtagoknak (edzők, gyúrók, medikális szakszemélyzet) kifizetett háromhavi juttatás négy ezer lej híján négyszázezer lej volt.

A világjárvány miatt két jelentős korosztályos rendezvénnyel is szegényebbek lettünk. A távolságtartás jegyében és a kockázatcsökkentés miatt lefújt magyar-román U16-os közös összetartás és a határon túli magyar akadémiai rendszer U17-es csapatai számára évente általunk megrendezett Székelyföld OTP Bank Kupa elmaradása, igen jelentős, 253.440 lejes bevételtől fosztotta meg egyesületünket. Ez részben az infrastruktúránk használatáért fizetett bérlemény kiesése, részben a szponzorációs bevételek elmaradása okozták. A tervezett magyar-román U16-os válogatott mérkőzések keltette figyelem elmaradásáról nem is beszélve.

Tehát, mit vitt a járvány? Legalább egy milliót, mondhatnánk a fentiek alapján. A koronavírus sokmindenre megtanított, de komoly összegre rúgó tandíjat követelt cserébe. Tanultunk, tanultunk, de fizettünk is rendesen…