A járvány klubunk házatáját sokáig elkerülte. 2020. augusztus 25-én a felnőtt csapatunk a Sepsi OSK-val tervezett felkészülési mérkőzést, azonban az előző nap elvégzett PCR teszt Bor Dávid és Becze Tamás esetében is pozitív lett. Mindkét labdarúgó tünetmentes volt. Két napig a megyei sűrgösségi korház járványügyi részlegén, megfigyelés alatt voltak Csíksomlyón, majd – a vonatkozó szabályok értelmében – otthonaikban elszigetelve töltötték a fertőzés további időszakát.

Egy ideig ismét nem volt gond, de október 6-án a Székelyudvarhely elleni Románia Kupa meccs előtt beütött a ménkű…

Vasárnap, 2020. október 4-én Csonka Bonifác nem érezte jól magát és hétfő reggel a sűrgősségen jelentkezett. Késő este érkezett eredménye pozitív lett, így másnap reggel a teljes keret és stáb azonnal tesztelt. Az eredményeket kevéssel a székelyudvarhelyi kupameccs kezdete előtt közölték. Három újabb pozitív esetünk volt és néhány játékos mintája értékelhetetlen lett, így ők mindannyian kimaradtak a meccskeretből. Ezúttal Antal Barna, Apró Claudiu, Haberkon Valentin, Kálmán Szilárd, Rybánsky László, Marvin Schieb és Keszler Áron stábtag volt érintett.

A szakmai stábunk előre menekült és csapatunk, miután a mérkőzés kezdete előtt megkapta a Megyei Egészségügyi Igazgatóság jóváhagyását, soraiban több fiatallal játékra jelentkezett. Kiemelendő tény, hogy az SZFC keretének zömét is a mi volt játékosaink alkották.

Labdarúgó Román Kupa, 3. forduló

2020. október 6. 15:00. Székelyudvarhelyi FC – FK Csíkszereda 0:2 (0:1) Helyszín: Székelyudvarhely, városi stadion, zárt kapuk mögött.

Gólszerzők: Bauza (11.p.), Pintér (90.p.)

SZFC: Moroz – Marucza, Stoian, Țepeș, Tankó, Mitra, Sütő (Bálint, 69.p.), Barta (Vékás, 60.p.), Csala (Opra, 90+1.p.), Partene (Szfárli, 60.p.), Szőcs (Turcu, 60.p.).

FK Csíkszereda: Albert – Palmes, Kelemen, Takács (Savin 67.p.), Csürös, Marrone, Bara (Gergely 89.p.) Eder, Mészáros (Bor 46.p.), Rotar, Bauza (Pintér 67.p.).

A győzelem ugyan meglett, de a következő napokban fokozatosan gócponttá váltunk és október 12-én az igazolt fertőzötteink száma elérte a 40-et, ebből 25 akadémista volt. Ekkor már Csíkszeredát is elérte a megbetegedések hulláma és a kórházi ágyak beteltek, így az FK Csíkszereda kollégiumában helyeztek el mindenkit. Csak érdekességként mondom el azt, hogy 2020. május óta 68 igazoltan pozitív esetünk volt, ebből 8 edző, 53 sportoló és 7 alkalmazott. Természetesen ebben nincsenek benne azok a személyek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel és önkéntes karanténba vonultak. Ez a fertőzéshullám nemcsak a felnőtt csapatunk, de az U19 és U17-es együtteseink teljesítményét is jelentősen befolyásolta.

Felmerül a kérdés, hogy mennyit kell kihagynia egy sportolónak, ha elkapta a vírust?

dr. Sárszegi Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem orvosa szerint a lefolyás súlyosságától függetlenül a terhelést fokozatosan szabad csak emelni és a visszatérést nagyon alacsony intenzitáson kell megkezdeni. Az alábbi ábrán a Budapesti Sportkórház COVID protokollja látható, amelyből kiderül, hogy a tünetmentes sportoló is 2-3 hétig csak alacsony intenzitású testedzést végezhet, több vizsgálaton is átesik, és csak akkor kezdheti újra a sportolást, ha az EKG és a szívultrahang nem mutat ki semmi rendellenességet.

Az FK Csíkszereda május óta összesen 1814 tesztet végeztetett, ebből 1736 RT-PCR és 78 vérantitest teszt volt. Ami, egyáltalán nem elhanyagolandó tény, az-az, hogy egyesületünk összesen 319.480 lejt költött koronavírus tesztekre. A Román Labdarúgó Szövetség októberben jelentette be, hogy 4000 eurós támogatást ad a kluboknak a COVID19 tesztekre, ami töredéke a reális költségeknek és amelyet ráadásul két hetente megkövetel tőlük. Ennek fényében mondhatni megváltásként jött a 2020. október 28-ai döntés, mely szerint a fertőzésből kigyógyult játékost 90 napig nem kell újratesztelni.

Romániában futball csapatot fenntartani manapság, ilyen feltételek mellett nem könnyű dolog, gondoljunk csak az üres lelátókra, ahova nem szabad be engedni a nézőket, ezáltal nincs jegybevétel. A szponzorokról nem is beszélve, akik közül sokan visszalépnek a támogatástól, mert a járvány magával hozta, vagy tovább mélyítette a gazdasági válságot is. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a teljesítménysport ma Romániában nem prioritás. Ennek ellenére menni kell tovább, és nem maradt más hátra, minthogy menjünk előre. Bízzunk az oltásban és abban, hogy minden nagy sorozat véget ér egyszer. Vége lesz a járványnak is, és ismét teltház előtt játszhatunk.