A frissen feljutott, színmagyar lánycsapatunk, biztató menetelés nyomán, szolid őszi idényt zárt. A bajnoki alapszakasz végén hölgykoszorúnk negyedik lett, a kupanegyeddöntőben pedig rekordgyőzelemmel követelt helyet magának. Az őszi menetelés kalaplengetést érdemel, de amint Felcsíkon a bálba mondani szokás: ide lábam ne tova, hátra van még a jova…

2022. december 10. Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Dobogó: Temesvár, Kolozsvár, Bukarest a sorrend

A szívünkkel akármennyire szeretnénk másképp látni a dolgunkat, az eszünk azt mondatja velünk, hogy a Kolozsvári Universitatea és a Temesvári Politechnika a női élvonalban, a többi résztvevőhöz képest, egészen más szintet képvisel. Játékosaik testi adottságaik. egyéni kvalitásaik és játéksebesség tekintetében is más minőséget képviselnek, a jóval vaskosabb futballtapasztalatukról nem is beszélve. Ők is menetelnek ugyan, de számukra a menetelés más értelmet nyer. Akkora az előnyük, hogy azt szervezettséggel, taktikai fegyelemmel a többi csapat számára lehetetlen ellensúlyozni. Így soros ellenfeleik, vagy feltett kézzel vagy a szoros vereség reményében, sündisznóállásba vonulva futnak ki ellenük a gyepre. A hátunk mögött hagyott őszön, éppenséggel nulla sikerélménnyel.

A két élcsapattal szemben a sima vereséget szenvedők táborából az FK Csíkszereda sem lógott ki. A „kolozsvárosiak” az első félidőben lerendezték az összecsapást, a temesváriak pedig a gólarányunkat is alaposan elrontották. Beszédes tényadat, hogy az összesen 18 elszenvedett találatból tízet ettől a két riválistól kaptuk. A kapott gól nélkül az élen telelő bánságiak becsületére legyen mondva, csapatunkat nem vették félvállról. Az első pillanattól az utolsó sípszóig magas hőfokon teljesítve hétszer vették be a lányaink kapuját.

A bajnoki cím sorsa még kétesélyes, azonban a dobogó alsó fokának kérdése már eldőlt. A Bukaresti Carmen 1937 – a két kiemelkedő csapatot nem számítvahibátlan alapszakaszának köszönhetően aligha szalaszthatja el a bronzérmet. A két bajnokaspiráns elleni ténykedésén túl, kilenc mérkőzésen 56-szor voltak eredményesek és mindössze egyetlen gólt kaptak, a negyedik helyhez képest nyolc pont az előnyük. Nem mellékesen a Temesvári Polit is alaposan megizzasztották és csupán egyetlen gólt kapva maradtak alul.

 CsapatMeccsPontGK
1.Temesvári Plitechnika113375:0
2.Kolozsvári Universitatea113074:8
3.Bukaresti Carmen112756:6

Negyedik helyezett: FK Csíkszereda

Az Albu László trenírozta csíki lányok, bár voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyeik, a jó hajrájuknak köszönhetően, az utolsó játéknapon a negyedik helyre kapaszkodtak. A harmadik forduló végén lányaink a dobogó alsó fokán álltak, de a szeptember végén Marosvásárhelyen elszenvedett zakó, majd a 2022 október 23-án, a második félidőben esett két találattal a Carmen elleni újabb idegenbeli vereség, hölgyfocistáinkat visszarángatta a valóság csupasz talajára. A jó szereplés közepette is elgondolkodtató, hogy a hazai pálya előnyének okos kihasználása mellett, idegenből csupán négy pontot sikerült kibrusztolni. Ebből a Székelyudvarhelyen kiharcolt gólnélküli döntetlen kiemelten szép emlék.

Az FK Csíkszereda mellett, meggyőző őszi teljesítményével, a felsőházba még a Nagykomlósi Banat Girls és a Székelyudvarhelyi Vasas Femina ért oda. Hármukat mindössze két pont választja el, így a rájátszásban a negyedik helyért izgalmas versenyfutásra van kilátás. Különösen, hogy az alapszakasz közvetlen találkozóit a bánsági csajok pont nélkül zárták, a két székely alakulat pedig 4-4 egységgel lett gazdagabb.

 CsapatMeccsPontGK
4.Futball Klub Csíkszereda111923:18
5.Nagykomlósi Banat Girls111829:15
6.Székelyudvarhelyi Vasas Femina111718.26

Bajnoki tavasz: tíz kemény mérkőzés,

ebből öt hazai pályán, a felsőházba kerülés jutalma. A visszatérő vendégnek számító két bánsági csapat – a Temesvári Politechnika és a Nagykomlósi Banat Girls – mellett, a Vasas Femina, a Bukaresti Carmen és a bajnoki címvédő, Kolozsvári Universitatea alakulatait is láthatjuk a Csíkszeredai Városi Stadionban. Lesz tehát részünk lányfociban bőven. Néhány hét téli pihenő és máris folytatódik a menetelés. Kiálthatjuk a tavaszon is, hogy: Hajrá Csajok! Hajrá Szereda!