Vasárnap, a női Liga 1. székelyföldi csúcsrangadóján, hazai pályán fogadjuk a Székelyudvarhelyi Vasas Femina FC csapatát. A „megyei derbi” lesz Kollár Péter vezetőedző bemutatkozó mérkőzése.

Ha azt mondjuk, Csíkszereda – Székelyudvarhely összecsapás következik bármilyen sportágban, többet szinte mondanunk sem kell. Bármikor, bármilyen helyzetben legyen a két város adott képviselője, a találkozók mindig, minden esetben komoly téttel bírnak. Ha nem is bajnoki helyezések, továbbjutások, kiesések múlnak az eredményen, az biztos, hogy presztízs-értékű minden egyes mérkőzés a két város csapatai, sportolói között.

Vasárnap hazai pályán fogadjuk a Székelyudvarhelyi Vasas Femina FC csapatát az első osztályú női bajnokság felsőházi rájátszásában. A play-off küzdelmeit mindkét gárda két vereséggel kezdte, a hat csapatot felvonultató csoportban az FK-s lányok az ötödik, a Vasas a hatodik helyet foglalja el a fordulót megelőzően.

A székelyudvarhelyi kék-fehér-pirosak az első tavaszi játéknapon szoros vereséget szenvedtek a Banat Girls ellen idegenben, majd hazai pályán a papírformának megfelelően kikaptak a Kolozsvári U Olimpiától. Az alapszakaszból hozott 17 pontjuk kettővel kevesebb, mint a szintén két vereséggel indító FK-nak. A két csapat a Románia Kupa nyolcad-döntőjében is pályára lépett a két bajnoki forduló között. Ez a mieinknek sikerült jobban, hiszen sikerült kiharcolnunk a továbbjutást a Galaci Universitatea ellenében, míg a szomszédváriak alulmaradtak a másodosztályú Besztercével szemben. (Azóta az is kiderült, hogy a négy közé jutásért a Liga 3-as Bukaresti Rapiddal kell megmérkőznünk).

Kezdődhet a felzárkózás

A mieink számára a rájátszás sorsolásának pillanatában nyilvánvaló volt, hogy pontszerzésben leginkább a harmadik fordulótól kezdve reménykedhetünk, az első két körben ugyanis a Kolozsvár és a Temesvár elleni idegenbeli mérkőzéseket tudtuk le. A bajnoki cím két fő várományosával szemben ugyan tisztességgel helyt álltak Antal Anitáék, ám sem gólt, sem pontokat nem tudtunk szerezni. Vasárnap új bajnokság kezdődik számunkra, el lehet kezdeni a pontgyűjtést és a felzárkózást a közvetlen élmezőnyhöz.

Az udvarhelyiek a téli átigazolási időszak alatt két brazil és egy kazah játékossal erősítették meg a keretüket. A kapuba érkezett a 21 éves kazahsztáni Aruzhan Orazbekova, a védelembe igazolták a brazil Priscila Cristina de Souza Badarót, a 22 éves szintén dél-amerikai Maria Luiza Ferreira de Macedo, vagy becenevén Malu, pedig a támadósort erősíti. Az FK Csíkszeredánál a szakmai stábban történt változás, ettől a héttől kezdve a felnőtt csapatnál másodedzőként számításba vett Albu László helyét a budapesti Kubala Vasas Akadémiától érkezett Kollár Péter vette át. A szakember a vasárnapi rangadón mutatkozik be az FK kispadján.

Bajnoki- és kupamúlt

A két csapat az elmúlt bajnoki szezonban még a másodosztályban nézett farkasszemet egymással. Pontosabban a Vasas Femina második számú csapata volt akkor az ellenfél. Az őszi fordulók során, 2021 novemberében, itthon magabiztos, 6–0-s sikert arattak a lányok, Bartalis Barbara mesterhármasa mellett Balázs Eszter, Nyéki Anna és Antal Anita is betalált. A tavaszi bajnokink máig fájó emlék, az első csapat keretéből megerősített udvarhelyiek 7–2-re győztek, elrontva a hibátlan bajnoki mérlegünket. A most folyó bajnokság második fordulójában Székelyudvarhelyen gól nélküli döntetlennel végződött a két csapat összecsapása. A Román Kupa küzdelmei során három alkalommal csaptunk össze a Vasassal. Megalakulásunk évében, 2018-ban a második fordulóban 9–0-ra nyert a Vasas, az akkor Liga 3-ban szereplő együttesünkkel szemben. A 2020/2021-es kiírás 3. fordulójában, márciusban 0–4-gyel, a 2021/2022-es szezonban, novemberben 2–3-mal lépett a következő körbe a Székelyudvarhely.

Van tehát törleszteni valónk a megyei riválissal szemben, hiszen az első csapatot tétmérkőzésen soha sem tudtuk még legyőzni. A találkozó vasárnap 11 órakor kezdődik az FK stadionjában. Aki nem tud a helyszínen jelen lenni, a mérkőzést élő közvetítésben követheti csapatunk hivatalos Youtube-csatornáján Ráduly Róbert Kálmán magyar nyelvű kommentárjával. Szurkoljuk ki együtt a lányok győzelmét! Hajrá, FK! Hajrá, Szereda!

Farkas Endre