Női csapatunk győzelemmel búcsúzott a második vonaltól. Lányaink jól szervezett ellenfél ellen, élvezetes mérkőzéssel tettek pontot a 2021/22-es idényükre. Az efká hölgykoszorúja, meggyőző menetelést követően 2022. május 22-én késő délután megérkezett az élvonalba.

A búcsúmérkőzéshez, a Jászvásári Navobi kiváló partnernek bizonyult. A kapuból a 44 éves Abălașei Mirela jól irányította a védelmet, elől pedig a két jó mozgású játékszervező, Răduc és Bențoiu építgette a támadásokat. Az első félidőben sokáig Balázs Eszter és Abălașei Mirela, utóbbi fejsérülésével végződő találkozása jelentette a legforróbb pillanatot, különösen, hogy a vendégek cserekapus nélkül érkeztek Csíkszeredába. Hosszabb és később megismételt ápolás után, a civilben a Brassói Luca SRL-t igazgató futballnagyasszony – mindkét csapat örömére – folytatni tudta a játékot.

Gólra egészen a 43. percig kellett várni. Az FK harmadik sarokrúgását, Nyéki Anna végezte el a jobb oldalról, a hosszú saroknál felugró Bartalis Barbara öt méterről a hálóba bólintott (1:0). A találatot megelőzően is az FK volt a veszélyesebb, a 27. percben Bartalis a felső lécet lőtte telibe, a 31. percben, hat egyérintős átadásból álló tetszetős hazai támadást végén, Szőke Eszter nyolc méterről, középről a vendégkapust találta telibe. Az Abălașei kétszeri ápolásáért megítélt négy perces hosszabbítás harmadik minutumában, ugyancsak Szőke Eszter, szintén nyolc méterről vágta fölé a labdát.

A második játékrész gyors hazai góllal indult, a 47. percben Balázs Eszter 23 méterről, enyhén balról leadott jobblábas lövése, a bal alsó sarokba landolt (2:0). A folyatásban szerre forogtak veszélyben a kapuk. A legnagyobb lehetőség a hazai oldalon Bartalis (58. perc), a vendégeknél pedig Croitoru Tabita előtt adódott, de a kapusok résen voltak. Apropó kapusok, a középpályán zajló, egy-egy hamvában holt próbálkozással tarkított, oda-vissza labdázgatást megunva, a 78. percben, a történéseket Salamon Szidónia tette izgalmassá. Büntetőt és sárgalapot érően avatkozott játékba, majd a jobb sarok felé küldött labdát kitornászva, hárította a tizenegyest. Arra már ő sem számított, hogy a kapusbravúrt követően felszabadítani próbáló Gheorghiță Réka utánozni fogja. Pedig ez történt: jött a sárga és az újabb büntető. A korábban hibázó Grădinariut felváltva, a 79. percben Răduc állt a labda mögé és a játékszert a bal sarokba küldte (2:1). A végjátékban, csereáradat közepette, a 82. percben kimaradt Bartalis lehetőséget jegyezhettük fel.

Az utolsó sípszót követően azonnal indult az ünneplés. A Román Labdarúgó Szövetség nevében a Liga 2 bajnoki címéért járó pólókat, érmeket és serleget a Hargita megyei fiókszervezet vezetői, Tamás Zoltán és Papp Levente adták át.

A bajnokcsapat: Salamon Szidónia (2000, Csíkszereda), Tankó Réka (2005, Gyímesek), Balog Boglárka (2007, Csíkszereda) – kapusok, Szentes Szabina (2003, Csíkszentmiklós), Berkeczi Emőke (1991, Szováta), Abos Bianka (2005, Csíkszereda), Albu Erika-Juliánna (1995, Csíkszereda), Nyéki Anna (1998, Báránd), Antal Anita (2000, Csíkdánfalva), Szőke Eszter (2007, Csíkszereda), Bartalis Barbara (1999, Csíkszereda), Balázs Eszter (1996, Budapest), Péter Alexandra (2001, Csíkmadaras), Gheorghiță Réka (1999, Gyímesek), Nagy Noémi (1998, Csíkszereda), Szász Ildikó (2000, Csíkcsicsó), Györgypál Edina (2005, Csíkszereda), Kristó Laura (2004, Csíkszereda), Császár Kincső (2005, Csíkszereda), Péter Kinga (2001, Madéfalva), Péter Noémi (1992, Csíkszereda), Dimény Hajnalka (2005, Csíkszentkirály), Simon Mónika (1998, Csíkszentlélek), Sándor Ibolya (1973, Csíkszereda), Kristály Franciska (1984, Csíkszentdomokos). Vezetőedző: Albu László. Másodedző: Szőcs Renáta. Erőnléti edző: Tőke Szilárd.

A csíki csajok az ősztől már a legjobbak között mutathatják meg tudásukat. A Liga 2-ben megszokotthoz képest egészen más bajnokságban és teljesen más szinten. Romániában korántsem meglepő módon, a csapatok közötti erőviszony-különbségek az élvonalban is jelentősek. Az évek óta egyeduralkodó kolozsvári Olimpia hegemóniáját, csak a Borgóprundi Heniu volt képes komolyabban veszélyeztetni. A napokban záruló idényben, a besztercei alakulat egészen közel volt a bajnoki cím elhódításához és bár saját kezében volt a sorsa, végül ismét az Olimpia örülhetett. Akárcsak a 2010-es alapítása óta mindig.

Az ország legjobb tizenkét csapata közé tartozni felelősség és kihívás egyben. Van tehát ahová és amiért fejlődni. A kihívás adott, az építkezést, a kemény munkát folytatni kell. Ősztől Kolozsváron, Borgóprundon, Aradon, Temesváron, Resicabányán, Nagybányán vagy éppen Bukarestben, az élvonalbeli hölgymeccseken is kiálthatjuk, hogy Hajrá Szereda! Hajrá Székelyföld!

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. május 23.