Lassan megtanulhatjuk: a női futballnak két arca van, ráadásul a szeszélyes mivolta miatt, sohasem tudhatjuk melyiket láttatja.

A Konstancai Selena székelyföldi vendégjátékát megelőzően, az FK Csíkszereda hölgycsapata a kevésbé szimpatikussal szembesült. A küszöbön álló összecsapást megelőző két fordulóban lányaink mindösszesen 23 percet töltöttek a pályán. A falticséniek fél félidőnyi játék után „elfogytak”, a bákóiak hazai pályán – a második orvos jelenlétének hiányában – ki sem álltak. Micsoda pech – gondolhattunk, némileg neheztelve a női futballban komoly hagyománnyal rendelkező két egyesület sportvezetőire. A balszerencsén túl, megalapozottnak tűnt az a vélelem, hogy az ellenfelek a kétszámjegyű vereség elkerülése végett éltek eme meglehetősen sportszerűtlen, mondhatni ördögi praktikákkal. Tény, hogy a falticséniek, a lejátszott 23 perc alatt ötöt kaptak.

A tengerpartiak vendégjátéka egészen más találkozót igért. Különösen, hogy Radu Niculina, az egyesület elnök-edzője a Román Labdarúgó Szövetség Női Futballbizottságának is oszlopos tagja. A Szucsáva megyei Salcean született sportvezető, a nyolcvanas évek végén hosszútávfutó ígéretként költözött Konstancára. A többek között Gheorghe Hagit is felfedező Bükkösi József tanácsára, az 1989 decemberi eseményeket követően váltott a labdarúgásra és 43 éves koráig kergette a labdát. A sporttanár végzettségű, 2016 óta B licenszes edző 2014-ben alapította meg a Selena SN egyesületet, amelynek kezdetektől fogva elnöke és edzője.

Sporttanári végzettség ide, UEFA B-licensz oda, Radu Niculina az FK Csíkszereda – Konstancai Selena SN mérkőzés hivatalos kezdési időpontja előtt tizennégy perccel, az öltözőben ülve, az írás szerint gyúróként mellette levő Economopol Claudiu társaságában, a nevezési lap kitöltésével foglalatoskodott. Egészen pontosan, a hölgy írt, a gyúró üldögélt, a nevezési lap pedig nem akart megszületni, a TV közvetítést biztosító stáb tagjainak idegeit borzolandó. Az FK Csíkszereda vezetése ugyanis úgy döntött, hogy a női csapat komoly munkája, TV közvetítést érdemel jutalmul.

Egymagában már az is intő jel, amikor az edző, a bemelegítés felügyelete helyett a papírmunkára koncentrál. Ahogyan az is, hogy a három beöltözött cseréből, csak kettő került fel a bírói lapra. Ők sem fagyoskodtak sokat a kispadon, hiszen a 12. percben Radu Niculina máris kettős cserével frissítette a Balázs Eszter és Nyéki Anna góljai miatt gyorsan hátrányba kerülő csapatát.

Az egyik cserét sérülés miatt lépte meg, de Tudose Denisat makk egészségesen kapta le. A 29. perc történését már a sípmester sem hagyta szó nélkül, miután egy kavarodásnál az egyik konstancai lány a másikat taglózta le és mindketten lent maradtak, Ciuraru Roberto a vendégkispadhoz szaladva szólt, hogy ez a belépő amúgy piros lapot ér.

Ekkor, Bartalis Barbara három és Péter Alexandra egy találatának hála, már hat volt közte. A vendégek pedig továbbra sem a futballban, hanem a sérülések eljátszásában jeleskedtek. Becsületükre legyen mondva, ezt valóban komolyan vették. Miközben ők színészkedtek, a hazai lányok futballoztak. Mégpedig megsüvegelendő módon. Balázs második, Bartalis negyedik találatát követően, a fiatal Szőke Eszter két perc alatt két góllal vetette észre magát. Tíz gólos hátránnyal és nyolc mezőnyjátékossal – a szó szoros értelmében vert seregként – vonultak szünetre a vendégek.

A második játékrész kezdetére huszonhat és fél percet kellett várni. A rendhagyóan hosszúra sikeredett szünet alatt, kétségessé vált a folytatás. Végül a játékvezetők kíséretében, a vendégcsapat játékra jelentkezett. Pontosabban, úgy tett, mintha játékra jelentkezne. Mindössze tíz másodperc után a nyolc pályán maradt vendégjátékos egyike, Boboc Alexandra máris megadta magát, természetesen anélkül, hogy bárkivel ütközött volna, tíz másodperccel később Tănăsescu Diana Maria játszott el hasonlót.

A konstancai lányok, edzőjükkel az élén, a futball helyett a futást választották. Nem kell csodálkoznunk, hiszen Radu Niculina is előbb futott, aztán focizott. Ha a Bükkösi örökségből kevesebb, a nyolcvanas években a romániai hosszútávfutást uraló Ilie Floroiu tanításaiból több ragadt az elnök-edző asszonyra. Így aztán a neveltjei is leginkább a futamodást tanulthatták meg tőle. Mesteri szinten. Ezt, az Erdély Tv-nek hála, ország világ tanúsíthatja.

Arra a kérdésre pedig csak maga az ördög adhatna választ, hogy az elnök-edző által a nevezési lapról lefelejtett játékos, a bemelegítésnél miért vágja oda szándékosan magát a műgyepre?

Hogyan, hogyan nem, a fenti képkockák tanulságosak. Szüleink még azt mondogatták, hogy amilyen a mosdó, olyan a törülköző. Vasárnap óta mi is tudjuk: amilyen az edző, olyan a bemelegítés.

FK Csíkszereda – Konstancai Selena SN 10:0 (10:0). A 48. percben a konstancaiak létszámhiánya miatt félbeszakadt. Erőss Zsolt Aréna melletti műgyepes pálya. 100 néző. Játékvezetők: Ciuraru Roberto – Sepsiszentgyörgy, Ungvári Levente – Hídvég, Recsenyédi Hunor – Sepsiszentgyörgy.

Gólszerzők: Balázs Eszter (4. és 36. perc), Nyéki Anna (11. perc), Bartalis Barbara (16., 21., 26. és 41. perc), Péter Alexandra (20. perc) és Szőke Eszter (43. és 44. perc).

FK Csíkszereda: 12. Salamon Szidónia – 22. Szentes Szabina, 30. Berkeczi Emőke (a 46. perctől 20. Császár Kincső), 5. Abos Bianka (a 46. perctől 19. Györgypál Edina), 2. Albu Erika – 9. Antal Anita (csk), 10. Nyéki Anna, 6. Szőke Eszter – 16. Balázs Eszter (a 46. perctől 11. Szász Ildikó), 8. Bartalis Barbara, 7. Péter Alexandra (a 46. perctől 18. Nagy Noémi). Vezetőedző: Albu László

Konstancai Selena SN: 1. Mihai Aura Alexia – 16. Munteanu Diana, 15 Tudose Denisa (a 12. perctől 20. Tănăsescu Diana Maria), 5. Bălan Mihaela, 4. Putină Giulia, 2. Vălimăreanu Niculina, 8. Popa Maria (a 12. perctől 14. Stoica Nicoleta), 17. Antonescu Andrada, 28. Boboc Alexandra, 9. Covali Francesca, 24. Năstase Isabela. Vezetőedző: Radu Niculina.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. március 28.