Az 1956. októberében kirobbant és napokon belül szabadságharcba fordult forradalom elbukását követően, megtorlás következett. Az országot ellenőrzése alatt tartó idegen hatalom csatlósai ezreket hurcoltak meg, börtönöztek be vagy küldtek halálba. A dolgozó nép nevében. Szó szerint.

A hatalom legfőbb ismérve, hogy bezár. Önkényesen, különösebb magyarázat nélkül. Embereket küld rács mögé vagy a túlvilágra, intézményeket, közösségi helyeket tesz elérhetetlenné. Földrajzi koordinátáktól és történelmi koroktól függetlenül. Legyen az kelet vagy nyugat, kegyetlen ókor, sötét középkor vagy elvtelen jelenkor, a hatalom legfőbb ismérve, hogy bezár. Szó szerint.

A minap a hatalom az iskolák bezárásáról döntött. Nem 1956, hanem 2021 őszen. Önkényesen, ész érvek nélkül. Vagy mégsem? Reménykedjünk. Talán csak a látását fedte némi homály és elemistának nézett minden tanulót, hiszen a tanévszerkezet a legkisebbeknek eleve oktatási szünetet írt elő?! Vagy csak átmeneti memóriazavarral lenne dolgunk, mert alig néhány hete a hatalmi emberek az iskolabezárást lehetetlennek tartották. Legalábbis ezt mondták. Szó szerint.

Elrendeltetett és a kapu bezárult. A könyvtárban senki sincs már. A falain, oszlopain magányosan húzódnak meg a forradalmi időket felidéző képek és sorok. Az asztalokon versek. Az 1956-os forradalom legszebb versei. Legszebb? Igen, a legszebb. Legalábbis a Márton Áron Tehetséggondozó Központ kollégistáinak ízlése, lelkivilága, véleménye szerint. A múltidézés Szabó Barbara, András Szandra, Nagy Kinga, Konrád Emőke, Simon Szilvia és Molnár-Mikola Anetta érdeme. Szász Csilla nevelő és Kelemen Enikő volt segítőjük, társuk. A néma falak közé, ők együtt forradalmi hangulatot varázsoltak…

Máraival s nemcsak mára. Máraival s nemcsak vele.

És a világ beszél csodáról,

Papok papolnak bátorságról.

Az államférfi parentálja,

Megáldja a szentséges pápa.

És minden rendű népek, rendek

Kérdik, hogy ez mivégre kellett.

Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?

Mért nem várta csendben a végét?

Miért, hogy meghasadt az égbolt,

Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2021. október 22.