Liga 2. V. forduló. 2020. szeptember 26. 11 óra:

Bákói Aerostar – FK Csíkszereda 3:2 (0:2). Aerostar stadion. Hozzávetőleg 50 néző. Vezette: Kovács Szabolcs (Nagykároly). Oldalvonali segéd játékvezetők: Ioan Alexandru Corb (Szatmárnémeti) és Constantin Cantemir. Tartalék játékvezető: Vlad Băban.

Gólszerzők: Horia Ilie (55), Bor Dávid (74, öngól), Ionuț Chirilă (77), illetve Eder González (16), Mészáros András (22).

Bákói Aerostar: 44. Anca-Trip (csk.) – 32. Alecsandru, 14. Yabré, 4. Moisi, 7. D. Mureșan – 17. Oteliță (a 89. perctől 24. Belciu), 20. M. Chelaru (a 61. perctől 29. Chirilă) 19. Al. Cr. Zaharia (a 26. perctől 98. H. Ilie) – 9. And. Gavrilă (77. Danale, a szünetben) – 11. Căt. Vraciu 8. P. Popescu (a 61. perctől 99. M. Manole).

Manager: Daniel Munteanu.

Sárga lapok: M. Chelaru (14), Alecsandru (38), Anca-Trip (89).

FK Csíkszereda: 23. Rybánsky – 2. Palmeș, 3, Apró, 9. Intzidis, 22. Bor – 6. Eder González (csk., a 83. percben 13. Csürös) – 11. Botorok (a 83. percben 53. Szondi), 26. Bara, 97. Kálmán (a 60. perctől 20. Savin),10. Bauza – 15. Mészáros (a 74. percben 18. Marrone).

Vezetőedző: Suciu Valentin.

Sárga lap: Mészáros (22), Bor (38), Eder González (38), Bara (51), Botorok (59) és Palmeș (69).

A negyedik mérkőzésen a harmadik újonccal találkozunk. Az Aerostar régi ismerősünk, hiszen a harmadik vonalban többször és néhány éve a kupában is csatáztunk. Érdekesség, hogy korábban mindig a hazai csapat nyert. Ez a hagyomány ezúttal megtörni látszott, hiszen egy jól eltalált lövést és egy szemfüles gólt követően, a felek szünetre kétgólos vendégvezetéssel mentek. Bár az FK-nál nyoma sem volt a Lénárdfalva és Krajova elleni első félidőben vagy a plojest ellen egész mérkőzés során mutatott játéknak. Az Aerostar a második félidőben veszélyesebben futballozott és ezúttal, az első játékrésztől eltérően a helyzeteit is gólra váltotta. Csapatunk legrosszabb arcát mutatta, röpke három perc alatt két szögletrúgás nyomán is gólt kaptunk. Ráadásul, az elsőnél mi magunk mutattuk meg a derék bákói legényeknek, hogy hogyan is kell csinálni. Ők pedig sajnos gyorsan tanuló fajtának bizonyultak. Bár sok volt még hátra, de a megnyugtató előnyről hátrányba kerülve sem tértünk magunkhoz. Az ideges, kapkodó játékunk a végéig kitartott. Ráadásul a hazai cserék mindannyian jól szálltak be, nálunk pedig a friss emberek kivétel nélkül feledhető játékot mutattak.

A mérkőzés statisztikája:

 AerostarFK Csíkszereda
Labdabirtoklás52%48%
Kapu felé tartó lövés:1114
Kapura lövés:46
Szögletarány:56
Szabálytalanságok:1216
Sárga lapok:36
Piros lapok:

Kulcspillanatok:

9. perc: Jobb oldali szögletrúgást követően, a hosszú oldalról Mureșan által a kapu előterébe visszaküldött labdát az üresen hagyott Moisi az ötösfeles sarkáról a jobb kapufa mellé bólintja.

10. perc: Intzidis hibája nyomán Vraciu vezethetné a labdát kapunkra zavartalanul, azonban a tizenhatoson belül érve kissé elhamarkodottan a Rybánsky ölébe rúgja a játékszert.

15. perc: Az ellenfél védekező harmadának jobb oldalán Mészáros szerez labdát, majd a segítségére siető Palmeșhez játssza azt. A szélső hátvéd egy csellel lerázza Gavrilăt és a tizenhatos vonalának magasságából a labdát a kapu elé íveli. Yabré résen van ugyan, de a labdát éppen a büntetőterület előterében lévő Eder Gonzálezhez fejeli, aki előbb a kapunak háttal, a tizenhatos vonalán várakozó Bauzával játszik össze, majd egy finom csellel becsapja Zahariat és huszonkét méterről jobbal kapura ível. A négy méterrel a gólvonal előtt álló Anca-Trip fölött a labda a keresztléccel ütközve előbb a gólvonal mögé csapódik, majd a keresztlécet újfent érintve, a játéktérre pattan. (0:1).

22. perc: A támadó térfele közepén Mészáros gyűjti be az Apró által a saját tizenhatosa előteréből felszabadító lövés gyanánt, nagy ívben kiemelt a labdát. A középcsatárunk Moisi és Chelaru díszkíséretében elébb megszelídíti, majd kapura fordulva a tizenhatosba vezeti a játékszert és négy védő gyűrűjéből tizenegy méterről a jobb alsóba továbbítja. (0:2)

32. perc: Bauza indul meg a félpályáról, kétszer is becsapja a szerelni igyekvő Alecsandrut, majd a tizenhatosba érve, jobbról Mureșan mellett az oldalhálóba lő.

45+1 perc: Bauza szereli a félpályánál Alecsandrut és a kapu fele iramodna, csakhogy az elcsúszó bákói hátvéd, előbb derékon fogva, majd a mezét rángatva, métereken át, akár egy farkadzó, úgy húzatja magát, mindaddig, amíg visszaszereli a játékszert. Kovács Szabolcs sípszó helyett, arcán szende mosollyal nyugtázza az alakítást. Tudta, hogy ez lapot ér és azt is, hogy ez már a második lenne…

55. perc: Palmeș megkésett belépője bal oldali szabadrúgást ér. A beívelésre számító védelmet meglepve, Chelaru a tizenhatos előterében árválkodó Iliehez továbbít, akinek még arra is van ideje, hogy átvegye a labdát, mielőtt tizenkilenc méterről a jobb sarokba bombázza. Az FK védelem pontosan úgy mutogat egymásra, mint Mészáros góljánál a bakóiak tették (1:2).

60. perc: Egy könnyed, az FK tizenhatosába ívelt labdánál, a felszabadítani igyekvő Bor stoplija a kifutó Rybánskyt fejbőrét „simogatja”. A kapus ápolásra szorul. A jobb szemöldöke környékén jegelik. Három percig áll a játék.

70. perc: Újabb Bauza kulcspassz, ezúttal a tizenhatoson belül balra mozduló Mészárosnak, de a középcsatár nem tüzel azonnal, hanem az ötösfeles sarkánál kivár, megkésett lövése végül a visszarendeződő Manole csizmaszárát érintve, a rövid sarok mellé száll. Azonmód Bauza tart számára gyors eligazítást. Bizonyára nem dicsérte meg.

74. perc: A jobb oldali szögletből a rövid sarok irányába Oteliță által beívelt labda Bara és Vraciu között félmagasan elszáll és a meglepett Bor bal térdével, az ötös felesről a hálóba tereli. Öngól (2:2).

77. perc: Ezúttal baloldalról harcol ki szögletet az Aerostar. Manole ível az ötös irányába, ahol a Borral viaskodó Moisi ugrik ugyan a legmagasabbra, de a labdát így sem éri el, azonban a Savin szorításából kiszabaduló, Moisi mögött érkező Chirilă, a játékszert könnyedén a hálóba bólintja (3:2).

90+1. perc: Apró 40 méterről, amolyan mindent bele alapon megküldött löketébe, a tizenhatos vonalán Bauza ér bele, de a játékszer elsuhan a bal kapufa töve mellett.

Az FK legjobbjai:

10. BAUZA Juan            15. MÉSZÁROS András                  6. EDER GONZÁLEZ

Bár nem talált be, játéka ezúttal messze kiemelkedett. A mezőnyből csak Moisi és a csereként beálló győztes gólt szerző Chirilă nyújtott hasonlót. Az FK hat helyzetéből hármat ő teremtett. Támadó felfogású játékosként a 86%-os passzpontossága is megsüvegelendő. A végjátékra kissé elfáradt és ezért nem ő lett a mezőny legjobbja.A Felvidékről a nyáron érkező csatár, az ellenfél védelmének megingását rendkívül okosan kihasználva, csapata előnyét kétgólosra növelte. Sajnos a második félidőben társai egyre inkább az eredmény tartásán görcsöltek, így szünet után alig volt játékban, ráadásul a Bauza által felkínált lehetőséget nem volt képes gólra váltani.A spanyol örökmozgó ezúttal is keresztül kasul szántotta a pályát. Szív-lélek játékát végre góllal koronázta. Mértani pontossággal megrajzolt találat volt. Átlagon felüli teljesítménye ezúttal a középpályás társak visszafogottabb játékának ellensúlyozásához kevésnek bizonyult. Lecserélését követő gesztusa is a lankadni nem akaró futballszenvedélyéről tanúskodik.

Öt legjobb a pályán: 1. Chirilă (Aerostar, +24,0%), 2. Moisi (Aerostar, +23,0%), 3. Bauza (FK, +22,5%), 4. Oteliță (Aerostar, +18,5%), 5. Mureșan (Aerostar, +16,0%).