Liga 2. VI. forduló. 2020. október 3. 11 óra:

FK Csíkszereda – Temesvári ASU Poli 2:0 (0:0). Csíkszeredai stadion. Hozzávetőleg 400 néző. (ebből mintegy 350 a kerítésen kívül). Vezette: Eduard Ioniță. Oldalvonali segéd játékvezetők: Cristian Voicu és George Turcu. Tartalék játékvezető: Sergiu Mavriche.

Gólszerző: 15. Mészáros András (64 és 82).

FK Csíkszereda: 1. Rybánsky – 8. Takács, 2. Palmeș, 3, Apró, 18. Marrone – 20. Savin – 15. Mészáros (a 87. perctől 24. Schieb), 53. Szondi (a szünettől 26. Bara), 6. Eder González (csk., a 90. perctől 13. Csürös),  10. Bauza (a szünettől 22. Bor) – 99. Rotar (a 78. perctől 11. Botorok).

Vezetőedző: Suciu Valentin.

Sárga lap: 26. Bara (47), 1. Rybánsky (85).

ASU Poli: 1. Deronja – 15. Șofran, 14. Mera (csk.), 13. Scutaru, 18. Pamfile (a 78. perctől 7. A. Manea) – 10. D.Codrea, 19. Coadă – 22. Al. Munteanu (a 65. perctől 21. José Casado), 16. D. Andrei (a 57. perctől 5. D. Radu), 26. Sg. Popovici (a 65. perctől 20. Ivanovici) – 17. Plazonja (a 65. perctől 9. Axente).

Vezetőedző: Octavian Benga.

Sárga lapok: 13. Scutaru (45), 14. Mera (51), 16. D. Andrei (55), 10. D. Codrea (90+4).

Öt forduló után, négy meccsből négy ponttal, a táblázat hátsó felében szerénykedő csapatunk az egyik éllovast fogadta. Különösen a bákói vereség borzolta klubházunk tájékán a kedélyeket. A szebb időket is megért temesvári alakulat, a győzelem reményében utazott Csíkszeredába. Vezetőik legalábbis erről beszéltek. Az első félidőben egyenlő erők küzdelme közepette a vendégek voltak egy árnyalattal veszélyesebbek, de a hazai stáb által szünetben végrehajtott cserék az FK Csíkszereda játékába ezúttal új színt hoztak. Különösen Bor volt elemében, de az általa teremtett helyzetek gólra váltásához Mészáros szemfülességére is szükség volt. Csapatunk ezúttal a jobbik arcát mutatva, magabiztosan szerezte meg a győzelmet. De el kell ismernünk, hogy ebben Sergiu Popovici is segítségünkre volt. Nem is kicsit.

A mérkőzés statisztikája:

 FK CsíkszeredaASU Poli
Labdabirtoklás52%48%
Kapu felé tartó lövés:116
Kapura lövés:52
Szögletarány:65
Szabálytalanságok:1718
Sárga lapok:24
Piros lapok:

Kulcspillanatok:

13. perc: A saját térfeléről, balról gyorsan elvégzett szabadrúgásból, Codrea negyven méteres keresztlabdával találja meg Munteanut a jobb oldalon, aki a játékszert, az útját állni igyekvő Marrone mellett, a tizenhatosba berobbanó Popovici elé varázsolja. Az évekig az első osztályban futballozó rutinos játékos, az ötös feles bal sarkáról kapásból lő, Rybánsky hatalmas bravúrral szögletre ment.

40. perc: Savin szerez labdát a félpályánál, majd Marrone és Bauza bal oldali gyors és tetszetős összjátéka nyomán utóbbi a büntetőterület bal oldali vonalánál ütközve ugyan, de Șofranon is túl jut. A tízesünk a középen jó ütemben érkező Mészároshoz passzol, aki jobbal, kapásból a bal felső sarokba helyez. Nincs azonban gól, mert a játékvezető a Bauza-Șofran párharcnál játékosunkat szabálytalannak látta.

43. perc: Mi marad ki! Eder emel az ötösfelesre kitűnően, szenvedő félként, a balról javunkra megítélt szabadrúgást, Bauza fejjel nem éri el ugyan, de a mögötte csúszva érkező Palmeș jobb lábáról a labda fölé száll. Nem volt könnyű alakítás, de a védőnk négy méterről rúgta fölé. Ráadásul a hosszú oldalon Savin is csúszva próbált beavatkozni.

52. perc: Takács, a védők mögé a baloldalon bemozduló Mészárossal játszik össze a jobb oldalon, majd némi szerencsével a tizenhatos előterében mutatkozó Barához továbbít. A szünetben beállt középpályásunk állít egyet a labdán és 17 méterről lő. A Mera karján irányt változtató játékszer a vendégkapust meglepve a hálóba kerül, azonban a játékvezető sípja már korábban szólt. Gól helyett, sárga lap és büntető.

53. perc: Eder González áll a labda mögé, de jobbal félmagasan a bal sarok irányába küldött labdáját, Deronja – a kert mellett szorító temesvári szurkolók örömére – szögletre üti. 

54. perc: Ahogy az lenni szokott jön is a büntetés. Apró hazaadását Rybánsky próbálja visszapasszolni, de Plazonja résen van, lecsap a labdára és a középen érkező Popovicot hozza azonnal helyzetbe. Ő 14 méterről ballal azonnal kapura küldi, de a visszarendeződő Apró hátát találja el.

64. perc: Codrea késői becsúszása Marrone hosszas ápolásával és a tizenhatos bal sarka közeléből, a kaputól mintegy 28 méterrel megítélt szabadrúgással jár. Miután a sértett fél lesántikál, Bor ballal a négy tagú sorfal mellett a keresztléc jobb oldalát találja telibe, a kipattanót Mészáros, a menteni igyekvő Scutaru mellett, jobb lábbal a bal alsó sarokba helyezi (1:0).

82. perc: Gyors és szerencsés baloldali támadás után kettővel vezet az FK. Apró – Eder Gonzalez – Bor a labda útja, de kedvező irányváltás és Coadă tehetetlensége is kell ahhoz, hogy a mindvégig rendkívül nagy energiaszinten futballozó Mészáros a tizenhatoson belül a labdára lecsapjon és Scutaru mellett 14 méterről jobb lábbal a hosszú sarokba helyezze azt (2:0).

Az FK legjobbjai:

15. MÉSZÁROS András                  8. TAKÁCS Rareș                 1. RYBÁNSKY László

Duplázott, zsinórban háromszor volt eredményes, amire az FK második vonalban íródó történelme során nem volt példa. Különösen a második félidőben nyújtott teljesítményének köszönhetően, ritkán látott magasságban emelkedett ki a mezőnyből. Bár új, amolyan jobb oldali összekötő és árnyékék ötvözet szerepkörben játszott, négy próbálkozásból háromszor találta el a kaput.Az előző fordulóban pihentetett játékos, a kezdőcsapatba jelölését jó játékkal hálálta meg. Mészárossal kölcsönösen sokat keresték egymást, többnyire sikeresen. Ezen a mérkőzésen az FK-ból csak a Bauza – Eder González páros mondhat el magáról hasonlót. Védő létére rendkívül sokszor, szám szerint hét alkalommal játszotta be a labdát az ellenfél büntetőterületére, ötször sikerrel tette mindezt.Elől az egyik, hátul a másik felvidéki nyújtott kiemelkedőt. Laci ezúttal magabiztosan őrizte kapuját, szükség esetén jól lépett ki és hozta zavarba az ellenfél támadóit. Ugyanakkor mindkét kapujára tartó lövésnél résen volt és a lábjátékára sem lehet különösebb panasz. Popovici helyzeténél (13. perc) hatalmas bravúrral mentette meg csapatát a góltól, egyetlen hibájánál (54. perc) pedig Palmeș háta szegődött segítségéül.

Öt legjobb a pályán: 1. Mészáros (FK, +37,0%), 2. Takács (FK, +21,6%), 3. Rybánsky (FK, +18,3%), 4. Savin (FK, +13,9%), 5. Mera (ASU Poli, +11,5%).