Száz éve, 1920. június 4–én írták alá a trianoni békediktátumot, melynek következtében hazánk területének kétharmada és lakosságának háromötöde került kényszerből valamelyik szomszédos állam fennhatósága alá.

Horvátországtól eltekintve a történeti Magyarország 282.870 négyzetkilométerről 92.607 négyzetkilométerre zsugorodott, míg lélekszáma az 1910–es 18.264.533 főről 7.599.246 lakosra csökkent. A történelmi változás természetesen hatással volt a magyar társadalom egészére, a gazdaságra, a sportéletre, a futballra egyaránt.

Ahogy, Dobos László újságíró fogalmazott, a trianoni békediktátumot követő hónapokban – akárcsak most – szinte semmilyen sportélet nem volt Csíkszeredában. Az első sporteseményre, az első futballmeccsre októberig kellett várni. A száz évvel ezelőtt Romániához csatolt Csíkszeredában nyáron még a korona volt a fizetőeszköz, a lejt csak szeptembertől vezették be. A trianoni békediktátum utáni első csíkszeredai labdarúgó-mérkőzéseket 1920. október 3-án és 10-én játszották, a Csíkszeredai Atlétikai Klub ellenfele a román katonaság helyi csapata, a 16. Vadászezred együttese volt. Az első találkozó 1–1-gyel zárult, a másodikat pedig az új csíki sportklub csapata nyerte 2–1-re.

Fotó: Dobos László gyűjteménye