Az FK Csíkszereda U19-es csapata igazi gálameccsel búcsúztatja az idényt. Az idényt, amely mesésre sikeredett. A télen kevesen gondolták, hogy a legfontosabb utánpótlás korosztályban összejöhet a nagy székely menetelés. Fiataljaink azonban minden várakozást felülírva, a tavasszal előbb a Románia Kupát, majd a bajnoki serleget is elhódították.

A székely legények sikersorozatáról, a Bem József vezette 1849-as tavaszi hadjárat jutott eszembe. Akkor a székely erőkre támaszkodó szabadságharcos alakulat, miután Nagyszebent bevette, a Vöröstoronyi-szoroson túlra kergette a császárhoz hű haderőt.

A Demény Norbert vezette, székely erőkre támaszkodó alakulat, 173 évvel később ugyancsak a Vöröstoronyi-szoroson túl kerget. Nem császári csapatokat, hanem labdát.

Hat emberöltő alatt mifelénk sok minden megváltozott ugyan, de a székelyek kergetési, hajtási, űzési szenvedélye megmaradt. Fiaink előbb a Kolozsvári CFR-t kergették őrületbe, majd az FCSB-t és a Hagi Akadémiát söpörték el útjukból, végül a Kolozsvári U ellen sem volt kegyelem. Másképp ugyan, mint Bem apóék, de határozottan mentek előre.

Akárcsak a székely szabadságharcosok 1849-ben, az FK Csíkszereda U19-es csapata megmutatta, hogy a székelyek számára nincs lehetetlen. Bár számbelileg kevesebben vagyunk, bárkit képesek vagyunk őrületbe kergetni.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. június 3.