Minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni. S addig él, amíg életét a maga erejével tudja táplálni – ezzel a Márton Áron idézettel indította a Márton Áron Tehetséggondozó Központ tanévnyitóját a Csíki Moziban Ráduly Annamária.

A tanulmányi igazgató hangsúlyozta a legfontosabb a szeretettel végzett munka, amelyre kollégáival együtt nap, mint nap törekszik.

Szondy Zoltán az FK Csíkszereda elnöke arra kérte a bentlakó diákokat és főleg az akadémista labdarúgókat, hogy tartsák be a kollégiumi szabályokat, dolgozzanak keményen, de ugyanakkor próbáljanak gyermekként, fiatalként viselkedni és amikor lehet próbáljanak lazítani is.

A folytatásban a nyáron érettségizett és korábbi MÁTK bentlakó Jimon Lucian Daniel szólt a jelenlévőkhöz, aki kiemelte, hogy sok-sok kilométeres körzetben ez az egyetlen bentlakás, amely a remek körülmények mellett magasszintű tanórákat biztosít!

A MÁTK tanévnyitóján jelen volt Tóth László Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja is, aki hangsúlyozta, hogy a magyar oktatás egyik, ha nem a legfontosabb pillére a tehetséggondozás és az FK Csíkszereda utánpótlás hálózata vagy a Márton Áron Tehetséggondozó Központ méltó bizonyítéka és példája annak, hogy a Magyar Kormány ezt valóban komolyan veszi.

A főkonzult követően Csíkszereda polgármestere Ráduly Róbert Kálmán szólt a diákokhoz és különösen a Székelyföld Labdarúgó Akadémia focistáihoz. Beszédében hangsúlyozta, hogy ma Erdélyben nincsenek olyan fiatalok, akikre ennyit költenek közpénzből és akik ilyen körülmények között tudnak tanulni, nevelődni és készülni az életre, mint akik a Márton Áron Tehetséggondozó Központ falain belül laknak. Éppen ezért arra kérte a fiatalokat, hogy ezt becsüljék meg és hálálják meg azzal, hogy jól tanulnak, illetve azzal, hogy jól fociznak!

A MÁTK művészetis diákjainak rövid műsora után Varga László a Márton Áron Gimnázium igazgatója is köszöntötte a diákokat és sikeres jó tanévet kívánt mindenkinek, majd következett az eskütétel és végezetül Darvas Kozma József pápai káplán, címzetes esperes áldotta meg a jelenlévőket.

Az ünnepség a székely himnusz eléneklésével zárult.