Magabiztos győzelmet aratott U19-es csapatunk az Elitliga döntőjében és a Románia Kupa után a bajnokságot is behúztuk, ráadásul címvédéssel.

Az FK Csíkszereda címvédőként, a Kolozsvári Universitatea újoncként érkezett Bukarestbe az U19-es Elitliga döntőjére, amelyet nagy melegben és kiváló minőségű gyepszőnyegen rendeztek a néhány hónapja átadott Rapid stadionban. Számunkra a helyszín kedves hisz, egy hete ugyanezen a pályán nyert Románia Kupát a Demény legénység. Csapatunkat ezúttal is sok szurkoló kísérte el, szám szerint öt autóbusz indult a fővárosba, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Krasznáról és Csíkszeredából. Az első tíz percben tapogatózó játékot láthattunk mindkét fél részéről, érződött a tét súlya, hisz a bajnoki cím mellett a győztes az UEFA Youth League-ben indulhat. Fiataljaink ezt az érzést már tavaly megtapasztalták, így pontosan tudták, hogy miről van szó. Az akkori bajnokcsapatból a mostani kezdőben ott volt Bărăbaș, Gergely, Vereguț, Bujdosó, mind a négyen végig játszották a tavalyi döntőt, illetve ezúttal pályán volt Csala is, aki 2021-ben sérülés miatt nem léphetett pályára, de a kezdőcsapatban volt El-Sawy is, aki tavaly mindössze 3 percet kapott a fináléban, valamint a kapunkat Karácsony védte, ő a tavalyi döntőben a padon ült. Az első komolyabb kolozsvári helyzetre fél órát kellett várni, egy jobboldalú beadást követően Neacșu ugrott fel a védőink között és közelről fejelhetett, szerencsénkre fölé ment. A 40. percben az FK is helyzetbe került Sándor a félpálya környékén remekül fordult le Uțiuról és nagy sprintet vágott le a tizenhatos széléig, ahonnan lövésre szánta el magát, Bledeanak kellett vetődnie, aki nehezen ütötte ki a labdát. Hadnagy gyorsan és hosszan végezte el a bedobást, Biró pedig fordulásból a hálóba vágta a játékszert (1-0), így akadémistáink egygólos előnnyel mentek pihenni.

Szünet után az 52. percben El-Sawy óriási ziccert hagyott ki, miután egy gyors ellentámadást követően Sándor remekül passzolt a román-egyiptomi állampolgárságú játékosunknak. Csala Róbert is közel volt a gólhoz, egy saját térfeléről elvégzett szabadrúgásból, majd a kolozsváriak Septimiu Kolbasz révén veszélyeztettek. A 73. percben El-Sawy a saját térfelén szerzett labdát, majd két ellenfelet kicselezve ezúttal nem hibázott (2-0). A 80. percben a kiválóan játszó Csala is megszerezte a jól megérdemelt gólját, Hadnagy beadása után senkitől sem zavartatva lőtt a hálóba (3-0). Innen már nem tudott felállni a kolozsvári gárda és fiataljaink a Román Kupa elhódítása után a bajnokságban is diadalmaskodtak, ráadásul a csapat megvédte címét és ismét indulhat az ifjúsági Bajnokok Ligájában. Micsoda idény, szép volt fiúk!!

U19-es Elitliga döntő, Giulești Rapid stadion (Bukarest): FK Csíkszereda – Kolozsvári Universitatea 3:0 (1:0)

Gólszerző: Biró (41.), El-Sawy (73.), Csala (80.).

FK Csíkszereda: Karácsony – Bărăbaș, Gergely, Vereguț, Hadnagy – Balázs, Csala (Albu 87.), Bujdosó – El-Sawy (Nagy 87.), Sándor (Sebestyén 87.) – Biró (Szakács 71.). Vezetőedző: Demény Norbert.

Kolozsvári U: Bledea – Fărăgău (Moraru 56.), Podea (Deac 56.), Balan, Uțiu – Neacșu, Molnár (Morar 76.), Moraru, Călugăr, Cucoș (Kolbasz 56.), Vînău (Coman 76.). Vezetőedző: Marius Suller.

Szép Zoltán