Az UEFA svájci székhelyén megszervezett sorsoláson kiderült, ebben az évben török ellenféllel szemben lép pályára az elmúlt szezonban hazai szinten mindent megnyerő U19-es csapatunk az Ifjúsági Bajnokok Ligája (UEFA Youth League, rövidítve UYL) első fordulójában. Az ellenfél nem más, mint a nagy múltú isztambuli Galatasaray SK korosztályos bajnokcsapata lesz. 

A Galatasaray U19-es gárdájának keretét a Transfermarkt adatai szerint három kivétellel csupa török tehetség alkotja. A gárda kapusa, a 19 éves Yilmaz Aktaz Kölnben született és Németországban kezdett futballozni. Egy évvel ezelőtt a Trabzonspor U19-eseitől igazolt Isztambulba. Kirgizisztánban látta meg a napvilágot a jobbszélső Beknaz Almazbekov, aki a felnőtt kirgiz válogatottban is bemutatkozhatott júniusban. Mianmar ellen 2–0-ra nyertek mérkőzést. A középpályán vitézkedő Pape Youssou Niang pedig szenegáli és a török ifjúsági szuperligában (Süper Lig) egy gól fűződik a nevéhez.

Érdemes még megemlítenünk a klub saját nevelésű játékosát, a 17 éves Emirhan Kayart, aki valószínűleg pályára fog lépni a szeptember 21-én esedékes Románia U18-Törökország U18 barátságos válogatott mérkőzésen is.

A Galatasaray fiataljai bajnokként képviselhetik a klub bordó-sárga színeit a nemzetközi porondon, miután a 2021/2022-es bajnokságot 3 pont előnnyel behúzták a városi rivális Beşiktaş U19-esei előtt. Az előző szezonban a 20 csapatos mezőnyben 27 győzelem mellett hat alkalommal szenvedtek vereséget és öt döntetlent játszottak, gólkülönbségük 81-37 volt.

A török csapat hazája egyik legnépszerűbb és legeredményesebb klubja. Felnőtt szinten 22-szeres bajnok, 18-szoros kupagyőztes, 16-szoros szuperkupa-győztes. A csapat 2020-ban megnyerte az UEFA-kupát és az UEFA-szuperkupát is. A 2019/2020-as szezonban azt a ritka bravúrt érték el, hogy egyaránt élen végeztek a honi pontvadászatban (Süper Lig), a török kupában és az UEFA-kupában is. A csapat hazai mérkőzéseit a 2011-ben átadott 52 280 férőhelyes Nef Stadionban játssza.

Az UYL párharcunk első mérkőzését szeptember 14-én hazai pályán játsszuk, a visszavágót pedig október 5-én rendezik Isztambulban. Továbbjutás esetén fiataljainkra az ukrán Rukh Lviv és a lengyel Zagłębie Lubin párharc győztese várna a következő körben.

Farkas Endre