Még néhány napig tart a csend az FK Csíkszereda edzőpályáin. A jövő héttől benépesülnek az öltözők, elkezdődnek az edzések, indul a felkészülés a bajnokságok tavaszi fordulóira. Az új kihívások előtt még visszatekintünk kicsit a (dicső) múltba. Ezúttal az elmúlt két szezonban sikert sikerre halmozó U19-es labdarúgó csapatunk néhány tagjával beszélgettünk.

Karácsony Márk, Omar El Sawy és Gergely Botond meghatározó tagjai voltak az FK Csíkszereda U19-es „aranycsapatának”. A három játékost Nagy Emese hívta meg egy kis múltidéző beszélgetésre.

Történelmet írtak

Karácsony Márk kapusként volt részese a csíki labdarúgás (eddigi) legnagyobb sikereinek. A hálóőr a 2020/2021-es szezonban is szerepet kapott, ám főszerepet kétségkívül az előző szezon sorozataiban osztottak neki. Rendkívül fontos pillanatokban bemutatott bravúros védéseivel oroszlánrészt vállalt a triplázó, bajnok-, kupa- és szuperkupa-győztes csapat sikereiből.

Karácsony Márk | Fotó: Pál Zoltán

„Én már egész kicsi korom óta első szerettem volna lenni mindenben. Az első akadémiai évünkbe nem tudtunk diadalmaskodni, U17-ben pedig lett volna esélyünk, de sajnos a Covid miatt lezárták a bajnokságot. Ez nagyon rosszul érintett, mert akkor nagy esélyünk volt bajnokságot nyerni. Aztán U19 első évében elértük a célunkat, és nagy meglepetésre legyőztük a Hagi fiataljait a fináléban, és mi lettünk a bajnokok” – idézte fel Márk, majd folytatta a visszaemlékezést:

„A 2021 es bajnoki cím is felemelő érzés volt, de a tavalyi szereplésünk az valami hihetetlen volt számomra. Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy triplázni tudtunk. Olyan dolgot vittünk véghez, amit még profi szinten is kevesen tudnak, történelmet írtunk a városnak, Erdélyben és az egész országban” – fogalmazott a kapus. Mint elmondta, úgy érzi, hogy minden tőle telhetőt megtett a csapat érdekében, aminek meg is lett az eredménye.

„Nagyon jó szezont futottam, hiszen úgy hoztunk le három döntőt, hogy nem kaptam egy gólt se, a bajnoki elődöntőbe két 11 -est is kivédtem, ami a fináléba juttatott, de ehhez kellett a csapattársaim segítsége is”.

Márk elmondta azt is, hogy ugyan jó érzés visszagondolni a sikerekre, de már leginkább a jövő foglalkoztatja. „Azóta a felnőtt csapat tagja vagyok. Ebben az idényben második számú kapus voltam, de hála Istennek be tudtam mutatkozni, már van 4 meccsem a felnőtteknél, és 3. ligában is játszottam már pár mérkőzést. Az a célom, hogy ebben az idényben még több lehetőséget kapjak és tudjak élni vele” – mondta Karácsony Márk.

Gólok minden szinten

Omar El Sawy a 2020/2021-es szezonban még csupán pillanatokat kapott az U19-es csapat tagjaként, ám az előző idényben kulcsszereplővé lépett elő. Omar bemutatta azt az elképesztő bravúrt, hogy minden sorozatban, a bajnokság, a kupa és a szuperkupa döntőjében is gólt szerzett. Ráadásul ő lőtte az FK Csíkszereda első és eddigi egyetlen találatát az UEFA Youth League-ben.

Omar el Sawy | Fotó: Pál Zoltán

„Emlékszem, egy éve nem voltam túl jó úton, nehezebben kezdtem a bajnokságot és a rájátszást is. Folyamatos nyomás nehezedett rám, hogy feljussunk a 2021-es bajnokcsapat szintjére, és az, hogy az év végén nem voltunk a selejtező posztokon, plusz stresszt hozott bennünk. Elmondhatom, hogy hihetetlenül nehéz év volt, amíg bajnokok lettünk” – kezdett bele beszélgetésünkbe a játékos. Omar szerint a hármas siker eléréséhez rendkívüli odaadásra és még nagyobb vágyra volt szükség. „Nagyon nehéz év volt, az alapbajnokság utolsó két fordulójában dőlt el minden, és sokszor nagyon jó csapatok ellen játszottunk, amelyek ellen jóval a megszokott szintünk fölé kellett emelkednünk a siker érdekében” – tette hozzá.

A játékos szerint a döntő igazán különleges pillanat volt.

„Olyan meccs volt, amit egyikünk sem fog elfelejteni, olyan meccs, amely 90 percben összegezte az évünket. Egy meccs, amelyen szenvedtünk, domináltunk, gyönyörű gólokat szereztünk, és sikerült nyernünk egy hihetetlen stadionban. Nehéz leírni az érzéseket, amiket átéltem, de azt mondhatom, hogy gyönyörű pillanat volt”.

Pedig nem volt könnyű a beilleszkedés

„Nyáron egy individualistább mentalitással csatlakoztam a csapathoz és nagyon nehezen tudtam alkalmazkodni az edző stílusához, de idővel sikerült. Megváltozott a gondolkodásmódom, és elmondhatom, hogy mindent beleadtam, hogy segítsem a csapatot, hogy végül mindent megnyerjünk” – mondta el. Mint hozzátette: a bajnokság megnyerése fontos pillanat volt a pályafutásában, segített neki az első csapatba lépni, és megszerezni a szükséges önbizalmat ahhoz, hogy ott megállja a helyét. Azzal is tisztában van, hogy még nagyon sok dolga van. „Remélem, annyit vagy még többet segítünk a csapatnak, mint az előző évben minden célunk elérésében” – fogalmazott Omar El Sawy.

Több éves folyamat

A 20. életévét éppen ma (január 11-én, szerk. megj.) betöltő Gergely Botond mindkét szezonban meghatározó tagja volt a sikeregyüttesnek. Az időközben Magyarországra, a Zalaegerszegi TE csapatához igazoló védő szívesen idézte fel a korábbi sikereket.

Gergely Botond | Fotó: Pál Zoltán

„Mindenki arról álmodott a csapatban, hogy bajnokok lehessünk és a Youth League-ben játszhassunk majd. Ezt a bajnoki címet több éves folyamat előzte meg és ez akkor kezdődött amikor U16-os korunkban beköltöztünk az akadémiára. Ekkor kezdett el összekovácsolódni a csapat és ezt pár év múlva sikerült megkoronázni két bajnoki címmel és kupa győzelemmel meg egy szuperkupa győzelemmel is” – tekintett vissza Botond. Mint elmondta, számára a győzelem pillanata „leírhatatlan”, hiszen egy álom vált valóra, amikor sikerült megnyerni a bajnoki címet.

“Mindenkin látszott a nagy öröm, hogy a sok munka gyümölcse végre beérett és így belekóstolhattunk egy magasabb szintű fociba az UEFA Youth League-ben”.

Boti úgy érzi, hogy a pályán nyújtott teljesítményén kívül próbálta a pályán kívül is motiválni a csapatot és egyben tartani és vezér lenni. Kiemelte, hogy több ilyen karakter is volt a csapatban és ez is segített a bajnoki címek elérésében.

„Azóta eligazoltam Csíkszeredából és Zalaegerszegen focizom. A mindennapjaim az edzésekkel és a meccsekkel telnek. Amikor nincs edzés, akkor a barátnőmmel vagyok, hisz ő is kint van velem Zalaegerszegen. Nagyon sokszor kijárunk a közeli Gébárti-tóhoz sétálni vagy épp a várost “fedezzük” fel. Nagyon szívesen gondolok vissza a Csíkszeredában eltöltött éveimre, hiszen nagyon sok szép emlék köt oda” – mondta el Gergely Botond.

Ezúton is kívánunk további sok sikert, fiúk!

Nagy Emese, Farkas Endre