Év végi visszatekintő sorozatunkban ezúttal a másodosztály csapatainak egész éves teljesítményét vizsgáljuk a megszerzett pontok tekintetében.

Az év végéhez közeledve számos mutatót figyelembe véve lehet vizsgálni a csapatok teljesítményét. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elemzését alapul véve, lássuk, melyek voltak a legponterősebb csapatok a Liga 2. mezőnyében. A kimutatásban figyelembe vettük az összes másodosztályú csapatot, amely a 2022-es naptári évben pályára lépett a bajnokságban.

Konkrétan ezeket az időszakokat vizsgáltuk:
– a 2021/22-es alapszakasz utolsó 3 fordulója
– a 2021/22-es szezon rájátszása
– a 2022/23-as alapszakasz első 16 fordulója

A 25 megvizsgált klubból – kivéve az előző kiadást negatív eredménnyel végző Astrát – 11 olyan van, amelyik meccsenként legalább 1,5 pontot termelt. A képzeletbeli táblázatot a 11. helyen az egyetlen, az előző szezonban Liga 1-ben szereplő csapat, a Dinamo Bukarest zárja. A fővárosi vörös-fehérek 1,5 pontot szorgoskodtak össze meccsenként. Őket követi az Unirea Slobozia , 1,58 pont/meccsel.

A nyáron a Liga 1-be felkerült három csapat közül a Petrolul Ploiești 1,61 pont/mérkőzéses teljesítménnyel az utolsó a kategóriában, majd a Kolozsvári U következik (1,84 pont/mérkőzés), míg az FC Hermannstadt az egyetlen csapat, amelyik elérte a mérföldkövet, a meccsenkénti 2 pontot.

Az Oțelul Galați, az egyetlen frissen feljutott csapat a legjobb 11 közül. Dorinel Munteanu együttese, természetesen csak az idei szezon eredményei alapján, a 2. helyen áll. Pontátlaguk 1,93 pont a 16 lejátszott mérkőzésen.

A többi, aktuálisan a másodosztályban szereplő csapat így követi egymást a pont/meccs táblázaton:
3. Unirea Dej – 1,92 pont / meccs
4. CSA Steaua – 1,89
5. FK Csíkszereda – 1,88
7. Jászvásári Poli – 1,84
8. Bodzavásár – 1,68

Amint a szezon során több elemzésben is hangoztattuk, a mérkőzésenkénti 2-es pontátlag minden bizonnyal biztosítaná az első osztályba való feljutást csapatunk számára. A remélt átlagot azonban egyelőre nem értük el, az őszi szezonban ez a mutatónk 1,56. Az előző bajnokság tavaszi fordulóiban ennél jobb teljesítményt nyújtott a csapat. A 2021/2022-es alapszakasz tavaszra maradt három mérkőzésén 7 pontot zsebeltünk be (2,33-as átlag), míg az alsóházi rájátszásban hat mérkőzésen öt győzelemmel 15 pontot szereztünk, ami 2,5 mérkőzésenkénti átlagot jelent.

Az összesített eredménymutató alapján elért ötödik helyezésünk egyáltalán nem mondható rossznak, ám az új bajnokság őszi fordulóiban meglehetősen hullámzóan teljesített a csapat. Mindez azonban pusztán statisztika, a legfontosabb, hogy a téli felkészülés után testben és lélekben megerősödve vágjunk neki az alapszakaszból hátralevő három találkozónak. A ponthátrányunk miatt ugyan sorsunk nem csupán a saját kezünkben van, ám három győzelem minden bizonnyal elegendő lenne a felsőházi rájátszás eléréséhez. Ott pedig, mint tudjuk, bármi megtörténhet.

Farkas Endre