2022. március 27. 14:00: Nagyváradi LPS Bihorul – FK Csíkszereda

Mindhárom hétvégén pályára lépő elitligás csapatunk idegenben szerepel.

Legtávolabbra az U17-es akadémistáink utaznak, ők mérkőzéselőzetesként Nagyváradig buszoznak. Természetesen meccsnap előtti, azaz szombati indulással, hiszen a 400 kilométer – a tachográf diktálta kötelező megállókat is figyelembe véve – legkevesebb hét órát vesz igénybe. Az Elitliga Nyugati csoportjának alsóházi rájátszása keretében zajló találkozóra, Nagyvárad legpatinásabb sportlétesítményének gyepén kerül sor.

Az egykori Rhédey-parkban 1985. június 4-én felavatott, egyszintes és két tornyos „Sport-Pavillon” ma is áll. Az eredetileg bálterem és vendéglő rendeltetésű épületet, jelenleg a LPS Bihorul Sportszakközépiskola ügykezeli.

A Sport-Pavillon közvetlen szomszédságában fekszik a ma Ifjúság, hivatalosan: Tineretului megnevezést viselő sporttelep – atlétikapályával övezett – futballpályája. A feljegyzések szerint, 1902. június 2-án, itt zajlott az első nagyváradi labdarúgó mérkőzés és a patinás, a közbeszédben NAC-ként emlegetett Nagyváradi Atlétikai Club 1910-es alapítását követően, egy ideig, itt játszotta hazai mérkőzéseit.

Apropó NAC, ez (volt) egyetlen csapat, amely Magyarországon, majd Romániában is bajnokságot tudott nyerni. Magyarországon 1944-ben, Romániában pedig 1949-ben ért a csúcsra. A kommunizmus térhódítását különböző nevek alatt bújtatva, ideig-óráig túlélő egyesület, 1963-ban megszűnt. Újjáalakítására, néhány lelkes nagyváradi sportrajongó kezdeményezésére, 2017-ben került sor. A NAC Labdarúgó Egyesület tevékenysége egyelőre az utánpótlás-nevelésre korlátozódik.

AZ FK Csíkszereda U17-es akadémistái a partiumi magyar futballtörténelem szentélyébe készülnek pályára lépni. Vasárnap délután legényeink ott fociznak, ahol a legendás NAC futballcsapata szárnyait bontogatta anno. Ott, ahol a szögletrúgást megelőzően, a kapu mögé tekintve, nagy idők tanújaként a Sport-Pavillon mosolyog vissza. A Sport-Pavillon – amely, ha beszélni tudna, magyarul szólna hozzájuk.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. március 25.