A tizenharmadik forduló eredményei nem alakultak jól számunkra. Csapatunk – az előző játéknaphoz hasonlóan – ismét döntetlent játszott, miközben a tíz összecsapásból nyolc eldőlt. Ezeken a közvetlen riválisok közül négyen is nyertek, így a felsőházi rájátszásért folytatott csatában, egyelőre teret veszítettünk. Azonban nincs sem idő, sem ok a sajnálkozásra. Amennyiben a téli szünetig hátralévő három fordulót három győzelemmel zárjuk, az első hatba kerülés célkitűzése kézzelfogható közelségben marad.

2022. november 8. Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Dobogó: A Szlobozia a második helyre lépett

Dés elleni diadalával, a Bukaresti Steaua az alapszakaszgyőzelem fő esélyesévé vált. A honvédelmi minisztérium csapata, az esélytelenek nyugalmával és az állami költségvetési apanázs biztonsága közepette, a kilencedik forduló óta tetszeleg éllovasként. Ami a désieket illeti, kérdéses, hogy a bajnoki menetelés első felének bravúrcsapata bírja-e szusszal a téli szünetig. Különösen, hogy a Dési Unirea játékosai a következő két fordulóban két közvetlen riválissal néznek farkasszemet.

A Galac elleni sikerével a Szloboziai Unirea, jobb gólarányának köszönhetően, a második helyre lépett. Idén, a nagyalföldiek legutóbb a negyedik forduló után voltak ennyire magasan. De számukra sem lehet megállás, hiszen a Jászvásári Politechnika, egyetlen ponttal lemaradva, ott lóg a nyakukon és további három csapat hátránya egyetlen győzelemnyi távolság.

Ahol a part szakad: Tülekedés a 6. helyért

A tizenharmadik fordulóban, a felsőházba igyekvő csapatok összecsapásain az FK Csíkszereda – Dinamo mérkőzés volt a kakukktojás. Természetesen nem az eszement ultrák hangbombával fűszerezett gyalázkodására, hanem az eredményre gondolunk. Győzelmével a Steaua, a Szlobozia, a Jászvásár és a Bodzavásári Gloria is nagyot lépett előre. Például a Gloria beérte a legutóbbi három játéknapon egyetlen pontot szerző Galaci Oțelul gárdáját és a zsinórban második döntetlenét játszó FK Csíkszeredát is.

 CsapatMeccsPontGKZsM
1.Bukaresti CSA Steaua132928:14+3 pont
2.Szloboziai FC Unirea 04132520:8-1 pont
3.Dési Unirea132522:17-1 pont
4.Jászvásári Politehnika132415:8-2 pont
5.FK Csíkszereda132218:8-4 pont
6.Bodzavásári Gloria132218:14-4 pont
7.Galaci FC Oțelul Suporter Club132214:11-4 pont
Megjegyzés: Arra számítunk és azzal számolunk, hogy a két pont/meccs teljesítmény elégséges lesz a rájátszáshoz és nagy valószínűséggel a közvetlen élvonalbeli tagság kiérdemléséhez is. Ezt tekintjük tehát az idei teljesítmény zsinórmértékének.

Az ácsingózók: öten maradtak lőtávon belül

A ponthátrányt tekintve, az üldözőbolyból a hatodik helyre öten érhetnek oda. Ehhez azonban igencsak huszáros hajrát kell bemutatniuk. Az általunk korábban is esélyesként szamon tartott Bukaresti Dinamo (18 pont), Concordia Chiajna (17 pont) és Sellemberki CSC (17 pont) hármasa mellett, a Szlatinai VSK (19 pont) és a Brassói FC (19 pont) tartozik még ebbe a körbe. Velük kapcsolatosan már a következő játéknapon tisztulhat a kép, hiszen a Concordia a Steauat, a Brassó pedig Jászvásárt fogadja, a Sellemberk és a Szlatina pedig egymással kel – képletesen szólva – birokra.

Az esélyesek különcsatája: Ott vagyunk a dobogón

A Jászvásár, majd a Dinamo elleni döntetlennek köszönhetően, az általunk a bajnokság kezdetén a felsőházra esélyesnek gondolt csapatok elleni csatában, az FK Csíkszereda – az utóbbi két játéknap eredményeinek tükrében – némileg teret veszített. Jó hír, hogy a szerzett pontok tekintetében csapatunk, a Steaua és a Jászvásár mögött, holtversenyben ugyan, de továbbra is ott van a dobogón.

Az alapszakasz kétharmadához érkezve, az FK Csíkszereda esetében az a gond, hogy miközben a közvetlen riválisok ellen csapatunk hét mérkőzésen 11 pontot szerzett, a mezőny további tagjai ellen, igaz eggyel kevesebb alkalommal, ugyancsak tizenegy pontot tudott begyűjteni. A felsőházba jutásért folytatott küzdelemben, a Dican-fiúknak éppen ezen a téren kell javulniuk. Különösen, hogy a tavalyi idényben, a feljutásért harcoló közvetlen riválisoknál ezeken a meccseken voltunk sokkal eredményesebbek. A téren a téli szünetig csapatunknak nagyot lehet és kell változtatnia. A folytatásban ugyanis jelentős teret kell nyernünk!

 FKSTEGLOGALSZLOJÁSZDésSELDINCON PontDMDPPAR
FK  3:2    XV.0:00:1 22 p711 p52%
Steaua0:4 XVI.1:0 2:12:0    29 p613 p72%
Gloria    XVIII  1:02:1XV. 22 p57 p47%
GalacXVIII 1:1  0:0   1:0 22 p89 p38%
Szlobozia0:1XVII 1:0 0:0XV.    25 p55 p33%
Jászvásár0:0 1:0    XVIIXV.2:1 24 p712 p57%
Dés2:1 XIV.2:0 1:2   1:1 25 p711 p52%
Sellemberk 1:1 1:11:1 1:1 XVIII  17 p67 p39%
Dinamo 1:2 1:31:0 2:3    18 p87 p29%
Concordia XIV.  XVI.  0:10:1  17 p64 p22%
Magyarázat: DM – közvetlen mérkőzések száma, DP – a közvetlen mérkőzéseken szerzett pontok száma, PAR -a megszerzett és a megszerezhető pontok aránya

Tizennegyedik: újabb két rangadó

A tizennegyedik játéknap négy kemény összecsapást, közülük két igazi rangadót ígér. Nyitányként, péntek este a Concordia – Steaua derbire kerül sor, majd szombaton 11-től a Dés – Bodzavásár ki-ki mérkőzés mellett, a Viitorul Pandurii a Szlobozia alakulatát fogadja. Egy órával később Brassóra összpontosul a figyelem, a Jászvásári Politechnika ugyanis a Cenk alatt vendégeskedik. Az első hatba igyekvő további riválisnak ugyan papíron könnyebb összecsapása következik, de az utóbbi játéknapok kiélezett csatáit látva, mindenkinek keményen meg kell dolgoznia a sikerért. Minden kisiklással ugyanis, teret veszítenek.

FK Csíkszereda: kötelező a győzelem

A Jászvásár és a Dinamo elleni rangadókat követően, csapatunk a felsőházba jutásért folytatott versenyfutás kötelező pontgyűjtő szakaszához érkezett. A téli szünetig hátralévő három fordulóban két kiesőzónában tanyázó csapat mellett, a sellemberki vörös lovagokkal mérhetjük össze tudásunkat. Első állomásként, a hullámzó teljesítményű, hazai mérkőzéseit Clinceni-ben játszó Konstancai Unirea együtteséhez látogatunk. A mindössze négy győzelemmel a táblázat utolsó negyedében szerénykedő, elsősorban az FCSB fiatal játékosaira építő alakulat esetében intő jel, hogy hazai pályán a Bodzavásári Gloria és a Viitorul Pandurii csapatait is megtréfálta, legutóbb pedig az élmezőnyhöz felzárkózni igyekvő Szlatinai VSK számára parancsolt megálljt. Ezzel együtt, az FK Csíkszereda számára kötelező a győzelem. A győzelem, amely teret nyit a dobogó felé.