Fiainknak, akárcsak tavaly, idén sem kedvezett a bajnoki sorsolás. Egy évvel korábban a Steaua otthonában kezdtünk, majd az élvonalból kieső Astra volt a vendégünk, aztán Plojestre látogattunk és a Concordiaval játszottunk hazai környezetben, végül az ötödik fordulóban a Medgyesen csaptunk össze a Nagyszebeni Hermannstadt gárdájával, a hatodik játéknapon pedig a Kolozsvári U látogatott Csíkszeredába. A hat csapat közül három már az élvonalban kergeti a labdát, a Concordia az osztályozó visszavágójának végjátékában bukta el a feljutást, a Steaua – feljutási jog híján – a felsőházi rájátszásban szórakozott.

A friss idény első öt fordulójában a dejá-vu érzést keltő Steaua és Concordia mellett, a szintén feljutásra pályázó, az előző idényben remekül összekovácsolódó Bodzaforduló és a tavaly éppen a csapatunk kárára a rájátszásba jutó Szlobozia lesz az ellenfél.

De ne fussunk annyira előre, hiszen minden nagy menetelés, az első lépéssel kezdődik, futballnyelven minden bajnoki évad az első mérkőzéssel indul. Erre szombaton, 2022. augusztus 6-án délelőtt 11 órai kezdettel a Dés városi stadion, meglehetősen gyatra, gyepszőnyegén kerül sor.

Csapatunk a második vonalban még nem szerepelt Désen, de a helyi Unirea idén február 26-án már vendégszerepelt Csíkszeredában. Akkor Kovács Lóránd és Jelena Richárd góljaival csapatunk magabiztos sikert aratott és két fordulóval az alapszakasz vége előtt komoly esélyei voltak a felsőházi rájátszásra.

Az FK Csíkszereda legénysége természetesen ezúttal is a győzelem reményében indul útnak. Dés irányába utazva, bizonyára Csüröséknek eszébe jut a két évvel korábbi lénárdfalvi diadal. Az út a Nagybánya szomszédságában levő nagyközségbe ugyanis – földrajzi értelemben – Désen keresztül vezet. A 2020-as járványhelyzet miatt a megszokottnál később, augusztus 29-én játszott mérkőzésen, csapatunk Bara góljával szerezte meg a három pontot. A sikerben a társak mellett, a büntetőt hárító Ribánszki László is alaposan kivette részét.

Amúgy az FK Csíkszereda – Dési Egyesülés sportviszonya nem új keletű. A két klub a harmadik vonalban is többször találkozott egymással. A 2018/19-es idényben, amelynek végén az FK Csíkszereda feljutást ünnepelhetett, a feleket éppen a záró fordulóra állította egymás ellen csatasorba a sors. Döntetlen lett, de 2019. május 25., a második vonalba jutás ünnepnapjaként vonult be az 1904 júniusa óta íródó futballtörténelmünkbe.

A felek eddig öt alkalommal találkoztak, abból négyszer az őszi, illetve tavaszi idény zárófordulójában. Nyolc ötös gólarány mellett, két FK győzelem és három döntetlen az eddigi mérleg.

2022. február 26.FK Csíkszereda – Dési Egyesülés2:0Liga 2
2019. május 25.FK Csíkszereda – Dési Egyesülés1:1Liga 3
2018. november 30.Dési Egyesülés – FK Csíkszereda2:2Liga 3
2016. május 28.Dési Egyesülés – FK Csíkszereda1:1Liga 3
2015. november 20.FK Csíkszereda – Dési Egyesülés2:1Liga 3

Ha a dési és csíki fiúk a harmadik ligában zárták, összecsapásukkal ezúttal nyitják az idényt. Reméljük számunkra kedvezően, FK Csíkszereda győzelemmel.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. augusztus 3.