A nyitófordulóbeli ellenfelünk, a Dési Egyesülés tavaly jutott fel a második vonalba és az alapszakasz végén – a helyi sporbarátok várakozásait felülmúlva – a kilencedik helyen végzett. A meggyőző teljesítményüket az alsóházi rájátszában is folyatatták, ahol a B jelű csoportban öt győzelem és egyetlen vereség volt a mérlegük. A teljes alsóházi mezőnyben, hasonló teljesítményre csak az FK Csíkszereda volt képes.

A csapat nagyrésze egyben maradt, így Militaru Dragoș vezetőedző javarészt a megszokott és általa jól ismert játékoskeretre számíthat. A nyáron a désiek semmit sem bíztak a véletlenre, a teljes Liga 2-es mezőnyben elsőként, már június 16-án elkezdték a felkészülést. Nem átigazolásokkal, hanem munkával erősítettek. A keretfrissítéssel sem maradtak adósak, a fiatal szabálynak megfelelő három játékos – Maftei, Fulga és Călugăr – mellett, a támadó középpályásként bevethető, amúgy marosvásárhelyi születésű Greu Răzvan a legnagyobb név.

Két hetes hazai alapozást követően kezdték al a felkészülési mérkőzések sorát. Az első két találkozót élvonalbeli csapatok ellen játszották, majd július utolsó hetében előbb a Kolozsvári Sănătatea ellen gurítottak egy tucatot (12-1), aztán a Kolozsvári CFR második csapatának rúgtak kettőt (2-0), majd a gólesőt a Besztercei Gloria ellen zárták (7-2). Bár az ellenfelek a második vonalban megszokottaknál szerényebb játékerőt képviselnek, a húsz rúgott gól megsüvegelendő teljesítmény. Ebből hatot Pop Alex, ötöt Cocian Angelo jegyzett. Mindketten 2000-es születésűek.

Az összeszokottság mellett, a fiatalság a Militaru vezette gárda másik sajátos ismérve. Különösen, hogy nem csak a játékozos zöme, hanem maga a tréner is fiatal. A maga mindössze 32 éves életkorával, az első két vonalban tevékenykedő vezetőedzők közül a legfiatalabb.

Az amúgy Zsilvásárhelyi születésű fiatalember a 4-3-3-as játékrendszer elkötelezettje. Désen 2020. Január 18-án ült le először a kispadra és az előző idényben csapatával, harcminc rúgott és 20 kapott gól mellett, 25 mérkőzésen 13 győzelem, 4 döntetlen és 8 vereség volt a mérlege. A Románia Kupában az alacsonyabb osztályban szereplő csaptok ellen két sikeres mérkőzést követően, a Nagybányai Minaur ellen véreztek el. Amúgy az FK Csíkszereda csak a negyedik fordulóban kapcsolódott be és a désieknél egyetlen fordulóval menetelt tovább.

Az előző idényben Désről a Steaua mellett, a Bodzavásári gárda is vesztesen távozott, a Hermannstadt pedig döntetlenre végzett. Ezzel együtt a szamospartiak erődítménye nem bevehetetlen, hiszen a helyi Városi Stadionban az alapszakaszban a Petrolul, a rájátszásban pedig a Viitorul Pandurii is nyerni tudott.

Amúgy újoncként, a Dési Egyesülés tavaly is hazai pályán kezdett és kapott ki két góllal a Szloboziai Unireatól. Reméljük, hogy ezúttal sem lesz másképp.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. augusztus 5.