Bár a futball nem kártyajáték, mégis van amikor kifejezetten rossz a lapjárás. Erről leginkább Enache Costel, az Unirea Szlobozia hétfőn felmondott edzője tudna beszélni. A román szakembernek a német hangja Werner Bürger lehetne.

Ráduly Róbert Kálmán, 2023. március 16.

A baj sosem jár egyedül, szoktuk mondani és a szólás – a Liga 2 idei alapszakaszának végjátékára is igaznak bizonyult. Erre esettanulmányként az FK Csíkszereda mellett, a Szloboziai Unirea együttese szolgálhat.

Első eset: FK Csíkszereda

Az egyaránt pocsékra sikeredett őszi idényzárást és késő téli nyitófordulót követően, csapatunk felsőházi ábrándjait az utolsó előtti fordulóban csak a kötelező győzelem tarthatta életben. Miután Galacon korán hátrányba kerültünk, a bekapott gólt követő, hosszabbítással együtt bő nyolcvan percnyi játékidőben a gólszerzés helyett a lapgyűjtésben jeleskedtünk. Ha szó szerint vesszük, védelmünk számára kiváló volt a lapjárás. Alig hat perc leforgása alatt az Apró-Kelemen belső védőpáros mindkét tagja kiérdemelte a sárga lapos figyelmeztetést.

Mindkettőjüknek ez volt a negyedik. A kispadon – az amúgy sem hízelgő eredmény mellett – a stáb derék tagjainak már azért is fájhatott a feje, hogy a hátsó alakzatot a következő meccsen kikre alapozzák. Improvizáltak és lett is baj belőle. Az alkalmi beugrók hathatós közreműködésével a Viitorul Pandurii két gólt szerzett és három ponttal távozott Csíkszeredából. Bár nem kártyáztunk, így lettünk a rossz lapjárás áldozatai.

A fentiekért valószínűleg nem ülök a billentyűzet elé, csakhogy ma szembejött velem Enache Costel hétfői lemondása. Miután csapata, az utolsó fordulóban hazai pályán döntetlenre végezve, nem jutott be a rájátszásba, a derék tréner már vasárnap, közvetlenül az utolsó sípszó után bejelentette lemondását. Természetesen szóban, hiszen ha a hosszabbításpercekben papírért és ceruzáért küld, az lett volna világra szóló furcsaság. Döntése mellett másnap is kitartott.

Második eset: Szloboziai AFC Unirea 04

A Szlobozia és az FK Csíkszereda az idény során és különösen annak utolsó fordulóiban meglehetősen hasonló pályát futott be. Példának okáért, a tizennegyedik fordulót követően az AFC Unirea 04 volt a második, az FK pedig a harmadik. Más példa: az utolsó öt fordulóban a Szlobozia három, az FK Csíkszereda pedig két pontot gyűjtött. Ráadásul a nagyalföldi gárda a nyolcadik forduló kivételével végig az első hatban tanyázott, a végelszámolásnál fennálló hármas pontegyenlőségnél vesztét a kedvezőtlen közvetlen eredmények okozták.

No meg a kifejezetten rossz lapjárás, tegyük hozzá gyorsan, hiszen az utolsó előtti játéknapon, a Bodzavásár ellen elszenvedett 3:1-es kudarc során, három szloboziai védő is sárgát kapott. Ez egymagában nem föltétlenül lenne rendkívüli, azonban ez volt a bajnoki idény során Ibrian hetedik, Perju és Lazăr negyedik figyelmeztetése. Emiatt, az alapszakasz felsőházi rájátszásról dönteni hivatott utolsó fordulóban a tősgyökeres szloboziai Ibrian és Lazăr, a tengerparton született Perjuhoz hasonlóan, a lelátóra szorult.

Búcsúmeccsének bizonyuló Brassó elleni összecsapáson Enache Costel mester a nevezési lapra csereként csak öt mezőnyjátékost írt fel: az 1997-es születésű Golda mellett, négy fiatalt: Mustacăt (2002), Bolohant (2003), Boțogant (2004) és Dorobanțut (2004). A védelemben pedig improvizált, akárcsak a Viitorul Pandurii ellen az FK Csíkszereda stábja. Hasonló rossz lapjárás, hasonló végkifejlet: két kapott gól és elúszó rájátszás.