Az FK Csíkszereda hölgykoszorúja első élvonalbeli mérkőzését szombaton délelőtt 11:00 órától játssza. Az ellenfél a CSM Alexandria, az előző bajnoki évad negyedik helyezettje lesz. A Csíkszeredában sorra kerülő mérkőzésre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az idénybérlettel nem rendelkező sportbarátok, 10 lejes belépőjeggyel tekinthetik meg a mérkőzést.

Tíz éve a női focitérképen

Alexandria 2012 őszén került fel a romániai női labdarúgás élvonalának térképére. Az első idényében, a három földrajzi térségben zajló alapszakasz déli csoportjában a CS Brazi, a Real Craiova, a Bukaresti Fair Play, a Tergovistyei ISK és a Sporting Craiova voltak az ellenfelei. A teleormáni lányok a csoport utolsó előtti helyen végezve, az alsóházi rájátszásba folytatták. Az idény során játszott 16 bajnoki mérkőzésből ötöt megnyerve, végül az induló 18 csapat közül a 15. helyen végeztek.

Amúgy az első élvonalbeli mérkőzésükön, 2012. szeptember 9-én, a jó erőkből álló Brazi otthonában, sima 0-5-ös vereségbe szaladtak bele. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a női mezőnyben a nagy gólkülönbségű győzelmek – a férfiaknál megszokotthoz képest hevenyészettebb taktikai fegyelem és különösen a lányok zsenge kora miatt – nem számítanak szokatlannak.

A délalföldi csajok, a bemutatkozásuk óta eltelt tíz esztendőben éppen legutóbb futották a legjobb idényüket. A bajnoki bronzról csak a végjátékban lemaradva, a negyedik helyen végeztek. Három alapemberük komolyabb sérülése miatt, tavasszal ment el az érem.

A csapat játékereje a nyáron tovább csökkent. A hosszú távú sérüléslistán szereplő említett trió mellett, két további alapember vállalt munkát és hagyott fel emiatt a versenyszerű sporttal.Néhány fiatal játékos csapatba való beépítése mellett, a minél jobb helyezés elérése a cél. Tudjuk, hogy nem jelentünk ugyanolyan erőt, mint tavaly, de semmi sem lehetetlen – tolmácsolta Pistolea Călin, a CSM Alexandria lánycsapatának trénere, az új idénnyel kapcsolatos várakozásait a szakszövetség honlapszerkesztőinek.

Városi csapat, vidéki körülmények

Lányaink első ellenfele, július 26-án kezdte el a felkészülést. Az edzéseket helyben oldják meg, hétvégenként pedig felkészülési mérkőzéseket játszottak.

Mivel Alexandrian nincs megfelelő pálya, hazai mérkőzéseiket, a megyeszékhelytől mintegy 15 km fekvő Plosca település futballpályáján játsszák, amelyet stílusosan az Igazság és a Birsalma névre keresztelt utcák fognak közre. A meglehetősen szimpatikus utcanév társításon túl, Albu László csapata számára külön öröm, hogy – az egykörös alapszakaszprogramnak hála – ebben a naptári évben nem kell Teleormanba utazzanak.

Apropó kiszállások, az FK Csíkszereda sorsolása kifejezetten szerencsésen alakult. A három bánsági csapat mellett Resicabánya, Nagybánya és Galac is a Városi Stadionba látogat. Lányainknak sorrendben Székelyudvarhelyen (szeptember 11.), Marosvásárhelyen (szeptember 25.), Gyurgyevóba (október 23.), a Kolozs megyei Nagyiklódon (november 5,) és a Bukarest melletti Ciorogârlan (november 26.) lesz jelenésük.

Köztudott, hogy minden nagy utazás az első lépéssel, az FK Csíkszereda női csapatának élvonalbeli nagy utazása pedig az első mérkőzéssel kezdődik.

Ne szalasszuk el a soha vissza nem térő alkalmat, legyünk ott a lelátón a lányaink első Liga1-es mérkőzésén.

Kiáltsuk együtt: Hajrá csajok! Hajrá Szereda!

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. augusztus 26.