Frissen feljutott színmagyar együttesként, lánycsapatunk egészen jól teljesít. Mondhatni, amikor igazán szükség van, ott vannak lányaink a gáton. Nemcsak helyt álltak, hanem egyetlen fordulóval az alapszakasz vége előtt a felsőházi rájátszásba is befutballozták magukat.

2022. november 28. Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

A bajnoki cím a Kolozsvár – Temesvár tengelyen dől el

Bár a nyáron alaposan megerősödő Temesvári Politechnika komoly kihívónak mutatkozik, az idén is a Kolozsvári Universitatea a végső győzelem fő esélyese. A bajnoki címvédő együttes hölgykoszorúja, évek óta sikerrel veri vissza a babérjaira törő kihívói támadásait, így minden bizonnyal az idén is a pontvadászat élén végez. Még akkor is, ha az alapszakaszbeli rangadó zöld asztalnál történt elvesztése miatt kialakult pillanatnyi hátrányának ledolgozásához, a rájátszásban mind a tíz mérkőzését győzelemmel kell lehoznia. A bajnoki címvédő berkeiben bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi húsz évben az egykori kincses város jelenleg Universitatea név alatt futó hölgycsapatát, csak a Marosvásárhelyi FCM (2009/10-ben) és a Covid 19 (2019/20-ban) volt képes megfosztani a soros bajnoki címtől.

A Carmen a harmadik

A novemberi események tükrében, a Bukaresti Carmen 1937 a dobogó harmadik fokának nemcsak az egyik, hanem immáron a fő esélyese. A hazai mérkőzéseiket Gyurgyevóban játszó fővárosiak, a két kiemelkedő alakulat kivételével az összes találkozójukat győzelemmel zárták. A fő erősségük a jó védekezés, az eddigi hat góljukból gyengébbnek számító csapattól csak egyet kaptak.

Felsőház

A Nagykomlósi Banat Girls és a Vasas Femina mellett, meggyőző őszi teljesítményével az FK Csíkszereda ért oda az első hatba. A boldog Mikuláshoz, az Albu László irányította csíki lányoknak még a Banat Girls elleni rangadó sikeres megvívása hátra van, de a kizárólag magyarajkú játékosokból álló együttes számára a felsőházba kerülés fontos mérföldkőnek számit. Arról nem is beszélve, hogy a legjobb hatosban immáron két székelyföldi együttes is beverekedte magát. Legutóbb hasonlóra a 2010/11-es idényben volt példa, amikor a végelszámolásnál a Marosvásárhelyi AFC Municipal bajnoki címet, a Szentegyházi CS Metalul pedig ötödik helyet ünnepelhetett. Az FK Csíkszereda ott van tehát a felsőházban és lányaink a folytatásban is bizonyára megállják helyüket a gáton. A feladat világos: nemcsak a gáton lenni, hanem helyt is állni.

A CSM Alexandria a felsőházért folyó versenyfutás nagy vesztese. Korántsem meglepő módon, hiszen a teleormani csapat a nyitófordulóban vesztesen távozott Csíkszeredából, majd a második játéknapon a Banat Girls alakulatától is simán kikapott, aztán a Vasas Femina elleni hazai sikerét követően, a negyedik fordulóban az Aradi Piroș Security ellen is mindössze egyetlen pontra volt jó. A továbbiakban hozták ugyan a kötelező győzelmeket, de ez csak a hetedik helyre volt jó.

Alsóház

A CSM Alexandria mellett, a Nagybányai Fotbal Feminin és a Marosvásárhelyi MSE tudott féltucatnál több pontot gyűjteni. Igaz, a vásárhelyi csajok leginkább a székely riválisok ellen szívták fel magukat. Az FK Csíkszeredát sima hármassal küldték haza és a Vasas Femina is csak egyetlen ponttal távozott a Marospartról. Ennek tükrében, a Nagybánya elleni otthoni kudarc kifejezetten csalódásnak számít. Sokáig úgy tűnt, hogy éppen a máramarosi gárda az egyik kiesőjelölt, de a kilenc pontos előny jelentősnek számít.

A helyzet mégis csalóka, hiszen a Bukaresti Fair Play Joc Cinstit egyrészt nem utazott el Nagybányára, másrészt eme sportszerűtlenségért a szakszövetség hatpontos levonással sújtotta. A 2017 ősze óta folyamatosan a női élvonalhoz tartozó fővárosi egyesület természetesen az idén sem szeretne kiesni. Akárcsak a szebb időket megért, 2019 óta élvonalban játszó, 2020 őszén az alapszakaszt a harmadik helyen záró Aradi Piros Security sem. Egyelőre a csak a Galaci Universitatea lóg ki lefelé, mégpedig nagyon. A Duna-partiaknak nem új ez az állapot, hiszen sportszakmailag már a tavaly is búcsúztak az élvonaltól, de a Borgóprundi Heniu nyári visszalépésével mégis a Liga 1-ben folytathatták. Úgy tűnik azonban, hogy csak az ami késik, nem múlik mondás igazságtaralmát igazolandó.