Romániában a női futballnak harminc év alatt sem sikerült mélyebb gyökereket eresztenie. Bár a szebbik nem labdakergetése már 1990-ben elindult, a felnőtt szintnek álcázott versenysorozatban javarészt kislányok terelik-rúgják a labdát. Az idősebbek közül pedig sokan más sportágból igazoltak át és jellemzően a 18. életévüket követően próbáltak szerencsét a gyepen.

2022. október 31. Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Ég és föld

A fentiek tükrében egyáltalán nem meglepő módon kevés a képzett játékos és emiatt az igazán ütőképes csapat is ritka, mint a fehér holló. A legjobb és a legszerényebb csapatok között ég és föld a különbség. Természetesen ez nem csak a zömében tizenéveseket, avagy – ha úgy tetszik – kislányokat foglalkoztató alacsonyabb osztályokra igaz, hanem az élvonalra is. A bajnokságot bő évtizede uraló kolozsvári kirakatcsapathoz csak átmenetileg tud közel férkőzni egy-egy alakulat. Az utóbbi húsz évben az egykori kincses város jelenleg Universitatea név alatt futó hölgycsapatát, csak a Marosvásárhelyi FCM (2009/10-ben) és a Covid 19 (2019/20-ban) volt képes megfosztani a soros bajnoki címtől.

Évekig a kolozsváriakat a Vasas Femina szorongatta, a tavaly, a nyáron pénzügyi gondok miatt megszűnt, Borgóprundi Heniu volt a kihívó. A második helyre idén a Temesvári Politechnika az esélyes. Természetesen amennyiben a télen anyagi gondok miatt nem hull darabjaira a társaság. Egyelőre Kolozsvár mellett Temesvár emelkedik ki a mezőnyből és bár kettejük alapszakaszbeli csatáját a bajnoki címvédő nyerte, a párharcuk – az eddig látottak alapján – a rájátszásban dől majd el.

A harmadik hely kérdése nyitott

A dobogó alsó fokára a Bukaresti Carmen 1937 az esélyes, de a Nagykomlósi Banat Girls és a CSM Alexandria mellett a versenybe a Vasas Femina és az FK Csíkszereda révén, a székelyföldi lányoknak is lesz némi beleszólása. Természetesen ehhez előbb mindkét hölgykoszorúnak oda kell érnie a rájátszásba. Bár mindkét gárdának a saját kezében van a sorsa, az első hatba jutás sem Székelyudvarhelyen, sem Csíkszeredában nem ígérkezik sétagaloppnak.

Hátra van még a java

Akárcsak a Vasas Femina számára, az FK Csíkszereda esetében is hátra van még a java. Az Albu László trenírozta csíki lányok a hátralevő négy fordulóban a két csúcsesélyes mellett, a Banat Girls és a Bukaresti Fair Play Joc Cinstit csapataival találkoznak. A Vasas Femina sorsolása is felerészt hasonló, hiszen a kolozsvári és temesvári sztárcsapatokkal a székelyudvarhelyi lányok is összemérik tudásukat. A másik két ellenfelük a Bukaresti Carmen 1937 és a Galaci Universitatea. A szomszédvárak versenyfutásában jelenleg az FK-nak két pont előnye van, de a Vasas Femina egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Az udvarhelyi csajok Banat Girls elleni 4. fordulóból elnapolt mérkőzésének pótlására november 12-én kerül sor, Nagykomlóson. A csata tehát nyitott, de a papírforma szerint a két székely alakulat hiánya a felsőházból nagy csalódást jelentene. A Marosvásárhelyi SE várhatóan az alsóházban folytatja, annak dacára, hogy a pillanatnyi bajnoki rangsor második felében tanyázó csapatok közül egyetlenként, a másik két székely riválissal szemben négy pontot szerzett. Az MSE az FK-t három nullal küldte haza, a Vasas Femina ellen pedig 1:1-es bravúrdöntetlent játszott.

Lefele három csapat lóg ki

A Galaci Universitatea mégpedig nagyon, de a Nagybányai Fotbal Feminin és az Aradi Piroș Security csak paraszthajszállal jobb náluk. Esetükben a hozzáállással is komoly gondok vannak, hiszen a játékoskeret egy része rendszerint csak a hazai mérkőzéseken áll csapata rendelkezésére. Különböző okokra hivatkozva egyesek, különösen a távolabbi kiszállásokra el sem utaznak, de vannak olyan tapasztaltabb játékosok is, akik már az idény elején kikötik, hogy rájuk csak hazai pályán lehet számítani. Így aztán a zömében kislányok alkotta gárdák esetében a tíz vagy tizenegy nullás eredmények természetesnek számítanak és azon sem lepődik meg senki, hogy a galaciak Temesváron tizennyolc góllal maradtak alul. Nem kézilabdában, hanem futballban. Jóggal tehetjük fel a kérdést: szakszövetség, sportvezetők lányok és kislányok, kit és hogyan szolgál ez?

Ha mindez nem volna elegendő a Fair Play Joc Cinstit néven futó csapat el sem utazott Nagybányára, így a szakszövetség hat pontos levonással sújtotta. A meg nem jelenés fájdalmas tényén túl, a magyarul Sportszerű, tisztességes játék csapatnév is rendkívül beszédes. Újfent igazolódott, hogy nem az USA, hanem Románia a minden lehetőségek országa. Mifelénk ugyanis a távolmaradás bajnoka maga a fair play és tisztesség. Bár Romániában lakunk, mi székelyek másképpen gondoljuk. Gondoljuk és mondjuk: kislányok, ez azért nem fér bele…