Harcos mérkőzésen, a tornán első összecsapását játszó kárpátaljai gárda 60 percig magabiztosan emelkedett a technikai hátrányát helyenként durva játékkal ellensúlyozó horvát alakulat fölé. Amikor, a krónikás a munkácsi diadalról készült tudósítani, jött a korábban látottak alapján váratlan eszéki feltámadás.

A találkozó egyenlő erők csatájaként indult, de Blyzniuk, a munkácsi belső védő, közelről fölé szálló fejese a 22. percben már az ukrán gárda fölényét jelezte. A 30. percben a horvát védelem a büntetőterületen belül  szabálytalanul állította meg Kliufinkyit és a megitélt tizenegyest a sértett könyörtelenül bevágta (0-1). A gól után is a Munkács maradt aktívabb, az egyre durvábban futballozó horvát oldalon, második sárgáját begyüjtve, Peček mehetett idejekorán zuhanyozni.

Rögtön a szünet után, kezezésgyanús helyzetben a horvát védelem bírói sípra vár, Sumka – köszöni szépen – közelről a hálóba emeli a játékszert (0-2). Az előnyszabály alkalmazásáért a játékvezetőt is dicséret illeti. A folytatásban is az ukránok a veszélyesebbek, Diachun tornáztatta meg látványos pörgetéssel a horvát kapust.

Az utolsó 20 percre megváltozott a játék képe. Az addig alárendelt szerepet játszó eszéki fiatalok, az elkényelmesedő, majd pánikszerüen védekező ukrán gárda által felkínált kezdeményező szereppel élve, kiegyenlítették az állást. Živković szépített a 63. percben, majd a 80. percben Mladinović 2-2-re alakította az állást. A horvátok lendülete a ráadás szétlövésében is érvényesült ugyan, de a döntőbe jutás kérdéséről a holnapi Munkács – Puskás Akadémia mérkőzés fog dönteni.

NK Ošijek – Munkács FA 2-2 (0-1). Római Katolikus Főgimnázium mögötti műgyepes pálya. 137 néző.

Vezette: Ştef Claudiu, Bojan Cosmin, Gaşpar Vlăduț (mindhárman Marosvásárhelyről).

Tartalék: Papp Csaba (Marosludas).

Gólszerzők: Sivtović (63. p) és Mladinović, ( 80.p), illetve Kliufinskyi (31. p, bü.) és Sumka (44. p). Kíállítva: Peček (második sárgáért, 39. p).

Eszéki NK Ošiek (4-4-2): 1. Katalinić Péter – 2. Rešetar Luka, 5. Žulj Stjepan, 4. Mladinović Antonio, 3. Lukadinović Luka – 13. Peček Fran, 7. Levak Sergej, 8. Živković Filip, 16. Svzrlić Andrej (6. Nemet Luka, 41. p) , 17. Tajs Marko, 14. – 10. Babić Dominik, 11. Jovičić Milos ( 72. p).

Vezetőedző: Bekavac Ante. 

Munkács FA (4-3-3): 1. Lykhota Mikhailo – 19. Obukhov Serhij, 8. Nastevych Tymofij, 4. Blyzniuk Ihor, 16. Kadash Rodion – 10. Kliufinskyi Roman, 18. Vivdenko Vladyslav, 7. Sumka Vitalii – 6. Khameliuk Zakhar, 13. Diachun Artem (11. Kovalov Matvii, 53. p), 17. Dohariev Vladyslav.

Vezetőedző: Dnyistriansyi Olaeksandr.

Ráduly Róbert Kálmán

Csíkszereda, 2022. augusztus 4.