Szakmai napra került sor Felcsúton a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszer futballműhelyei számára.

Az eseményen részt vett Munkács, Dunaszerdahely, Szatmárnémeti, Révkomárom, Lendva, Sepsiszentgyörgy, Topolya, Kassa és természetesen Csíkszereda. A Kárpát-medencei Akadémiai Rendszer és a Labdarúgó Módszertani Központ által szervezett szakmai napon, a résztvevők élesebb képet kaptak a Puskás Akadémia működéséről. A felcsúti PFLA igazgatója Liszkai Dezső előadásában kiemelte:

„Rendszerünk lényege azon tehetséges fiatalok felkutatása, képzése és fejlesztése, akik korosztályuk legjobbjaiként tehetségüket a csapatjátékban bontakoztatják ki. Ugyanakkor az akadémiai képzés középpontjában az egyén nemzetközi trendeknek megfelelő, magas szintű képzése áll: technikailag, taktikailag, kondicionálisan és mentálisan olyan játékoskaraktereket képzünk, akik megállják a helyüket napjaink felnőttfutballjában.”

– Liszkai Dezső
Fotó: PFLA

Liszkai Dezső hozzátette, 2020 és 2022 között a Puskás Akadémia négy játékost adott a felnőtt magyar válogatottnak, harmincnégyet az első és a másodosztálynak, kettőt a nemzetközi labdarúgásnak, és harmincnyolcan szerepeltek a korosztályos nemzeti csapatokban. Ami a női labdarúgást illeti a Puskás Akadémia igazgatója elmondta: az elmúlt két évben huszonkét leányakadémista mutatkozott be az élvonalban, és tizenhatan kaptak szerepet a korosztályos válogatottakban. Liszkai Dezső azt is elmondta, hogy csapataikban számos határon túli labdarúgó szerepel.

„A külhoni játékosok beválási aránya megfelelő, vagyis sikeresnek mondható a határon túli akadémiai program. Az egyik legnagyobb lehetőségünk ti vagytok. Ha nálatok jó a kiválasztás és a képzés, a határon túli tehetségek is esélyt kaphatnak arra, hogy elinduljon a karrierjük. Voltaképp ezért hoztuk létre ezt a programot.”

– Liszkai Dezső

A résztvevő akadémiák képviselői különböző területek működésébe is betekintést nyertek a Puskás Akadémián: Horváth Péter a szakmai munkát, Németh Tamás az erőnléti munkát, Farkas Dániel a rehabilitációt, Csordás Szabolcs a kiválasztást, Havas Máté pedig az operatív munkát ismertette.

Fotó: PFLA

Akadémiánkat Dusinszki Zoltán szakmai igazgató mellett, Cseke Szilárd sportigazgató, Takács Árpád és Dénes Norbert erőnléti edzők, valamint Jeremiás Zoltán scout képviselte.

Fotó: PFLA

Dusinszki Zoltán akadémiánk szakmai igazgatója elmondta:

“Jó volt találkozni a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszerben dolgozó kollégákkal, ugyanakkor minden területen képviseltük az akadémiát és hasznos információkat kaptunk, amit majd reményeim szerint itthon is tudunk alkalmazni és beépítjük a szakmai munkába.”

– Dusinszki Zoltán

A továbbképzéssel egy időben zajlott az a tesztelés is, amelyen kilenc tehetséges játékosunk vett részt: Simon Máté, Kárándi Botond, Szőke Lénárd (mindhárman 2006-osak), Bödő Efraim, Jakab Krisztián (mindketten U15), Brügger Dániel (U14), és az U13-as korosztályban Sajgó Kristóf, Mihály Dániel (SZFC).

Fotó: Dusinszki Zoltán

Fiataljaink a három nap alatt fizikai, technikai tesztelésen és korosztályos edzéseken vettek részt.

Szép Zoltán