Felhívást intézett az FK Csíkszereda elnöke a Román Labdarúgó Szövetség versenyigazgatójához és a Román Játékvezetői Testülethez a legutóbbi Botosaniban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások miatt.

Az FK Csíkszereda U19-es együttese a szerdai Románia Kupa mérkőzésen Botosaniban lépett pályára, ahol a helyi szurkolótábor szidalmazta a csapat játékosait és rasszista megnyilvánulást tanúsított a csapatunkkal szemben. Szondy Zoltán emlékeztette a Román Labdarúgó Szövetség versenyigazgatóját, hogy nem ez volt az első eset, amikor magyarellenességgel szembesültek játékosaink, de most már betelt a pohár. Az FK Csíkszereda elnöke mostanáig a romániai kluboknál tapasztalható rossz anyagi helyzet miatt és ismerve a büntetések nagyságát nem tett panaszt, most viszont azt kéri a Román Játékvezetői Testülettől, hogy hozza meg a megfelelő intézkedéseket, ellenkező esetben panaszt nyújt be a Diszkriminációellenes Tanácshoz. Emlékeztette őket, hogy mostanáig egyetlen egyszer történt meg, hogy hasonló esetben a játékvezetői brigád helyesen cselekedett, ez pontosan az U17-es Románia Kupa döntőjében volt, amikor is a Román Labdarúgó Szövetség vezetőségének jelenlétében meghozták a megfelelő intézkedéseket.

Szondy Zoltán hozzátette, az FK Csíkszereda büszke arra, hogy játékosainak nagyrésze magyar nemzetiségű, ráadásul pont a szidalmazott focisták között éppenséggel három U18-as román válogatott játékos is volt. Az FK Csíkszereda eddig is és ezután is befogja tartani a Román Labdarúgó Szövetség versenyszabályzatát, de kérjük, hogy vizsgálják ki az esetet és hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket!

Az alábbi linkre kattintva meghallgathatja a FC Botosani – FK Csíkszereda U19-es Románia Kupa mérkőzésen elhangzó magyarellenes megnyilvánulásokat:

Botosani szurkolók

A videóban hallatszik amint robban egy petárda, majd a következő rigmust skandálják:

„Să dăm muie la bozgore/suntem români și ne vom apăra/pământul, neamul și istoria/să dăm muie la bozgore/”

„Ungaria ne suge pula”

A találkozó eredménye rendes játékidőben 1-1 volt, büntetőkkel viszont az FC Botosani jutott tovább.

A képre kattintva elolvashatja Szondy Zoltán az FK Csíkszereda elnökének a Román Labdarúgó Szövetség versenyigazgatójához és a Román Játékvezetői Testülethez intézett levelét.

cca (1)-1 cca (1)-2